Vatikanski astronom postao 11 isusovac po kome je nazvan asteroid

Još jedan isusovac pridružio se listi onih po kome je nazvan neki asteroid.

Astronom Vatikanskog opservatorija pater Christ Corbally nedavno je počašćen velikodušnom gestom koja je njegovo ime 'zakačila' za nebo. Naime, po njemu je nazvano stjenovito tijelo u asteroidnom pojasu koji orbitira suncem posljednje četiri godine, piše laudato.

- Jako sam iznenađen. Nisam neki tip od asteroida, poput nekih mojih kolega u opservatoriju pa je zbog toga iznenađenje veće - rekao je Corbally za Crux Now.

Asteroid nazvan '119248 Corbally' ima promjer od otprilike jedan kilometar, a otkrio ga je Roy Tucker u rujnu 2001. godine. Za imenovanje asteroida potrebno je odobrenje odbora Međunarodne astronomske unije, što je u principu samo formalnost.

Inače, asteroidi su mala stjenovita tijela koja orbitiraju protiv sunca. Tisuće njih nalazi se u asteroidnom pojasu između orbita Marsa i Jupitera.

Što se tiče Corballyja, ovaj 74-godišnjak je u Vatikanskom opservatoriju od 1983. godine nakon što je završio doktorat iz astronomije na Sveučilištu u Torontu. On je postao jedanaesti isusovac po kome je nazvan neki asteroid, uključujući svetog Ignacija Lojolskog, utemeljitelja Družbe Isusove i hrvata Ruđera Boškovića.

Označeno u