Velika devetnica slugi Božjem ocu Anti Gabriću od 20. do 28. svibnja 2021.

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

 

PRVI DAN

„MARIJO, SVIBNJA KRALJICE!“

S kojim li smo samo oduševljenjem pjevali ovaj krasni pozdrav svibanjskoj Kraljici

»Marijo, svibnja Kraljice, Ti Majko rajskog slavlja, pred sliku Tvoju ružice na pozdrav svibanj stavlja!«

Ruže ljubavi, ljiljane čistoće, ljubice poniznosti, jorgovane odanosti, čitavo naše srce, sve najljepše, sve najdraže dali smo Njoj, našoj Kraljici i Majci.

Kako je negdje Marijino Srce puno radosti i veselja uoči svibnja i kroz čitav taj lijepi mjesec, Njen mjesec! Koliko dokaza iskrene djetinje ljubavi, odanosti i zahvalnosti! Sve to stavlja svibanj na pozdrav pred Tvoju sliku. Stavlja, no samo u krajevima, Majko, gdje Tebe i Tvoga Sina duše poznaju i srca ljube.

No, Majko, što će Ti Indija dati, kakovo će Ti cvijeće Bengalija donijeti uoči ovogodišnjeg svibnja? Hoće li njezina djeca pjevati pozdravnu pjesmu pred Tvojim kipom?

Pozdrav svibnju u poganskoj zemlji... Dok ove retke pišem, dopiru do mene zaglušni udarci bubnjeva i cilik zvona s poganske svečanosti dolje u hramu nakazne i okrutne božice Kali. Majkom je oni zovu, ovo jadno i grješno stvorenje praznovjerne poganske mašte. U strahu i trepetu joj se klanjaju njoj »krvavoj majci«. Grozno ime još groznijeg božanstva.

Svibanjska Majko, Majko »lijepe ljubavi«, kako će dugo te ne­umrle duše prikazivati idolima svojim žrtve grijeha i opačine? Kako dugo će one ostati okovane lancima neznaboštva? Majko, da bi one što prije upoznale Tvoju ljubav, bit će naša molitva i ujedno vruća želja da bi ih sve mogli staviti pred Tvoju sliku kao živi i krasni pozdrav svibnja, ove duše drage nam Bengalije, naše, no i Tvoje Bengalije.

Svibanjska Majko, Kraljice misija, moli za nas, moli za Bengaliju!

Vaš otac Ante

»Tamo gdje palme cvatu«, br. 18.

 

 

Molitva

 

Oče Nebeski, hvala ti što si nam darovao Nebesku Majku za zaštitnicu i zagovornicu da nas Ona vodi do Tebe, do zdenca Tvoje Žive vode.

Daj da poput oca Ante i mi možemo darovati ljubav, čistoću, poniznosti, odanosti i čitavo naše srce, Njoj, našoj Kraljici i Majci.

Nebeska Kraljice, naša zagovornice daj da upoznamo Tvoju ljubav i ljubav Tvoga Sina.

Posebno te molimo za kraj pandemije i sve one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici (navesti ime).

 

Svibanjska Majko, Kraljice mira i naš oče Ante molite za nas, za Hrvatsku, Bengaliju i cijeli svijet!

 

 

Molitva

 

Gospodine, usliši molitvu svoga puka,

učini u svojoj ljubavi da svi narodi,

svi puci, ujedinjeni Tvojom božanskom ljubavlju,

mogu Tebe slaviti, Tebe ljubiti, o Vječna ljubavi!

Gospodine, mnogi Te narodi još ne poznaju,

ne poznaju Tvoju ljubav, ne znaju za Tvoje milosrđe,

taj uzrok naše hvale i slave Tebi.

Primi našu molitvu, primi naše dnevne žrtve,

da bi oni naskoro mogli zapjevati onaj divan psalam slave

„Hvalite Gospodina svi narodi…“

Isuse Kralju, neka dođe kraljevstvo Tvoje!

Rasvijetli moju pamet, užeži moje hladno srce,

da se i ja mognem sasvim žrtvovati za proširenje Tvoga kraljevstva na zemlji.

 

Otac Ante

 

 

MOLITVA

za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

 

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.

Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.

Uvjereni da Ti je svojim životom i ap

ostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…..

Po Kristu Gospodinu našemu.

 

Amen

 

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 

 

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

 

DRUGI DAN

 

ONA MALA ÐOLO

 

Nitko drugi nego ona, mala Ðolo iz sela Amlameti, južno od Bašantija. Ako slučajno imate knjigu »Životni put jednog misionara«, I. dio, pogledajte stranicu 303 pa ćete tamo naći fotografiju dviju sestara: Ðolo i Gouri. Ona s »funcutskim« smiješkom je Ðolo, sada sestra Marija Kornelija u Družbi Misionarki Ljubavi Majke Terezije.

I da vam odmah spomenem: onaj smiješak još uvijek je prati, samo je... malo manje »funcutski«.

Otac im Duluth, one dvije i brat im Panchu Ferdinand bili su pokršteni u malom selu Amlameti. Bili su među prvim katekumenima u tom selu. Obje sestre bile su primljene u samostansku školu svete Male Terezije u Bašantiju, a Ferdinand u Tehničku školu sv. Franje Ksavera, gdje je izučio stolarski zanat. Otac im Duluth do smrti je bio vratar u našoj bolnici u Bašantiju. Želja mu je srca bila da Isus bar jedno od njegove djece izabere za sebe. I Isusov pogled pao je na najmlađu, na malu Ðolo. I ona se odazvala od srca, velikodušno. Čula je o sestrama Majke Terezije. Jedna djevojka iz te škole, sestra Patricija, već je kod Majke Terezije. I sretna je. Uvijek je nasmijana. A život im je tako težak. I to je malu Ðolo oduševilo. Neki su je plašili da neće moći ustrajati, da je opasno njegovati gubavce, a ona bi se samo smješkala.

