Može li žena uskladiti želju za karijerom i potrebe obitelji?

 O tome se raspravljalo 11. listopada u Rimu u sklopu Tjedna obitelji, koji su organizirale udruge za zaštitu i promicanje obitelji iz pokrajine Lacij, a koji traje do 14. listopada

Majčinstvo po prirodi spada na žene, ali majka koja radi ima uvelike smanjeno vrijeme u kojem se može posvetiti djeci. "Mnoge majke ne znaju kome bi povjerile svoju djecu, a upis u jaslice postaje sve teži" – rekla je Isabella Gorini, poduzetnica i članica Udruge kršćanskih poduzetnika i rukovodilaca, na jednom od susreta u sklopu Tjedna obitelji koji se ovih dana održava u Rimu, te dodala da su zaposlene majke primorane napustiti posao ili raditi polovicu radnog vremena. Ukoliko do toga dođe, kupovna je moć obitelji smanjena, što se pak negativno odražava na ekonomsko stanje čitavoga društva. Druga posljedica teškog pronalaska sklada između posla i obitelji jest sve raširenija odluka na brak bez djece.

U središtu ljudska osoba
Na spomenutom sastanku, Isabella Gorini je također istaknula da tvrtke ne mogu same riješiti problem majki u težnji da usklade želju za zaposlenjem i obveze u obitelji, te naglasila da im je potrebna pomoć institucija koje tvrtkama mogu dati porezne olakšice, a zaposlenim majkama veću zaštitu.

Udruga kršćanskih poduzetnika i rukovodilaca promiče vrijednosti Socijalnog nauka Crkve: solidarnost, supsidijarnost, pravednu raspodjelu dobara i zajedničko dobro. Ona ne predlaže određeni ekonomski model, ali se zalaže da se u ekonomskom djelovanju poštuje središnja važnost ljudske osobe, s pripadajućim vrijednostima slobode, odgovornosti, dostojanstva i kreativnosti – stoji u manifestu Udruge kršćanskih poduzetnika i rukovodioca.

Označeno u