Iza najpoznatijeg pro-life simbola na svijetu nevjerojatna je priča: Kako su nastala ‘dragocjena stopala’?

‘Dragocjena stopala’ (eng. precious feet) najpoznatiji je međunarodni pro-life simbol. Narod.hr donosi priču o tome kako je ovaj simbol zaštite života nerođene djece nastao.

Riječ je o simbolu koji vjerno prikazuje stopala nerođene bebe deset tjedana od začeća, a može najčešće naći na značkama.

Priča o ovom simbolu seže u 70-e godine prošlog stoljeća, godine kada kreće borba za život nerođene djece i kada je u SAD-u donesena presuda Vrhovnog suda Roe protiv Wadea kojom je pravo na pobačaj stavljen u tamošnju ustav i koji onemogućava američkim saveznim državama samostalno donošenje zakona o prekidu života nerođene djece.

E baš tada, prije 50 godina dr. Russell Sacco, urolog iz Oregona, bio je svjestan toga što pobačaj doista jest – ubojstvo nerođene djece.

Kada je Vrhovni sud presudio da je pobačaj na zahtjev zakonit, Sacco nije mogao vjerovati. Ubrzo je upoznao pro-life patologa koji je trebao ‘zbrinjavati’ raskomadana tijela nerođene djece.

Patolog je u kanti formaldehida imao nekoliko tijela nerođenih beba. Pokazao ih je Saccou.
‘Za mene je to bilo malo šokantno vidjeti’, kazao je Sacco, koji je preminuo 2019., u jednom intervjuu.

Dr. Sacco je pitao patologa može li fotografirati tijela kako bi ljudima osvijestio da je riječ o malenim ljudskim bićima.

Napomenimo kako se ultrazvuk u kliničkoj upotrebi našao tek 15 godina ranije te kako je tek sredinom 70-ih godina ušao u široku primjenu u perinatalnoj dijagnostici, piše Live action.

Dakle, kada se tada govorilo o pobačaju, malo tko je imao priliku vidjeti nerođenu bebu u majčinoj utrobi.

Dr. Sacco je je u intervjuu rekao da je vadio jedno po jedno tijelo kako bi ih fotografirao. Zatim je katalogizirao svako dijete i njihovu procijenjenu dob.

kultna stopala

Kultna fotografija Dr. Russella Saccoa koja prikazuje stopala abortirane bebe

Nakon što je razvio film, otkrio je da su slike stopala bolje nego što je mislio. ‘Stvarno sam mislio da… možda je to Bog učinio za mene’, rekao je.

Slika, koju je dr. Sacco odbio zaštititi od autorskih prava kako bi se mogla koristiti u cijelom svijetu, nazivana je ‘Precious Feet’.

Ipak, presudan je bio susret s dr. Johnom Willkeom kojeg se naziva ocem pro-life pokreta. Osnovao je udrugu Cincinnati Right to Life 1970., a kasnije se pridružio odboru Nacionalnog prava na život. Godine 1991. osnovao je Institut Life Issues Institute i gdje je djelovao do svoje smrti 2014.

1971. Sacco je slušao govor dr. Willkea u Kalifornijskom pro-life susretu. Nakon predavanja, nekoliko sudionika i organizatora neformalno razgovaralo u hotelu. Wilke je sjedio na podu pokraj kauča jer nije bilo dosta mjesta, a Sacco odmah iza njega.

‘Gotovo ležerno je Dr. Sacco je rekao: Možda će vas zanimati nekoliko dijapozitiva koje sam snimio. Zavukao je ruku u svoju aktovku i izašao s nekoliko Kodachrome dijapozitiva.
Jednog po jednog, Jack ih je podigao prema svjetlu svjetiljke. Jedna od njih bila je ona sa stopalima. Jack je bio očaran. Može li dobiti kopiju? Je li to mogao iskoristiti? Doktor Sacco se velikodušno složio’, pisala je Willkeova supruga u svojoj knjizi.

Willke je najprije upotrijebio tu sliku u svojoj knjizi. Nakon toga, slika je tiskana u ranim pro-life brošurama kao što su ‘Život i smrt’ i ‘Jeste li znali?’. Fotografija je ubrzo, kako se danas kaže, postala viralna te se našla na bezbroj letaka, knjiga i pamfleta.
Fotografiju je vidio i bračni par iz Arizone, Ellis i Virginia Evers, osnivači Heritage Housea, te su vjerni prikaz stopala nerođenog djeteta starog deset tjedana dizajnirali i stavili na pribadače za revere.

Dok bi dr. Willke razgovarao s ljudima i medicinskim stručnjacima, slikovito bi opisao užasne detalje o nasilnom činu pobačaja. Willke je koristio dijapozitive fetalnih fotografija koje je dobio od liječnika.

‘Onima koji su se protivili grafičkim prikazima pobačaja, Willke je imao spreman odgovor: pro-life pokret pobijedio bi u svojoj argumentaciji samo ako bi suočio javnost s punim užasom onoga što pobačaj dosita jest’.

‘Ova izvanredna mala pribadača bila je odgovorna za to što je bezbroj ljudi promijenio mišljenje o pobačaju’, napisali su Willkes o pribadaču, koji je stvorila obitelj Evers.