Hrvatskog blaženika slave i u Americi: ovo je katolička gimnazija pokraj New Yorka koja nosi ime Alojzija Stepinca

Malo je poznato da su značajnu ulogu u godinama progona kardinala Alojzija Stepinca igrale Sjedinjene Američke Države, točnije grad New York.

Snažno zalaganje prema američkoj vladi da Tito oslobodi Stepinca iz zatvorskih okova predvodio je tamošnji nadbiskup Francis Joseph Spellman uz snažnu potporu republikanskih snaga u američkom Kongresu, a na svojoj su strani imali i utjecajni list „New York Times" koji je vjerovao da je taj cijeli proces montiran, piše Slobodna Dalmacija

Ne čudi da je tim tragom morala krenuti i ekipa cjelovečernjeg dokumentarnog filma „Kardinal i njegova Crkva" koji prati život tog blaženika, predvođena scenaristicom i redateljicom Višnjom Starešinom, te Ivanom Maločom, producentom iz „Interfilma".

Uz brojna saznanja koja su prikupili tijekom nedavnog posjeta „Velikoj jabuci", posebno ih je oduševio gradić 50-ak kilometara udaljen gradić White Plains sa 60-ak tisuća stanovnika, u kojem više od 60 godina djeluje katolička gimnazija koja nosi ime našeg Alojzija Stepinca.

Upravo je kardinal Spellman zaslužan za postajanje „Archbishop Stepinac High School", jer je za vrijeme Stepinčevog boravka u zatvoru 1948.godine prikupljao donacije vjernika iz 48 župa te nadbiskupije kako bi izgradio gimnaziju za muškarce koja danas slovi kao jedna od boljih javnih škola u federalnoj državi New York.

Da su prilozi tadašnjih vjernika morali biti zaista poprilični, dokazuje impozantno zdanje gimnazije koju pohađa oko 750 učenika. Iznenađenje za ekipu tog dokumentarnog filma bio je i susret s učenicima koji su marljivo trenirali i za vrijeme proljetnih praznika.

- Sama škola dakako nije fokus filma, ali ostali smo impresionirani kada smo vidjeli njenu veličinu te se uvjerili u dugu i plodnu tradiciju. Učenici su nam rekli da će tu dobiti najbolju pripremu za fakultet, a posebno nas je zateklo kada smo ih vidjeli u trenirkama, kapama i ostalom opremom s natpisima koje nose Stepinčevo ime. Tu osvijestite koliko se njegovo nasljeđe poštuje u nekim drugim sredinama i koliko je relevantno - podijelila je s nama svoje dojmove redateljica Višnja Starešina koja se prošloga tjedna vratila iz New Yorka te nas je uputila na web stranice te katoličke gimnazije koja se ponosi kršćanskim vrijednostima koje promiče, ali i što nosi ime „jednog od najvećih hrvatskih domoljuba 20.stoljeća".

Dio stranice je također posvećen detaljnoj biografiji Alojzija Stepinca pa je nedvojbeno da se o njegovom liku i djelu itekako zna i priča među učenicima i profesorima. Osim kvalitetnim školskim programom gdje učenici mogu pohađati satove Latinskog jezika, te izabrati brojne izvannastavne aktivnosti, škola se diči uspješnim baseball timom i dramskom grupom, ali i football te košarkaškim timom koji je iznjedrio neke od njihovih prvoligaša.

Na Wikipediji se među bivšim polaznicima škole navode glumci poput Jona Voighta, oca Angeline Jolie, te brojni  ljudi iz svijeta businessa, što ne čudi s obzirom na to da se među ciljevima ustanove navodi njegovanje liderskih vještina te zaokruženo i cjelovito obrazovanje učenika.