Božićno čudo: Kako je papa Ivan Pavao II. uvjerio Castra da ukine zabranu slavljenja Božića

Zabrana proslave jednog od najvećih kršćanskih blagdana trajala je gotovo tri desetljeća sve do 1998. godine, kada je, Božjom milošću, sveti Ivan Pavao II uspješno uvjerio Castra da je ukine.

Joaquín Navarro-Valls, glasnogovornik Ivana Pavla II 1990-ih, podijelio je s javnošću je nevjerojatnu priču, piše ChurchPop.

"Objasnio sam mu [Castro] da bi sada, kada je određen datum posjeta [Ivana Pavla II.] - 21. siječnja 1998. - bilo zanimljivo kada bi postigao velik uspjeh", otkrio je Navarro-Valls . " Kuba mora iznenaditi ", rekao sam mu. Fidel se složio. "

Rekao sam mu da Papa očekuje iznenađenja. Zamolio sam Castra da se Božić, koji je bio pred vratima, prvi put od početka Revolucije slavi kao službeni praznik. "

Kakav hrabar zahtjev! Evo kako je Castro odgovorio, prema Navvarro-Vallsu:

“Rekao je da će biti vrlo teško jer Božić pada usred sezone berbe šećerne trske. Na što sam odgovorio: 'Ali Sveti Otac bi htio da vam se javno može zahvaliti za ovu gestu nakon što sleti u Havanu.'

"Nakon duge rasprave, Castro je popustio uvjetovavši:" Ali to bi moglo biti samo za ovu godinu. " Sve što sam rekao bilo je: 'Sjajno, Papa će vam biti zahvalan na ovome. A što se tiče sljedeće godine, vidjet ćemo. '

"Kao što znamo, do danas se Božić još uvijek slavi kao državni praznik na Kubi."

Dakle, bilo je uspješno!

castro.jpg


Podsjetimo, u studenome 1996. Fidel Castro je stigao u Rim na sastanak na vrhu organizacije UN-a za hranu i poljodjelstvo FAO. Tom se prigodom u Vatikanu susreo s Ivanom Pavlom II. Papa Wojtyla je uzvratio posjet 21. siječnja 1998.

Prije dolaska Ivana Pavla II. na Kubu Castro je, na osnovi sporazuma s Vatikanom, oslobodio 106 od 260 zatvorenika s popisa koji mu je predao tadašnji državni tajnik kardinal Angelo Sodano. Fidel Castro na susret s Ivanom Pavlom II. nije otišao u vojničkom odijelu, već u civilnom i s kravatom. Posjet pape Ivana Pavla II. Kubi bio je veliki preokret za tu zemlju, osobito za one Kubance koji nikada nisu napustili kršćanstvo. Wojtyla je tada izjavio da je ekonomski embargo protiv Kube „nepravedan i etički neprihvatljiv".

Doprinos pape Ivana Pavla II. u odmrzavanju odnosa između komunističkog režima i Vatikana tijekom posjeta 1998., kada je i izgovorio čuvenu rečenicu: „Neka se Kuba otvori za svijet, i svijet za Kubu.“

Fasciniran osobom Ivana Pavla II., kubanske vlasti i Castro dopustile su gradnju crkve u Havani, prvi put od 1959. Castro je nakon posjeta Ivana Pavla II. ponovo uveo Božić kao blagdan u zemlji.

Treba imati na umu da je oko 300.000 katolika i 30.000 protestanata napustilo otok odmah nakon revolucije, a potkraj 1961. na Kubi je bilo samo 250 svećenika i redovnika.

Iako su kršteni i odgajali su ih isusovci, braća Fidel i Raul Castro po dolasku na vlast okrenuli su se protiv Crkve i Kubu proglasili ateističkom državom, progonili svećenike i plijenili crkvenu imovinu. Nakon posjeta Benedikta XVI. Castro je odustao od ateističke države i proglasio sekularnom državom.

Preveo i priredio Medjugorje-info.com