RECEPT ZA SRETAN BRAK Kako u starosti održati zajedništvo

Kao u prirodi, i u braku se izmjenjuju godišnja doba: 10 pitanja i tema za razgovor kada dođe "zima"

Vjerojatno ste nekad vidjeli stariji par kako se šeću držeći se za ruke ili se zaljubljeno gledaju. Možda ste se tada upitali: "Koji je njihov recept za tako sretan brak?" Donosimo nekoliko ideja za razgovor kako biste u starosti i vi bili među onima koji će se i dalje držati za ruke, piše Aleteia.

Zapravo, brak ima i uspona i padova, piše Barbara Oprčkal za Aleteiu. O tome govori i poznati američki bračni savjetnik i pisac Gary Chapman* u svojoj knjizi “The 4 seassons of Marriage (4 godišnja doba braka):

“Kao u prirodi, i u braku se izmjenjuju godišnja doba. Važno je, međutim, biti svjestan da u svim godišnjim dobima možemo napredovati. Jedan od važnih, da tako kažem alata, je komunikacija. Dobra komunikacija. U teoriji nam te stvari mogu biti sasvim jasne, ali mogu se zakomplicirati kad s teorije moramo prijeći na praksu, kad muž i žena trebaju stvarno razgovarati. Mnogi parovi tada nailaze na pitanje: o čemu razgovarati?”, kaže Chapman.

Proljeće, ljeto, jesen, zima – brak se neprestano premješta iz jedne sezone u drugu
Nekoliko ideja za razgovor i pitanja koja predlaže američki terapeut vjerojatno će olakšati međusobnu (dobru) komunikaciju. Naravno, ne treba naglašavati da je nužno odvojiti vrijeme za razgovor. Možda pola sata prije spavanja. Dobro bi došla slobodna večer (ili dan) jer jednom kad krene može potrajati.

Ideje i pitanja za razgovor

Recite jedni drugima barem jednu osobinu koju cijenite i poštujete.

Recite supružniku što ste uspjeli postići uz njegovu pomoć.

Recite jedni drugima u koje svrhe molite, a ovaj tjedan molite također jedni za druge.

Ako atmosferu treba malo rasteretiti, krenite s lakšim temama. Dobro je prisjetiti se najvažnijih trenutaka tjedna.

Podijelite najnovije vijesti o članovima obitelji, radnim problemima i događajima iz susjedstva.

Razgovarajte o svojoj vezi, ali za svaku stvar koju treba poboljšati spomenite i dvije stvari koje vam se kod vašeg supružnika sviđaju.

Razgovarajte o područjima u kojima ste uspješni.

Jeste li se promijenili otkad ste se prvi put upoznali? Kako se promijenio vaš supružnik? Što vas je na početku privuklo i povezalo? Koje osobine na početku niste primijetili, a u koje ste se kasnije zaljubili i počeli poštivati?

S kojim ste se izazovima morali suočiti u braku zbog svojih razlika? Koliko su razlike koristile vašoj vezi?

Razgovarajte o svojoj vjeri. Što vam se trenutno sviđa u vašem odnosu s Bogom? Koja biste mu pitanja jednom htjeli postaviti?

Želimo vam ugodan razgovor! Kako biste i vi u starosti bili među onima koji će se i dalje držati za ruke.

*Gary Chapman autor je svjetske uspješnice prevedene i na hrvatski jezik “Pet jezika ljubavi – tajna ljubavi koja traje”