»Nisam se bojala tigrova i krokodila u amlametskim šumama, pa čega ću  se sada bojati?!«

Osim toga, pratio ju je blagoslov na smrt bolesnog starca oca. I blagoslov sekice Gouri i brata Ferdinanda. Pratio ju je i otpratio u novicijat i sad je prati u radu za Isusa i duše.

I uistinu je vrijedna. Radi kao mrav. Čim je došla u Maria Polli, dala se na posao. Na sebe je uzela ono što je najteže: posjete udaljenim selima. Ona i sestra Josetta, iz župe Khari, gdje je radio naš dragi pokojni otac Demšar, pravi su apostoli. U selima su po čitave dane. Vjerska pouka, posjeti bolesnicima, pomoć siromasima. A s kolikom ljubavlju one sve to rade!

Doista je bilo veliko veselje u župi kad smo dobili vijest da nam ona dolazi za poglavaricu. I mi smo bili sretni, i sestre su bile sretne, jer je sve vole zbog njezina priprosta srca.

Zadnje subote u rujnu bio joj je imendan pa se tom prilikom pokazalo koliko je čitavo selo voli i poštuje. Imali smo i posebnu misu za nju. Nakon mise po bengalskom su se običaju nizale pjesme, pa vijenci, a njih je bilo toliko da joj je glava jedva virila iz tih vijenaca. Navečer pak imali su malu predstavu.

Svi smo se molili da dobra naša sestra Kornelija i dalje mogne služiti Isusu i dušama s istom onom radošću i smiješkom s kojima se dala Isusu pri svetom krštenju i kojima se zavjetovala svetim redovničkim zavjetima.

Siguran sam da ćete se i vi svi, dragi suradnici i suradnice, moliti na tu nakanu, jer sestra Kornelija nije samo naša, ona je i vaša! I ona, i »mala« sestra Mohini, i Merlvn, i Michelle, i sve ostale sestre u Maria Polliju.

 

Na kraju dodajte i jedan »Amen«

za vašeg oca Antu

 

(Članak objavljen u siječanjskom broju Maloga Koncila 1979.)

 

 

 

 

Molitva

 

Gospodine, molimo te za sve redovnike, redovnice, svećenike, da mogu služiti Isusu i povjerenim im dušama. Daj da po primjeru oca Ante i mi u našim obiteljima, radnom mjestu, među prijateljima služimo s ljubavlju šireći tako radosnu vijest Evanđelja.

Posebno te molimo za kraj pandemije i sve one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici (navesti ime).

 

Svibanjska Majko, Kraljice mira i naš oče Ante molite za nas, za Hrvatsku, Bengaliju i cijeli svijet!

 

 

Molitva Gospodinu

 

Gospodine,

Odmori one koji su u brizi.

Blagoslovi umiruće.

Umiri one koje pate.

Smiluj se ožalošćenima.

Zaštiti one koje su u tvojoj slavi poradi ljubavi svoje.

O Isuse, za njih te molim,

za te sudionike tvoje kalvarijske žrtve da im dadeš snage i jakosti,

i još više, da im dadeš veselja i radosti u njihovim bolima.

Amen

 

Otac Ante

 

 

MOLITVA

za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

 

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.

Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.

Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…

Po Kristu Gospodinu našemu.

Amen

 

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 

 

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

 

TREĆI DAN

 

„KAD LOTOSI CVJETAJU“

 

Predvečerje svibnja u Bošontiju. Vrući tropski vjetar s južnih strana donosi pozdrave Bengalskog zaljeva i miris lotosa iz Rani-gorskih džungla. Cvjetaju bijeli, crveni i ružičasti lotosi. Lotosi su kao znak svetosti i čistoće. Cvjetaju oni i šire svoj miomiris u mjesecu Nebeske Majke. Oni i hindu poganima označuju svetost i čistoću. Donijeli ih i oni pred kip svibanjske Gospe, bijele lotose, i s njima svoja srca i svoju ljubav!

Pratile ih naše molitve i žrtve na tom putu svetosti i sreće!

Mi smo obećali Blaženoj Gospi da ćemo u čast Prečistog joj Srca sagraditi proštenište u ovim krajevima Bengalije. Proštenište od kamena, no i živa prošteništa u vjernim srcima. Obadva obećanja valja izvršiti. Mnogo posla ostaje.

Još je mnogo lotosa po nepreglednim džunglama i poljanama Bengalije koje treba dovesti k Srcu Isusovu preko Srca Njegove i naše Majke, lotose bijele, crvene i ružičaste.

 

Lotose bijeli, svibanjska Gospo, ljubavlju ih svojom obavij!

 

Vaš otac Ante

 

»Tamo gdje palme cvatu«, br. 24.

 

 

Molitva

 

Gospodine, koji si našemu ocu Anti dao milost duboke vjere, ljubavi i poniznosti, udjeli nam po njegovu zagovoru tu istu milost da ostanemo vjerni Isusu i Gospi, da vjeru sačuvamo i da vjeru izmolimo za druge. Pomozi nam da u našim obiteljima procvjetaju lotosi svetosti i čistoće kako bismo mogli razumjeti tajnu Euharistije.

Naš moćni, veliki zagovorniče izmoli nam milost kod Gospodina da poput tebe žeđamo za Njegovom ljubavlju, ljubimo križ i životom živimo Evanđelje.

Oče Ante, preko Srca Marijina dovedi i naša srca do Srca Isusova.

Posebno te molimo za kraj pandemije i sve one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici (navesti ime).

