Selo u Njemačkoj spašava povijesnu crkvu − premještanjem!

Okupili su se bez obzira na vjersku pripadnost kako bi u svojoj domovini očuvali jednu od najljepših drvenih crkava u Njemačkoj tako što će je preseliti na drugu lokaciju.

U Njemačkoj je sve manje vjernika, nedostaju i dušobrižnici. Zato se crkve sve češće prenamjenjuju ili čak i ruše. No stanovnici jednog mjesta imaju drugačiji moto: „Volja može premještati crkve.“, piše DW.

crkva-preseljenje-1.jpg

Ovih dana u Stiegeu u Donjoj Saskoj počinju radovi. Mjesto će dobiti novu crkvicu čije je otvorenje planirano za ljeto iduće godine. Ta gradnja je posebna, jer Stiege dobiva takoreći novu staru crkvicu.

I to ne bilo kakvu. Šest kilometara dalje nalazi se zapuštena ruševina u šumi. Riječ je o jednoj od najljepših drvenih crkava u Njemačkoj, izgrađenoj u posebnom stilu, tzv. stave crkve (Stabkirche). Taj način gradnje je bio vrlo raširen u Skandinaviji, ali ne i u Njemačkoj. Na crkvici u šumi kod Stiegea je krov strunuo, a metalne ploče na prozorima štite unutrašnjost od vandalizma. Ta bi građevina trebala ponovo osvanuti u starom sjaju, ali na novoj lokaciji – kod željezničke postaje u Stiegeu.

Crkva je izgrađena prije 115 godina, a na njezinom je posvećenju bio čak i pruski princ Albrecht. Pored crkve se nalazila i „Albrechtova kuća", za tadašnje prilike moderni sanatorij za plućne bolesnike. Cijeli kompleks je bio izgrađen u šumi kako bi se bolesnici brže oporavili na svježem zraku i istodobno bili izolirani, zbog opasnosti od širenja zaraze.

„Albrechtova kuća" je i za vrijeme DDR-a bila bolnica sa sanatorijem, a nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke tu je bio smješten rehabilitacijski centar. No 1993. je zatvoren. I tako je „Albrechtova kuća" zadnjih nešto više od dva i pol desetljeća bila prepuštena zubu vremena.

Spomenik od nacionalnog značenja

A evangelička crkvica? Ona je proglašena „spomenikom od nacionalnog značenja", pa su 2011. na njoj obavljeni zaštitni radovi. Građevina je zatvorena i zaštićena alarmnim uređajem.

A onda su stvar u svoje ruke preuzeli Regina Bierwisch i drugi članovi udruge „Stabkirche Stiege". „Ova građevina je nešto posebno. Ona mora biti očuvana, mora biti korištena", kaže za DW ova 68-godišnja umirovljena učiteljica. Udruga je od općine Oberharz am Brocken dobila livadu pored željezničke postaje te crkvenu dozvolu za raspolaganje drvenom crkvom.

Regina Bierwisch kaže da nije vjernica, nego da joj je u prvom redu važno kulturno-povijesno značenje kapelice. Na ovom projektu angažirali su se razni ljudi, bez obzira na vjersku pripadnost. U listopadu je crkvica ispražnjena. Na tome je radilo 30 dobrovoljaca, priča Bierwisch: „Kroz taj angažman su nastali dobri kontakti, s mlađim i starijim ljudima."

Crkve u Njemačkoj nestaju

„To je vrlo važno", kaže Karsten Höpting, evangelički svećenik zadužen za Stiege i susjedna mjesta. On ističe da su se ljudi okupili bez obzira na vjersku pripadnost kako bi u svojoj domovini nekako očuvali jednu crkvenu građevinu. Također naglašava da su takvi slučajevi na istoku Njemačke češći nego na zapadu zemlje.

I Ronald Fiebelkorn, gradonačelnik grada Oberharz am Brocken, je impresioniran angažmanom građana. Prisjeća se kako je zajedno s nekoliko članova udruge bio u vladi pokrajine Saska-Anhalt i tražio financijsku pomoć. „Na početku su nam se u Magdeburgu podsmjehivali."

Sada se više nitko ne podsmjehuje. Jer, u Njemačkoj već godinama propadaju crkve, župe nestaju, nedostaju dušobrižnici. Zato su pojedine crkve prenamijenjene, a neke čak i srušene. Borba stanovnika Stiegea za stave crkvu je neobična. Možda je pomogao i pogled na Hahnenklee, mjesto udaljeno od Stiegea nekih sat vremena vožnje automobilom. Tamo se nalazi najveća stave crkva u Njemačkoj. Ona je pravi dragulj, turistička atrakcija koja privlači brojne posjetitelje.

Projekt za slabo razvijenu regiju

Regina Bierwisch je uvjerena da će crkvica učiniti Stiege atraktivnijim i nada se da će projekt biti od koristi za ovu cijelu slabo razvijenu regiju. Udruga je uspjela prikupiti oko 1,1 milijun eura kako bi mogla financirati selidbu i obnovu crkvice.

Označeno u