Volontirajte i činite dobra djela jer osim što pomažete drugima sebi produžujete život

Pomaganje drugima može smanjiti rizik od nastanka visokog krvnog tlaka kod odraslih za čak 40%, tvrde američki znanstvenici.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu “Psychology and Aging”, rizik od nastanka visokog krvnog tlaka se značajno smanjuje tijekom pomaganja drugim osobama zbog pozitivnog djelovanja na psihičko zdravlje.

Prof. Rodlescia Sneed navodi da svaki dan saznajemo nešto novo o tome kako nezdrave životne navike, kao što su nezdrava prehrana i manjak tjelovježbe, utječu na zdravlje, a ovim istraživanjem je dokazano da je potrebna samo dobra volja da biste pospješili zdravlje.

U istraživanju je sudjelovalo 1164 odraslih osoba dobi od 51 do 91 godine. Istraživanje je trajalo 4 godine, a neki sudionici su godišnje odradili i do 200 sati volontiranja, odnosno dobrotvornog rada.

Rezultati su pokazali da osobe koje su radile u dobrotvorne svrhe imaju za čak 40% manji rizik od nastanka visokog krvnog tlaka, u odnosu na osobe koje nisu radile u dobrotvorne svrhe.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da pomaganje smanjuje rizik od nastanka depresije, snižava razinu hormona stresa i potiče dobro raspoloženje, a znanstvenici vjeruju da je glavni razlog socijalna interakcija i povećanje osjećaja vrijednosti pojedinca u društvu.

Kada osoba ima osjećaj pripadanja nekoj društvenoj grupi, smanjuje se rizik od nastanka depresije, koja može imati negativan učinak na zdravlje srca i krvožilnog sustava.

Snižavanje hormona stresa i krvnog tlaka te smanjenje depresije produžuje život pa pomažući drugima zapravo pomažete i sami sebi!

Ljudi su starenjem skloni smanjenju socijalne interakcije, a sudjelovanje u dobrotvornom volonterskom radu, naročito za umirovljenike, može biti odličan način zadržavanja osjećaja pripadnosti nekoj grupi ljudi. Volontiranje nije samo za mlade, upravo zbog svih zdravstvenih prednosti savjetuje se svima, osobito osoboma srednjih godina koje su izložene velikom stresu.

Izvor: samopozitivno.com