 

Svibanjska Majko, Kraljice mira i naš oče Ante molite za nas, za Hrvatsku, Bengaliju i cijeli svijet!

 

 

Jutarnja molitva

 

Pozdrav Ti dajem, o Bože, u zoru dana, u zoru života.

U jutarnjem pozdravu ja dobih Tebe,

i dobivši Tebe, o što mi više još treba?!

U dubini srca moga ljubavi Svoje oganj upali,

srećom ispuni srce nemirno moje,

koje žudi za srećom ljubavi Tvoje.

Rijekom milosti srce mi suho poplavi,

nadom božanskom beznadni život oživi,

ljubavi Tvoje oganj upali,

da ljubeći i primivši braću svoju,

i Tebe ovoga dana primiti mogu!

Pozdrav Ti dajem,

o Bože, jutarnji pozdrav života moga primi!

 

Otac Ante

 

MOLITVA

za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

 

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.

Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.

Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…

Po Kristu Gospodinu našemu.

Amen

 

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

 

ČETVRTI DAN

 

PLAMENI MRŽNJE ILI LJUBAVI...?

 

Gore oni danas čitavim svijetom plameni silni. Kao ognjena bujica, kao vatreni vihor nadvili se nad čitav svijet: plameni mržnje, osvete, nepravde; plameni tlačenja, ropstva i grijeha.

Svijet gori… Bila je to Njegova volja, kad je ono pred 2 000 godina Božji Sin došao na ovaj jadni svijet. Oganj je donio, i htio je da se zapali. I zapalio ga je. I podigao se oganj kao bujica, kao vatreni vihor na onaj prvi Duhovski dan. I odonda se proširio svijetom oganj ljubavi, milosrđa i samilosti.

No vihor mržnje, strasti i grijeha kao da želi ugušiti ovu vatru svete ljubavi u srcima ljudskim. Duhovski oganj je još nepoznat u mnogim srcima. Mi smo ga primili. Primili smo ga da ga i drugima dadnemo.

Bengalija ga treba, Bengalija ga od nas očekuje plamen naših srdaca, plamen Božje ljubavi.

 

Dođi, Duše Presveti, Pamet našu prosvijetli Zrakom višnje svjetlosti!

Vaš otac Ante

 

Bošonti, Duhovi 1949.

 

 

Molitva

 

Gospodine, užeži naše srce ljubavlju Duha svetoga da po primjeru oca Ante i naša srca budu ispunjena plamenom Božje ljubavi.

Oče Ante, izmoli milost kod Gospodina i naše Nebeske Majke da se u našim srcima ugasi oganj mržnje, strasti i grijeha, a raspali vatra svete ljubavi.

Gospodine, učini srca naša po srcu Svome!

Posebno te molimo za kraj pandemije i sve one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici (navesti ime).

 

Svibanjska Majko, Kraljice mira i naš oče Ante molite za nas, za Hrvatsku, Bengaliju i cijeli svijet!

 

 

Molitva

 

Za svjetlo mi molimo,

za žar i toplinu tvojega svjetla.

Gospodine!

Posvuda je mrak. Hladno je.

Hladno je u našim domovima, hladno u srcima, hladno posvuda.

Zebnja nas hvata dok gledamo današnji svijet.

Bez tebe, o Duše sveti, ne možemo.

Dođi i raspali ovaj svijet čistom i žarkom ljubavlju!

Raspali nas i očisti, da bismo i mi mogli širiti ovaj tvoj sveti žar.

Tvoju milost, Tvoju ljubav.

O dođi, Stvorče, Duše svet!

Amen

 

otac Ante

 

 

MOLITVA

za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

 

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.

Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.

Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…..

Po Kristu Gospodinu našemu.

 

Amen

 

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

 

PETI DAN

 

VJEČNI DUHOVI

 

Duhovski blagdan: ognjeni jezici nad apostolima u Jeruzalemu. Rođendan svete Crkve, prva misijska nedjelja, prva velika propovijed apostolskog prvaka svetog Petra, prvi katekumeni sa svih strana svijeta. I od onoga dana koliko je već bilo duhovskih blagdana, koliko je novih Petara svijetom pronijelo Radosnu vijest Njegovu...

Pa evo i danas u ovim malim zaseocima sunderbanskih džungli u Bengaliji: Durgomondopu, Daudpuru, i u Radnagoru... Ognjeni jezici Njegove ljubavi i svjetlosti i nakon 2000 godina: uistinu vječni Duhovi!

Najprije smo bili u seocu Durgomondopu kod vjernog našeg Simpsona. Tu se tek dvije obitelji krštene. Ostali se pripravljaju za taj veliki i sretni dan. Kapelica je na njegovu zemljištu uz njegovu kolibu. Mala je, no čista, uredna. Unutra je polutama, jer su prozorčići tek rupe na zidovima napravljenim od blata. Pred priprostim niskim oltarom gori mala uljena svjetiljka. Tu svjetiljku nazivaju »šondho - večernjica«, jer svake je večeri očiste i prikažu pred oltarom iako u tim seoskim kapelicama nema Presvetog.

Slično je opet bilo u Daudpuru. Tu imamo kapelicu, ali nedavna ciklonska oluja toliko ju je oštetila da smo morali urediti privremeni oltar na verandi Šudhinove kolibe. Tu je poveća koliba: jedan do drugoga stanuju tri brata. Stari im otac Binondo lani je otišao k Isusu, a starica majka još je živa, svježa i radina. Samo još muku muči s molitvama. Djeca, unuci i praunuci naučili su sve napamet, a u staru bakinu glavu teško ulaze i još teže ostaju u njoj razna »djela« skrušenja, vjerovanja i ufanja. No ona je sastavila svoja »djela« moram priznati vrlo, vrlo dobro.

