Krist prekriven u veo: Čudo prozirnog mramora koje oduzima dah

Prekriveni Krist (Cristo Velato) stoljećima nakon stvaranja promatračima oduzima dah, jedna je od najnevjerojatnijih skulptura na svijetu ima i zanimljivu priču.

Cristo Velato je skulptura dovršena 1753. godine. Izvorno se djelo (pogrešno) pripisalo Antoniu Corradiniju te ga se smatra jednim od najznačajnijih svjetskih umjetničkih djela. Veliki talijanski predstavnik neoklasicizma Antonio Canova koji je pokušao kupiti Corradinijevo djelo rekao je kako bi rado žrtvovao deset godina svog života da proizvede takvo remek djelo.

cristo-velato-1.jpg

Iako je djelo izvorno trebao izraditi Corradini, umro je prije nego li je uspio isklesati kip iz mramora te je iza sebe ostavio samo glineni model kipa. Giuseppe Sammartino je potom nastavio izradu zadivljujuće skulpture mrtvog Isusa prekrivenog prozirnim velom koje je isklesano iz istog mramora kao i ostatak skulpture. Sammartinova vještina izrade prozirnog vela koje prekriva Isusa osigurala mu je mjesto u povijesti Zapadne umjetnosti, ali je i njegova djela učinila legendarnima.

Postoje priče prema kojima je Sammartino prekrio skulpturu lanenim velom kojega je pomoću složenih kemijskih procesa pretvorio u mramor. Prema tim istim pričama, Raimondo di Sangro, naručitelj skulpture, bio je alkemičar koji je Sammartina podučio svim misterijima svoje pseudo znanosti. To su naravno samo priče.

Skulptura se danas nalazi u Capella Sansevero u Napulju.

aleteia.org/medjugorje-info.com