“Imajte djecu” - kratka poruka koja se proširila društvenim mrežama

“Kada bih svojim prijateljima mogla dati samo jedan savjet, to bi bio ovaj.”

Kada bih svojim prijateljima mogla dati samo jedan savjet, to bi bilo: imajte djecu. Barem jedno dijete. No, ako je moguće i dvoje, troje, četvero,… Braća su most koji nas povezuje s prošlošću i naša sigurna luka u budućnosti. Imajte djecu.

Djeca nas čine boljim ljudima.

Nijedno drugo iskustvo ne budi osjećaje koje budi dijete. Putovanja svijetom nas transformiraju, uspješna karijera nas usrećuje, neovisnost je divna, pa ipak, ništa nas ne može trajno promijeniti kao dijete.

Zaboravite na one što kažu da će vas djeca ostaviti bez lipe. Zbog djece postajemo pažljivi s novcem, zbog njih dobro promislimo o svojim potrošačkim navikama: prestanemo kupovati markiranu odjeću jer ipak to je samo odjeća. Prošlogodišnje tenisice koje su još uvijek udobne kao nove mogu trajati još 5 godina. Naposlijetku, imamo druge prioritete. 

Na posao odlazimo s više volje i predanosti. Malo biće u potpunosti ovisi o nama i to nam daje veću motivaciju od bilo koje druge situacije. Djeca nas tjeraju da savladamo sve prepreke.

Počnemo razmišljati o svijetu i o tome kako mu pomoći. Počnemo odvajati otpad, pomagati u zajednici, koristiti proizvode s manje plastike… Postanemo uzor svom djetetu i nema ništa veće od toga.

Važno je što jedemo. Umjesto čokolade i Coca-Cole jedemo banane i pijemo vodu. Bolje se brinemo o svom zdravlju: jedemo ostatke voća koje dijete nije pojelo, sadimo povrtnjak kako bi imali svježe začine, ne pijemo gazirane sokove preko tjedna. Dijete produljuje naš život za 25 godina.

Počnemo vjerovati u Boga i naučimo moliti. Kada se dijete prvi put razboli gotovo instinktivno kleknemo i zatražimo Božju pomoć. Dijete nas uči vjeri i zahvalnosti bolje od svećenika ili bilo kojeg vjerskog vođe.

Suočimo se s našom tamnom stranom. Kada dijete odluči pokazati svoju najgoru stranu vrišteći u supermarketu jer zaista želi te kekse i mi sami poželimo vrištati, no vidimo da je to agresivno, nestrpljivo i diktatorsko ponašanje te tako otkrijemo da možemo naučiti samo iz ljubavi i za ljubav. Naučimo duboko udahnuti, čučnuti i vidjeti situaciju kroz oči našeg djeteta.

Dijete nas čini opreznijima. Nikada više nećemo voziti bez pojasa jer sada znamo da ne smijemo prerano umrijeti… Tko bi se brinuo i volio našu djecu ako nas nema?! Zbog djeteta želimo živjeti.

Ako i dalje smatrate da ovi motivi nisu dovoljni, razmislite o onim nedokučivim stvarima o djeci. Imajte djecu kako bi mogli uživati u mirisu njihove kose, kako bi mogli uživati kada svojim malim ručicama obujme vaš vrat, kako bi mogli čuti svoje ime (koje će postati mama ili tata) izgovoreno piskutavim malim glasom.

Imajte djecu kako bi vas netko čvrsto zagrlio kada dođete kući i osjećajte se kao najvažnija osoba u svijetu tog malog bića. Imajte djecu da ih vidite kako se smiju poput vas i hodaju poput vašeg oca, shvatite koliko je lijepo kada se dio vas kreće po svijetu. Imajte djecu da naučite ponovno cjeniti kupku, čašu vode kada je vruće, igru sa psom, naučite kako jesti mango bez da se pritom brinete o tome hoćete li se zaprljati.

Imajte djecu.

Od djece ćete više toga naučiti nego što ćete im vi sami uspjeti prenijeti znanja. Imajte djecu jer moramo biti bolji za ovaj svijet.

Preveo i priredio medjugorje-info.com/Aleteia

Označeno u