RODITELJI OPREZ Stranci mogu 'komunicirati' s vašom djecom preko igračaka!

Neke ‘pametne’ igračke koje se povezuju na mobitel nemaju sigurnu Bluetooth vezu.

To znači da se hakeri i stranci mogu povezati sa softverom igračke, bez PIN-a i onda puštati svoje glasovne poruke djeci, piše 24 sata.

Sigurnost bi trebala biti apsolutni prioritet kod kupnje bilo koje igračke za dijete. Igračke koje nisu sigurne za korištenje ne bi se uopće trebale prodavati, rekao nam je Alex Neill, generalni direktor engleske udruge za zaštitu potrošača Which!

Nedavnom analizom otkrili su da takozvane pametne igračke koje se mogu povezati s mobitelom nemaju sigurnu Bluetooth vezu. To znači da se hakeri i stranci, čak i bez puno računalnog znanja, na samo 10 do 30 metara udaljenosti, mogu povezati sa softverom igračke, bez PIN-a i onda puštati svoje glasovne poruke djeci.

igracke-mobitel.jpeg

Foto 24 sata

Which! je ukupno analizirao sedam pametnih igračaka, a analiza je pokazala da čak četiri nisu sigurne - Furby Connect, I-Que Intelligent Robot, Toy-Fi Teddy i Cloud pets. Tri se mogu kupiti preko internetske trgovine Amazon, dok je I-Que Intelligent Robot dostupan u internetskoj trgovini Argos.

U Hrvatskoj se zasad prodaje samo igračka Cloud Pets. Možete je kupiti preko portala ekupi.hr za samo 99 kuna. - Veoma smo iznenađeni navedenim, to više što smo taj proizvod nedavno dobavili s područja EU. Redovito primamo obavijesti o igračkama povučenim s tržišta EU putem sustava Rapex. Provjerili smo Rapex obavijesti za igračku Cloud Pets, no nismo našli obavijest o povlačenju - kažu s portala ekupi.

Dodaju da su Cloud Pets dobili nedavno te da dosad nije bilo veće prodaje. Oni nisu distributer navedene igračke za europsko tržište nego su je nabavili od dobavljača iz Nizozemske.

- Distributer iz Nizozemske tvrdi da ne postoji njihova zabrana, da se slobodno prodaju na engleskom tržištu i da su prošli tjedan na tržište stigle i nove verzije Cloud Petsa za sustave iOS i Android - rekli su i dodali: - Ako postoji zabrana, igračku ćemo odmah povući s tržišta i vratiti dobavljaču. U hrvatskim udrugama za zaštitu potrošača kažu da im se ljudi dosad nisu javljali u vezi pametnih igračaka.

Autor igračaka koje se lako mogu hakirati je Genesis Toy, proizvođač čije su neke igračke već prethodno zabranjene u Njemačkoj, također zbog minimalne zaštite. Iz istog razloga u Njemačkoj je nedavno zabranjena prodaja dječjih pametnih satova, koji su u Hrvatskoj postali jako popularni te se prodaju i dalje.

Proizvođači nesigurnih igračaka tvrde da analiza udruge Which! nije valjana. Iako opasnosti postoje, kažu da ih dosad nitko nije zlorabio. Which! je već poslao zahtjev trgovcima da s polica maknu nesigurne igračke i prestanu ih prodavati.