Zašto je Marija prozvana Novom Evom

Priča o Marijinu životu i njezinim odlukama predstavlja suprotnost Evi i njezinoj neposlušnosti Bogu na početku vremena.

Među mnogim Marijinim nazivima često se spominje i Nova.
Marijina poslušnost Bogu često se uspoređuje s Evinom neposlušnošću. Na mnogo načina Marija je postala ono što je Eva trebala biti, piše Aleteia.

Isusa je također na nekim mjestima prozvan kao “Novi Adam”, misleći pri tome na njegovu poslušnost Ocu u usporedbi s Adamovom neposlušnošću.

Sveti Irenej objasnio je to ovako:

Gospodin je, dolazeći u svoje stvorenje u vidljivom obliku, bio podržan svojim vlastitim stvorenjem koje on sam održava u postojanju. Njegova poslušnost na drvetu križa preokrenula je neposlušnost na stablu u Edenu; dobra vijest o istini koju je anđeo navijestio Mariji, djevici podložnoj mužu, razotkrila je zlu laž koja je zavela Evu, djevicu zaručenu za muža.

Kako je Eva bila zavedena riječju palog anđela i tako je pobjegla od Boga nakon što nije poslušala njegovu riječ, Marija je sa svoje strane dobila dobru vijest riječju anđela, i rodila je Boga u poslušnosti njegovoj riječi. Kao što je Eva bila zavedena na neposlušnost Bogu, tako je i Marija bila nagovorena na poslušnost Bogu; tako je Djevica Marija postala zagovornicom djevice Eve.

Drevni hvalospjev Ave Maris Stella poetski izražava tu istinu na sličan način:

Živjela svijetla zvijezdo oceana,
Božja vlastita Majko blagoslovljena,
Uvijek bezgrešna Djevice,
Vrata nebeskog odmora
Uzimajući tu slatku Ave
Što je od Gabriela došlo,
Mir potvrdi u nama.

Mnogi drugi sveci govorili su o Mariji kao o Novoj Evi, promatrajući u njezinu izboru da slijedi Boga uvod u novo stvaranje, tj. Crkvu i obilje duhovne djece koju će slijediti.

Marijo, Nova Evo, moli za nas!