Donosimo 6 savjeta kako se rashladiti bez klima uređaja

Za vrijeme toplinskih valova valja paziti. Trikovi za rashlađivanje za vrijeme vrućina mogu puno značiti u vrijeme kada su vrućine nesnosne.

Klimatizacijski uređaji mogu biti uzrok nimalo bezopasnim zdravstvenim problemima. Trikovi za rashlađivanje mogu puno značiti u vrijeme kada su vrućine nesnosne. Ima načina za rashlađivanje i bez skupe aparature, koja pored visoke nabavne cijene troši mnogo struje. Hlađenje na prirodan način olakšava pritisak na kućni budžet i smanjuje zagađenje zraka zbog reducirane potrebe za električnom energijom. Evo nekoliko savjeta

Savjet 1.

Umjesto pamučne frotirne ili obične posteljine, za vrijeme vrućina radije koristite svilenu ili satensku izrađenu od pamuka - brže se suši tijekom znojenja i manje zagrijava. Pokrivajte se također plahtom, jer koliko god vruće bilo, u noći temperature padaju i dobro je imati pokrivena križa.

Savjet 2.

Dva ventilatora oponašaju efekt klime, no samo ako ih dobro postavite - svaki na svoj kraj prostorije, no tako da 'tjeraju' zrak u istom smjeru.

Savjet 3.

U kućama i stanovima donji prozori na zapadu te gornji na istoku bi svakako trebali biti otvoreni, jer će tako hladniji zrak ulaziti u dom, a ugrijani izlaziti. Ipak, u "pasjim vrućinama" bolje je ne otvarati prozore sve dok ne padne mrak, već stan u potpunosti zamračiti.

Savjet 4.

Ako nemate klimu - improvizirajte je tako da ispred ventilatora stavite posudu s ledom ili s hladnom vodom koja će ubrzati hlađenje. Najbolje mjesto za ventilator je uz najveći zid u prostoriji te na pod.

Savjet 5.

Tijekom vrućina nemojte bespotrebno zagrijavati zrak paljenjem svjetla u stanu, a izbjegavajte koristiti i pećnicu. Uživajte u svježem voću i povrću te sladoledima, a pomoći će vam i kuhanje u mikrovalnoj koja ne proizvodi toliko topline.

Savjet 6.

Stavite li tendu ispred prozora, temperaturu u prostoriji možete smanjiti za oko 5°C. Za zamračivanje će bolje od roleta ili zavjesa poslužiti i bijeli 'venecijaneri' - svjetlo se lakše dozira, a bijela boja dodatno odbija toplinu. Veliki grijači su monitori i televizori pa ih isključujte iz struje ako ih ne rabite, a klasične žarulje zamijenite štednim - kod žarne čak 90 posto struje pretvara se u toplinu.