 »Isuse moj, mnogo sam te ražalostila! O, što ću ti ja reći? Ti me još bolje poznaješ. Oprosti, zaboravi sve, blagoslovi mene i sve da te uvijek ljubimo!«

Pred večer stigli smo u Radhanagor, jedno od prvih sela koje se u ovim krajevima javilo za svetu vjeru. Tu je glavar sela Boloram. On zna čitati i pisati, a zna i voditi i selo. Njegov najmlađi sin, Dulal, kod nas je u školi. Ove će godine maturirati.

Preporođeni vodom i Duhom Svetim dalje se vjerski izgrađuju pod vodstvom svojega revnog katehista i učitelja Ðotina

On je ponos i svojih roditelja i čitava sela. Ta on je jedini mladić na višim školama. Svi se molimo da ga Isus pozove u svoju službu, no sve je u Božjim rukama. I vama preporučujem i njega i tolike druge mladiće i djevojke koji su na naukama da ih se sjetite u svojim molitvama. Mnogi su dobročinitelji preuzeli brigu za odgoj tih Isusovih izabranika.

Tu je danas treća sveta misa. Dan je bio težak. Nesnosna je vrućina. Kasnije smo preko radija čuli da je to bio najvrući dan godine +45 °C u hladu. Ostali smo živi, no čitavo tijelo kao da je gorjelo. A nemaš se gdje ni oprati, jer od velike suše ovih posljednjih mjeseci svi su ribnjaci presušili. U nekima je tek koji metar zelene vode, koja je prljava i tako vruća da bi u njoj mogao skuhati jaje.

Dulalova majka pripravila je večeru: rižu i nešto pržena povrća.

Malo, no od srca dano, pa je bilo blagoslovljeno. Kad je srce puno radosti, i malo te hrane nasiti.

Sjeli smo onda na hasure pred kolibu, izmolili krunicu i večernju molitvu, sjetili se kratkom molitvom i svih vas širom svijeta želeći svima duhovske darove, vječne darove svjetla, mira i ljubavi...

Vaš otac Ante

Maria Polli, 1983.

Molitva

 

Gospodine, udjeli nam duhovne darove, vječne darove svjetla, poniznosti, mira i ljubavi.

Utisni u naša srca želju da te još više ljubimo, da čeznemo za Tobom i da Te još više upoznamo, da prepoznamo prave vrijednosti ovoga prolaznog života kako bismo stvorili bolji svijet i pokazali svijetu prave vrijednosti.

O dođi, Stvorče, Duše svet!

Posebno te molimo za kraj pandemije i sve one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici (navesti ime).

 

Svibanjska Majko, Kraljice mira i naš oče Ante molite za nas, za Hrvatsku, Bengaliju i cijeli svijet!

 

Večernja molitva misionara

„Isuse, sjedim evo sam samcat pred zemljanim oltarom ove male seoske kapelice.

Svjetlo uljane svjetiljke titra i poigrava se na slamnatom stropu.

Već sam mnogo dana na pohodu mojih udaljenih sela.

Umoran sam i gladan danas. I groznica me trese.

 Isuse, uhvatila me želja za čašom hladne vode,

za jednom narančom, da si utišam žeđ.

Ljudska slabost, Spasitelju. Oprosti mi!

Mala svjetiljka kao da je jače zasjala.

Pogled mi pade na tvoj križ, na tvoje probodeno srce,

na tvoje probodene ruke.

Tvoje ruke uvijek raširene, da nas sve zagrliš.

I neka se sreća proli mojim bićem.

I groznica, glad, žeđ i komarci kao da to sve nestaje.

Kako li sam sretan, Isuse!

Kako je divno klečati pred tvojim oltarom sam samcat u ovoj tihoj noći.

Titrati i gorjeti, i na koncu za tebe izgorjeti, kao ona mala uljana lampa na oltaru.

Na svemu ti, Isuse danas hvala! Hvala ti od srca na ovom svetom zvanju!

Otac Ante

MOLITVA

za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.

Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.

Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…..

Po Kristu Gospodinu našemu.

Amen

 

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

 

ŠESTI DAN

 

„POZDRAV GOSPIN“

 

Čitav dan već hodam. Sumrak se hvata nad šumama. Još koji sat, pa ću stići na misijsku postaju. Izmoren sjedoh pod jedno stablo. Krave su se vraćale s paše u selo. Duboko dolje iz šume dopirali su melankolični zvuci pastirske svirale. Baš mi je to godilo duši. Na umor sam i zaboravio.

Pa onda još kao blagoslov neba dopriješe do mene zvuci večernjeg »Angelusa« iz obližnjeg našeg katoličkog sela. Stari Lazar to zvoni. Od pamtivijeka u njegovoj se kući daje gongom, indijskim zvonom, znak Pozdrava Anđeoskog.

Bam, bam, baaaam... dolazili su mili zvuči milog pozdrava. Ustao sam. Nekoliko se pastira skupilo. »Anđeo Gospodnji navijestio Mariji...« Djeca odgovaraju.

Majčin pozdrav, Majčin blagoslov. Nekoliko hindu dječaka gle­da nas. Kad smo završili molitvu, blagoslovio sam sve skupa i zaželio sam da bi radosni glasi »Angelusa« mogli što prije doprijeti i tamo gdje se još sada ne čuju.

Molio sam da Gospa tim tolikim bijednim dušama što prije donese i daruje svoga Isusa, njihovog Spasitelja...

 

Vaš otac Ante

»Hrvatski Kat. Glasnik«, Chicago

 

 

Molitva

 

Gospodine, daj da radosni „Angelus“ dopre do naših srdaca. Oče Ante, naš moćni zagovorniče, potakni nas na svakodnevnu svetu misu, molitvu i pozdrav Gospi kako bi ispunili dušu nebeskim plodovima i kako bi Riječ Gospodnja prebivala u nama.

