Plašt svetog Josipa: Legendarna priča drevne relikvije i njezina nevjerojatna čuda

Bazilika u Rimu čuva nevjerojatnu relikviju: plašt svetog Josipa.

Nekoliko poveznica se veže uz Baziliku svete Stošije za ovu veliku sveticu, zaštitnicu sveopće Crkve, koju slavimo na njegov blagdan 19. ožujka.

U Rimu postoji bazilika u kojoj se čuvaju mnoge relikvije iz prvih stoljeća Crkve, no jedna se relikvija posebno ističe na blagdan svetog Josipa: plašt svetog Josipa, piše ChurchPop.

Tri stvari o svetom Josipu i njegovom plaštu

Prvo, u Rim na Božić se posebno hodočasti u baziliku svete Anastazije gdje Papa slavi svetu misu

Drugo, to nije jedina relikvija, u istoj bazilici čuva se i veo Blažene Djevice Marije. Obje relikvije koje je sveti Jeronim donio u Rim u četvrtom stoljeću, 1600 godina čuvaju se u bazilici svete Anastazije.

Treće, vjeruje se da je sveti Jeronim ovdje propovijedao protiv hereze monofizitizma. Ova hereza tvrdi da je Isusova osoba samo božanska, a ne potpuno božanska i potpuno ljudska. Svakako, primajući svoju ljudsku narav od Blažene Djevice Marije, ističe se veza sa svetim Josipom kao udomiteljem.

Bazilika i njezine relikvije

Smještena u drevnim središtima moći i rimskog poganstva, podrijetlo ove bazilike seže u rano četvrto stoljeće. To je čini jednom od najstarijih crkvi u Rimu i jednom od izvornih župa. S vremenom je postala poznata kao titulus Sanctae Anastasiae, uzevši ime po jednom od svetaca u Rimskom kanonu.

Anastazija, sirmijska mučenica, stradala je u progonu cara Dioklecijana. Njezine su relikvije kasnije odnesene u Carigrad i pohranjene u crkvi zvanoj Anastasis , što znači "uskrsnuće". Ova povezanost s vazmenim otajstvom značajna je s obzirom na ulogu Crkve kao naslovnice tijekom korizme.

Ne samo da je bazilika rimska postajna crkva tijekom korizme i za misu zornicu na Božić, Papa bi se također okupio sa klerom i vjernicima Rima u bazilici na Pepelnicu kako bi podijelili pepeo i zatim ga prenijeli u postajnu crkvu. bazilike svete Sabine .

Ovdje su se čuvale mnoge dragocjene relikvije. Osim relikvija Svete Obitelji, u ovoj su se bazilici čuvali procesijski križevi ili latinski “crux stationalis” koji su se svakodnevno koristili tijekom korizme.

Legenda o plaštu

Postoji legenda o ovom posebnom plaštu.

plast svetog josipa 1

Sveti Josip, za kojeg znamo da je bio stolar, trebao je drva za svoj rad, ali mu je nedostajalo novca. Djevica Marija mu je predložila da ponudi svoj vjenčani plašt, njezin dar, kao zalog prodavaču drva po imenu Ishmael.

Ishmael je oklijevao je, ali je na kraju prihvatio plašt. Uslijedila su čuda. Izliječen od čira na oku, i fizički i duhovni sklad donesen je u Ishmaelov dom. Njegova mrzovoljna žena preko noći je postala ljubaznija.

Nadalje, kada je ogrtač stavljen na Ishmaelovu bolesnu kravu, i njoj je bilo bolje. Zahvalan, Jišmael je odlučio zadržati plašt, oprostivši Josipov dug i osiguravši njemu i Mariji besplatnu drvenu građu zauvijek.

Kasnije su Ishmael i njegova žena posjetili Svetu obitelj, donoseći darove. Djevica Marija ih je blagoslovila rekavši da će Bog čuvati svakoga pod plaštem njezina muža, svetog Josipa.

Fizički plašt nalazi se u bazilici u Rimu, ali duhovni plašt nalazi se bilo gdje uz sljedeću molitvu:

O sveti zaštitniče Svete obitelji, zaštiti nas djecu Gospodina Isusa Krista. Makni nas daleko od pogrešaka i zala koje kvare svijet. S Neba nam pomozi u našim borbama protiv moći tame. I kao što si nekada štitio božansko dijete od okrutne Herodove zapovijedi, sada brani Crkvu i čuvaj je od svih opasnosti i prijetnji.

Proširi nad svima nama svoju svetu zaštitu kako bi nam, slijedeći tvoj primjer i potpomognuti tvojim duhovnim vodstvom, omogućio da vodimo sveti život te umremo sretnom smrću i napokon dođemo u posjed vječnog blaženstva na Nebu. Amen.