Za bolji brak što trebate činiti? Ovo su savjeti jednog svećenika

Za dobru komunikaciju u braku potrebno je umjesto kritike uputiti kompliment, umjesto prigovora razumijevanje, umjesto uskraćivanja nježnosti, zagrljaja, seksa ponuditi rame, pokloniti cvijeće ...

Komunikacija u braku

Komunikacija u braku i unutar obitelji je rak rana naših odnosa. Osjećaji su važni za komunikaciju. Jako je važno u braku zdravo komunicirati. To čini brak stabilnijim i ne tjera bračnog partnera van iz braka.

Jako je važno biti u braku ‘na istoj valnoj duljini’, makar se ne slažu u svemu. Za dobru komunikaciju potrebno je najprije upoznati osjećaje drugoga, kako se partner trenutno osjeća.

Pitanja za razgovor u dvoje:

Odgovorite si u bilježnicu na ova pitanja:

1. Kako i koliko pazim na tvoje osjećaje, kako se trenutno osjećaš, prije što nešto velim?
2. Što ti misliš, kako i koliko pazim na tvoje osjećaje, kako se trenutno osjećaš, prije što nešto kažem?

Za dobru komunikaciju potrebno je DOBRO SLUŠATI.

Pitanja za razgovor u dvoje:

Odgovarate si u bilježnicu na dva pitanja 5 minuta:

1. Što ja mislim kako te slušam?
2. Što ti misliš kako te slušam?

Moramo aktivno slušati partnera, ako želimo u braku (i u obitelji) dobru komunikaciju. Zatim trebamo postavljati iskrena i otvorena pitanja. Time ćemo pokazati partneru da nam je stalo do njega i da imamo povjerenje u njega.

Važno je za dobru komunikaciju ne prekidati partnera dok govori. Tako ga poštujemo. Treba imati na umu da partner nije automat pa da svoje ponašanje programira.

Važno je kako se trenutno osjećam. Zatim je važno odbaciti mamino ili tuđe mišljenje o parteru. Oni u tom pogledu nisu važni već mi i jedino mi, koji smo izabrali baš toga partnera, i pritom se sjetimo zašto.

Pitanje za razgovor u dvoje:

Zašto sam te izabrao?

Dobro je ove savjete imati na pameti kod komunikacije. Treba spomenuti kako su ljudi uz to što su racionalna bića i emocionalna bića. Zato moramo reći da je najčešće komunikacija izražavanje vlastite emocije. Bez emocija u komunikaciji brak je mrtav. Zato treba u braku, ako hoćemo u braku dobro komunicirati, razgovarati puno o osjećajima, o željama, o prošlosti i budućnosti.

Pitanje za razgovor u dvoje:

Koliko razgovaramo, o osjećajima, o željama i našoj prošlosti te budućnosti, u našem braku po mom mišljenju?

Jer kroz takvu komunikaciju se razgovara o snovima, tajnama, interesima, daje se velika podrška jedno drugome, izriču se velike pohvale, ohrabruje se i daje se podrška. Tu se onda čuje i ono što riječima nije rečeno. Jer se sluša empatijom, sa srcem. Jako važno slušanje za dobro komunikaciju.

Pitanja za razgovor u dvoje:

1. Koliko slušam srcem, po svom mišljenju?
2. Koliko slušam srcem, po tvom mišljenju?

Postoji i tzv. Komunikacija bez riječi. Tu spadaju geste, razni znakovi tijela, naše face, držanje tijela, i sl. I na to treba jako pripaziti, jer i to je komunikacija, kojom najčešće komuniciramo. I to je najčešće uzrok naših krivih predrasuda u braku.

Zato treba, ako je, moguće što jasnije komunicirati. Nadalje, jako je važno, za dobru komunikaciju, biti uvijek spreman opraštati.

Pitanja za razgovor u dvoje:

1. Koliko sam spreman opraštati, po svom mišljenju?
2. Koliko sam spreman opraštati, po tvom mišljenju?

Treba spomenuti kako treba izbjegavati kriticizam i stalno traženje mana kod partnera, pogotovo treba izbjegavati sarkazam i riječi pune prenesenog značenja. To će uništiti naš odnos.

Nemojmo zaboraviti da se svi volimo osjećati voljenima i prihvaćenima. Treba spomenuti kako nisu dobri ni tzv. ‘savršeni brakovi’. Brakovi, u kojima sve štima i nikad ne dođe do trzavice. Tu nedostaje strasti, prirodne napetosti zbog naše različitosti.

Dobar komunikacijski odnos je među onim parovima koji poštuju međusobne različitosti, prihvaćaju to, uvažavaju to, poštuju tuđe mišljenje iako se ne slažu s njime. Jer poštuju tuđe osjećaje. I ne ismijavaju ih. Smatraju to normalnim. Pokušavaju argumentima razuvjeriti drugoga u njegovom stavu.

Često u braku (i unutar obitelji) nedostaje pohvala. Puno i previše gledamo na negativnosti drugoga. Nedostaje nježnosti, podrške, ohrabrenje. Skoro nikad ne kažemo koliko vjerujemo u partnera.

Za dobru komunikaciju u braku potrebno je umjesto kritike uputiti kompliment, umjesto prigovora razumijevanje, umjesto uskraćivanja nježnosti, zagrljaja, seksa ponuditi rame, pokloniti cvijeće, kravatu, poslati neku lijepu poruku na mobitel, lajkati post na Facebooku… tako ćemo najbolje pokazati da nam je stalo do drugoga. To nam ne bi smjelo biti teško. I ne biste se trebali u tome umoriti. I to ne bi smjelo izostati iz naše svakodnevne komunikacije.

Komunikacija je temelj dobrog i uspješnog braka. Brak se, ako nema toga, takve komunikacije, najčešće pretvara u prijateljstvo, a nerijetko se i na kraju rastepe. Tko neće takvu komunikaciju u brak ne voli ni tu osobu i nije mu stalo do braka.

Označeno u