Posebno te molimo za kraj pandemije i sve one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici (navesti ime).

 

Svibanjska Majko, Kraljice mira i naš oče Ante molite za nas, za Hrvatsku, Bengaliju i cijeli svijet!

 

Molitva vječnoj ljubavi

Isuse, ti vidiš kako ovaj moderni svijet odvraća ljude od križnoga puta, toga jedinoga puta sreće i spasenja.

Pa i mi tvoje sluge i službenice, moramo ponizno i skrušeno priznati da smo često podlegli tomu duhu. Kajemo se i molimo: oprosti nam naše nevjere!

Tvoje Evanđelje, tvoja blaga vijest, jest Križ. Raširenim rukama, rukama probodenima, ti oko sebe okupljaš narode svijeta.

Božanski misionaru, daj, daj rasvijetli naša srca i naše duše da spoznamo tu veliku istinu da je samo Križ jedina nada spasenja svijeta. Čuvaj nas na kalvariji s Marijom, svojom i našom Majkom!

Nju si nam dao za Majku sa svoga prvog kalvarijskog oltara. I sada te molimo, čuvaj nas zajedno s njom, Majkom i Kraljicom mučenika, Kraljicom apostola i misionara!

Čuvaj nas, da ljubeći tebe, uzmognemo poput tebe raširenim i probodenim rukama i srcem, probodenim kopljem ljubavi, moliti svoju životnu misijsku molitvu za čitav svijet.

„Gospodin s vama! Isuse, dođi kraljevstvo Srca Tvoga“. Gospodine, usliši molitvu svoga puka, učini u svojoj ljubavi da svi narodi, svi puci, ujedinjeni tvojom Božanskom ljubavlju, mogu Tebe slaviti, Tebe ljubiti, o vječna Ljubavi!

Amen

Otac Ante

 

MOLITVA

za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.

Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.

Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…..

Po Kristu Gospodinu našemu.

 

Amen

 

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

SEDMI DAN

 

MAJCI U SPOMEN

 

Majko,

Tebi u spomen piše ovo nekoliko redaka Tvoj sin, svećenik-misionar u dalekoj Bengaliji. Tvoj poljubac i blagoslov kao da mi još gori na čelu. Šesnaest godina je već prošlo od onog dana, šesnaest puta su monsunski vihori prohujali nad ovim Sunderbanskim džunglama, kamo si poslala svoga sina, da svoj život žrtvuje za Isusa i za neumrle duše.

U životu se, eto, više nismo vidjeli. Vruća želja Tvoga majčinskog srca, da barem jedanput prisustvuješ misi svoga sina, nije se ispunila. Dragi Isus Te je pozvao da iz lijepog neba dnevno prisustvuješ svetoj žrtvi, da pratiš svoga Antu na teškim i pogibeljnim putovima njegova svećeničkog i misionarskog života.

Izmoren i iscrpljen od teškog putovanja, sjedeći u ovom malom čamcu na rijeci Gangesu, sa zahvalnim srcem mislim na Tebe, majko.

Mislim na svu Tvoju ljubav i brigu sretnih dana djetinjstva, mladosti i školskih dana, kad si mi svojim svetim životom i primjerom pokazivala put k oltaru, kad si me dnevno prikazivala Nebeskoj Majci, kad si svake subote za mene postila, da bih ja jednog dana mogao postati Isusov svećenik.

Mislim danas na svu Tvoju ljubav, i kao najsvetiju zahvalu obećajem Ti, majko, da ću svim silama nastojati izvršiti i ispuniti zavjet Tvoga života: potpuno se žrtvovati, i istrošiti, i umrijeti za Isusa i za neumrle duše.

Majko, blagoslovi ovaj zavjet! Iz lijepog neba čuvala me i pratila Tvoja majčinska ljubav!

Tvoju ljubav i molitve, majko, molim za sve one koji su u ime Tvoje preuzeli brigu i ljubav za mene, za tolika plemenita srca koja me, uistinu, majčinskom ljubavlju prate i pomažu u apostolskom radu.

 

Do viđenja, majko, u lijepom nebu!

 

Ljubi Te Tvoj

Ante

 

(Ovi su reci napisani nakon što je čuo za majčinu smrt 1954.)

 

 

Molitva

 

Gospodine, zahvaljujemo Ti na svim milostima kojima nas obasipaš preko naše Nebeske Majke. Daj da preko Nje i mi možemo doći pred Tebe čista i ponizna srca.

Oče Ante, koji si tolike duše priveo k Srcu Isusovu po Srcu Marijinu, u srcima naših mladih rasplamsaj želju za svetim svećeničkim zvanjem i ustrajnost na sveto započetom putu, daj da služe Gospodinu onako kako si Ti služio.

Gospodine, po zagovoru oca Ante i njegovih posvećenih ruku udijeli nam dobre svećenike i misionare. Očuvaj neokaljanim njihove svećeničke ruke koje svakodnevno dodiruju tvoje Sveto Tijelo.

Blagoslovi njihov svećenički rad bogatim plodovima i podari im krunu vječnoga života. Umnoži nam vjeru, učvrsti ufanje i usavrši ljubav. Neka dođe Kraljevstvo Tvoje!

Posebno te molimo za kraj pandemije i sve one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici (navesti ime).

 

 

Svibanjska Majko, Kraljice mira i naš oče Ante molite za nas, za Hrvatsku, Bengaliju i cijeli svijet!

 

 

Molitva za svećenike

 

Isuse, ti se sjećaš onoga dana kad si izabrao svoju prvu dvanaestoricu

neuke, slabe i siromašne galilejske ribare.

