Oštećen spomenik hercegovačkom svećeniku u Čapljini

Čapljinska HVIDR-a na svojoj Facebook stranici objavila je kako je u Klepcima kod Čapljine razbijen spomenik don Iliji Tomasu, prenosi nedjelja.ba.

Spomenička ploča oštećena je na više mjesta. Gornji dio spomenika u potpunosti je razbijen. Don Ilija Tomas ubijen je 1. svibnja 1942. u Klepcima kod Čapljine, gdje je bio župnik. Na njegovu tijelu pronađen je 21 ubod nožem i sjekirom i tragovi mučenja. Mrtvo tijelo zatim je bačeno u rijeku Bregavu gdje je drugi dan pronađeno te je pokopano na čapljinskom groblju. U pogrebnim obredima sudjelovalo je 16 svećenika, a obrede je predvodio Petar Čule, tada kapitularni vikar, a kasniji mostarski biskup, prenio je bljesak.info.

Don Ilija rođen je u Drinovcima 19. srpnja 1901. Poslije osnovne škole u rodnom mjestu, pohađao je gimnaziju u Travniku, a teologiju je studirao u Sarajevu (1922.-1926.). Za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaređen je 1925. a potom je bio župni vikar u Ravnom (1926.), na Trebimlji i od 1927. u Klepcima, gdje je 1930. sagradio novu crkvu.

Označeno u