Prvoj dvanaestorici pridružio si i Savla - Pavla,

koji te je progonio, i poslije njega još tolike milijune.

Među njima i mene najnevrednijeg…

„Ja se nisam ni jedan dan,

ni jedan čas pokajao niti sam požalio što sam se odazvao Isusu,

što sam se odazvao dušama.

Sretan sam! Tu sreću želim i svima vama. Dajte i vi tu sreću drugim!

Dođite, žrtvujmo se do kraja svoga života.

Gdje će taj kraj života biti, gdje ćemo umrijeti, ne znam.

Neka bude u Srcu Isusovu!“

„Dok tijelo groznicom gori i ruke dršću kod oltara tvoga,

ti me čuvaj, Veliki Svećeniče, Bože moj, koji razveseljavaš moju mladost!

Pred tvojim oltarom neka izgori ova uljanica svećeničkog mi života,

neka se ugasi daleko od buke svijeta,

daleko od ljudske utjehe, sred mojih dragih Sunderbanskih džungla;

neka goreći izgori pred ovim živim tvojim hramovima,

pred kolibama tvojih sirotana.“

 

Otac Ante

 

 

MOLITVA

za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.

Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.

Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…..

Po Kristu Gospodinu našemu.

 

Amen

 

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

 

OSMI DAN

 

SLIJEPI LAÐAR KANAI

 

Čučimo u maloj domorođačkoj lađici na rijeci Gangesu. Vrućina je, a lađara nema. Izašao je na obalu pa kao da su ga vile odnijele.

»O re madhi, madhi! - O lađaru, lađaru!«, zove jedan, zove drugi, no lađaru ni traga ni glasa. Odjednom se na obali pojavi visok čovjek. Drži se za rame male djevojčice. Približivši se lađici, uhvati je sa strane, junački je gurnu i skokne u nju uz povik:

»Ćolo, ćolo! Vozi, vozi!«

Onda opazih da umjesto očiju ima tek dvije očne šupljine. Prije nego što sam ga mogao pozdraviti i upitati za ime, već je on prihvatio kormilo uz lađarsku pjesmu:

»Gonga madhi, ćolo, ćolo re ... Gangeški lađaru, vozi, vozi, hej...!«

Prepoznao sam ga: pa to je Kanai, dugogodišnji lađar na Sitilijskom rukavu rijeke Gangesa.

A ona mala djevojčica njegova je kćerka Oloka - Svjetlana.

»Kanai bhai, kemon? — Kanai brate, kako si?« I on je prepoznao moj glas.

»Guru! Učitelju!«, bilo je sve što je smogao. Mora da su mu pred isušene oči došli spomeni davnih dana. Spomeni prijateljstva, ljubavi svih nas prema njemu i njegovoj siromašnoj obitelji.

»Učitelju, evo Oloka je tu, koju ste vi i sestre spasili u teškoj bolesti. Ona je Božji dar, ona je vaša. Ona nema majke. Selom su harale ospice. Mnogi su umrli. Umrla je i Olokina majka. Ja sam ostao, no otišle su mi oči

.« Podignuvši lijevu ruku s kormila, pokaza mi dva isušena oka. »Ne vidim više svijeta, no osjećam lađu svojega života. Ganges poznajem po šumu, vjetrovi mi pokazuju valove, kokil ptica javlja mi iz gheonova grmlja koliko sam daleko od obale. Uz Ganges sam se rodio, tu sam ostavio djetinjstvo i mladost, pa će i zadnji dah mojeg života s vjetrom poći s Gangesa k Njemu.«

Svi smo slušali tu životnu priču gangeškog lađara. Čuti to uz pratnju udaraca kormila i vesala, uz žubor i mrmor gangeških valova, to su nezaboravni doživljaji.

Jedan mladić upita: »Pa hoćeš li nas ti ravno prevesti? Ti si slijep!«

Gangeškom lađaru njegova je lađica život.

»Lađar - slijep!? Ne, ne, lađar ne može biti slijep. Ja nemam očiju, no tu je srce, tu su ruke!

Ja sam nju toliko puta prevezao preko Gangesa kroz bure i oluje i kroz vjetrove i struje. A sada ta lađa prevozi mene i vas, lađa i njezin Tvorac, Tvorac svih nas Milosrdni!«

I onda onaj pogled vrijedan milijuna.

Suhe oči kao da su mu oživjele. Kanai, upravivši pogled prema nebu, ponovi potiho:

 »Milosrdni!« I sklopivši ruke i kormilo, nakloni glavu...

Pa neka mi netko rekne da nema raja na zemlji! Doživio sam ga na rijeci Gangesu.

 

Vaš otac Ante

 

 

(Članak objavljen u listiću „Tamo gdje palme cvatu“ u studenome 1982. za vrijeme boravka oca Gabrića u Australiji.)

 

 

 

 

Molitva

 

Gospodine, pomozi nam da nas križevi i kušnje dovedu do Tebe, da se oslonimo na Tvoje milosrđe i snagu. Daj da nam u životu jedini zalog mira i sreće bude Tvoj križ, kao što je bio našem ocu Anti i slijepcu Kanaju. Neka s križem svake kušnje budemo bliži Tebi.

Oče Ante, koji si toliko ljubio siromašne, usamljene, nemoćne i bolesne, molimo te za sve bolesne u našim obiteljima, među prijateljima, da ih Gospodin ozdravi od njihove bolesti duše i tijela. Naš moćni zagovorniče i zaštitniče, moli kod naše Nebeske majke da može posredovati za sve njih kod svoga Sina. Molimo te za one koji su gladni i žedni tvoje ljubavi i za one koji je još nisu upoznali.

Posebno te molimo za kraj pandemije i sve one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici (navesti ime).

Gospodine, po moćnom zagovoru o. Ante udjeli nam milost da poput njega nikada ne zaboravimo zapuštene, bolesne već da samo širimo tvoju ljubav i radost.

Svibanjska Majko, Kraljice mira i naš oče Ante molite za nas, za Hrvatsku, Bengaliju i cijeli svijet!

 

Molitva za bolesnike

Isuse dragi, Gospo draga!

Duboka je noć. I kako je duga.

I onda se sjetim milijuna koji bolesno leže po bolnicama,

po vlažnim kolibama, dršćući od groznice,

gladni, zapušteni, bolesni tijelom,

bolesni srcem, gladni ljubavi i samilosti.

I kako se malen osjećam pred njima.

O Isuse za njih te molim,

za te sudionike tvoje kalvarijske žrtve

da im dadeš snage i jakosti i još više da im dadeš veselja i radosti u njihovim bolima,

da im dadeš zahvalno srce što si ih izabrao za svoj križni put.

Usliši njihove molitve, obriši njihove suze,

bdij uz njih u besanim noćima,

pohodi ih svojom ljubavlju!

Osobito se sjeti naših staraca i starica,

koje su djeca i unučad izbacili iz svojih kuća, iz svojih srdaca.

Za sve bolesnike čitavog svijeta molimo, Isuse dragi,

Gospo draga, čuvaj ih u svojim srcima,

učinite ih dionicima kalvarijske žrtve!

otac Ante

 

MOLITVA

za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.

Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.

Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…

Po Kristu Gospodinu našemu.

 

Amen

 

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 

DEVETI DAN

 

ZAHVATIO NAS JE TORNADO

 

Danas je bio prilično težak dan: tri mise: Maria Polli, Čunčura i Dhaknamari. A jutro je bilo sparno. Spremalo se na oluju.

U Maria Polliju na prikazanje donijeli su prve plodove svojih vrtova, a Produtova majka za svojega sina sjemeništarca i slatkiša. Bio je teško bolestan, a sad je ozdravio.

Nakon mise uputili smo se prema selu Čunčuri: tri sestre, Komelija, Jozeta i Norberta, katehist Porimol, četiri sjemeništarca i ja. Kapelica je u Čunčuri niska, a na krovu su limene ploče pa je unutra kao u peći. Bila su tri krštenja: Dineš, Poreš i Omor. Završili smo baš u podne. Isusa je primilo čitavo selo. I stari slijepi Ðiten. Kćerka mu Solita dovela ga u crkvu, i njega i slijepu mu ženu Dasi. Pri svetoj pričesti Ðiten širi ruke da bi primio Isusa. Sretan je. Nešto je rajsko u smiješku slijepih. Mora da oni Isusa izravno vide, jer odakle im inače taj upravo nadnaravni smiješak i sreća?!

Katehist Emanuel pozvao nas je na ručak. Bilo je baš lijepo i tečno. Hvala Bogu i na tomu!

I daj, Bože, onima koji danas ni to malo riže neće imati daj njima i njihovoj dječici šaku riže, čašicu mlijeka!

Po onoj sparini oko jedan sat poslijepodne uputismo se prema našemu novom selu Dhaknamari, gdje sam nedavno pokrstio trideset petero. Dječica su već izdaleka počela trčati prema sestrama. Vole oni sestre, jer i sestre vole njih, poučavaju ih i brinu se za njih.

Sveta misa bila je tako lijepa: sve oko oltara, ili, još bolje, sve kao da je bio jedan živi oltar. Kod »Gospodin s vama« kao da sve grliš, prikazuješ, posvećuješ i onim njihovim pogledima, vjerom i milošću i sam budeš posvećen. Koja li čast, koja li sreća biti svećenik, nastavljati kalvarijsku žrtvu!

Valjalo se rastati. Crni se oblaci počeli gomilati na zapadu. Slab je to znak, osobito sada u pred kišno doba. No dječica na to ne misle. Otpratila su nas daleko od sela, sve dolje do isušenog kanala Polpara.

I onda preko rižinih polja do glavnoga puta. A oblaci sve tamniji. Sijeva, grmi. Veli narodna poslovica: »Ne daj, Bože, što se podnijet može!« I mi kao da smo dobili krila. I ja u 64. godini, a da o sestrama i ne govorim... A njih su, sigurno, i anđeli nosili. A koga će, ako neće sestre?! Molimo krunicu, no pokoji put okrećemo se i natrag. Žmirkamo kad jače zagrmi da bismo vidjeli gdje su crni oblaci. Stabla su se već počela savijati, a prašina i slama, sve to leti. I mi baš na cestu stigli kad se i nebo i zemlja otvorili. Strašni se tornado sruči nad čitav taj kraj. Jedva pred sobom vidiš. Samo pljušti. Naša ambulantna kola jedva se drže na cesti. Jednom smo sišli i s ceste, no, hvala dragome Bogu, hvala molitvama tolikih naših suradnika i suradnica. Navečer smo se sretno vratili u Maria Polli.

O tome smo svi govorili: tko se za nas tako revno molio i prikazivao žrtvice da smo se sretno vratili kući: Jer da nas je ta strašna oluja uhvatila usred rižinih polja, daleko od koliba, bilo bi uistinu opasno.

Ja sam onda i sestrama i katehistu i našim sjemeništarcima govorio tolikim tisućama suradnika i suradnica, o vašim dnevnim molitvama, kako nam vi dajete 10 minuta televizije navečer a ovaj tornado bio je baš navečer! O vašem revnom pohađanju vjeronauka, slušanju roditelja, o tome kako žrtvujete žvakaće gume, bombone, skupljate milodare, marke... Sve sam im to pričao, i onda su razumjeli tko nas je spasio pred tom strašnom olujom.

Pa, eto, još jednom hvala vam od srca na svemu!

Hvala na tolikoj ljubavi i dobroti iskazanoj dragoj našoj Majci Tereziji dok je bila u domovini. Ona nikada neće zaboraviti te susrete, te zagrljaje, vašu pomoć, vaša obećanja molitve i žrtve, a i vaša obećanja samih vas da ćete jednoga dana i vi kao svećenici i redovnice raditi za Isusa među najbjednijima i najzapuštenijima.

 

Vaš otac Ante

Maria Polli, travanj 1978.

 

 

(Objavljeno u Malom Koncilu od svibnja 1978.)

 

 

Molitva

 

Gospodine, po moćnom zagovoru našega oca Ante udjeli nam milost da se izbavimo od svake tame i zla, ove pandemije, potresa, nesreća koje se svakodnevno događaju diljem svijeta. Posebno budi uz našu Hrvatsku, Bengaliju, sve hrvate diljem svijeta i cijeli svijet. Budi uz njih i nas da u ovim teškim kušnjama budemo jedni uz druge.

Oče Ante, molimo te da u ovim teškim trenutcima prihvatimo Božje kušnje kao Božji dar i Božji pohod kako si i sam izrekao u olujnoj molitvi. Neka nam križevi i kušnje budu prigoda za još veću vjeru, vjernost Bogu i novo pouzdanje.

 

Molimo te za sve one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici (navesti ime).

 

Svibanjska Majko, Kraljice mira i naš oče Ante molite za nas, za Hrvatsku, Bengaliju i cijeli svijet!

 

 

Molitva u oluji

 

Pohodio si nas, o vječni Bože, svojom kušnjom: ovom strašnom olujom,

ovim valovima Bengalskog mora, usred zimske noći, dok smo spavali.

Kolibe su se tresle od orkanskog vjetra,

zemljani zidovi popustiše, sve se ruši.

Na sve smo strane bježali da bismo spasili svoje živote.

Zazivamo tebe sada. Bili smo te zaboravili.

Živjeli smo previše za sebe, za ovaj svijet, daleko od tebe.

I evo ti si nas pohodio. Odnio si nam ono na što smo se toliko oslanjali.

Ostadosmo sami. Ljudski govoreći: siromašni da se s tobom obogatimo,

da se tebi približimo, da na tebe mislimo, da mislimo na druge, na braću i sestre.

I evo, u ovoj nevolji obogatismo se ovom ljubavlju:

ljubavlju prema tebi, ljubavlju prema bratu čovjeku.

Misleći na njihovu bijedu, zaboravismo na svoju.

Hvala ti, o vječni Bože na ovoj kušnji!

Hvala ti na ovome daru, na ovom pohodu!

Ostani s nama da bismo mi mogli ostati s tobom,

da bismo mi mogli ostati jedni s drugima ljubeći se,

pomažući i služeći jedni druge.

Ova oluja, ovi morski valovi,

ova opustošenost oko nas tvoj je dar.

Obogatismo se i za ovaj život i za vječni život.

 

otac Ante

 

 

MOLITVA

za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

 

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.

Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.

Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…..

Po Kristu Gospodinu našemu.

 

Amen

 

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

Završno pismo

Dragi molitelji devetnice,

došli smo do kraja naše četvrte devetnice. Kroz ovu devetnicu otac Ante ponovno u naša srce stavlja molitvu, pokoru i žrtvu. Potiče nas na molitvu srcem, da se uteknemo njegovoj Majci s potpunim pouzdanjem i vjerom. Bez vjere, ufanja, ljubavi i pouzdanja u nama se ne može ukorijeniti niti jedna krepost. Za to nam je potrebna otvorenost prema Gospodinu, Duh Gospodnji, potpuna unutarnja sloboda duha.

Kako veli Sv. Pavao „Gdje je Duh Gospodnji tu je sloboda.“

Upravo je otac Ante imao tu slobodu duše jer ga niti jedna poteškoća ni trpljenje nisu mogli pokolebati i slomiti. Svu svoju volju, razum, srce, cijelo svoje biće prikazao je Bogu po rukama i srcu Nebeske Majke.

Zato gorimo poput oca Ante, kao gorući grm koji gori, a opet ne izgara. Po njegovu primjeru i primjerima naših svetaca utecimo se Bezgrešnom Srcu Marijinu i Srcu Isusovu.

Neka nas naša Zagovornica, Posrednica, naša Gospa, Kraljica mira ispuni plamenom ljubavi svoga Neokaljanoga srca kako bi ojačali vjeru, učvrstili ufanje i usavršili ljubav. Nastavimo i dalje živjeti poticaje kroz duhovno blago Antinih pisama koje nam je ostavio kako bismo rasli u krepostima Duha Svetoga.

Neka vatra svete ljubavi uguši vihor mržnje, strasti i grijeha u našim ljudskim srcima.

Posebno molimo za dobre pastire Crkve da nas vode kroz ovo nemirno, ali i milosno vrijeme.

 

„Svibanjska Majko, Majko »lijepe ljubavi«, kako će dugo te ne­umrle duše prikazivati idolima svojim žrtve grijeha i opačine? Kako dugo će one ostati okovane lancima neznaboštva?

Majko, da bi one što prije upoznale Tvoju ljubav, bit će naša molitva i ujedno vruća želja da bi ih sve mogli staviti pred Tvoju sliku kao živi i krasni pozdrav svibnja….

Svibanjska Majko, Kraljice misija, moli za nas, moli za Bengaliju!“

 

Otac Ante

 

Molimo za njega, molimo se njemu za postupak proglašenja blaženim.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovoj devetnici. Slijedeću devetnicu započinjemo 20. lipnja.

 

Svako vam dobro i Božji blagoslov!

Zaklada Otac Ante Gabrić