Velika devetnica slugi Božjem ocu Anti Gabriću „OD ZEMALJSKOG DO NEBESKOG ROĐENJA“

Treća devetnica od 20. do 28. travnja 2021.

Hvaljen Isus i Marija!

Dragi molitelji devetnice, evo nas u trećoj, travanjskoj devetnici, mjesecu Uskrsa, najvećem kršćanskom blagdanu. S kolikom radošću i veseljem Crkva naviješta Uskrs. Koliko nam je radost potrebna, osobito u ovim vremenima kada svijet nastoji pronaći radost bez Boga i križa.

Kroz ovih devet dana Antinih misli i molitve promišljajmo i doživimo njegov odnos s Bogom. Ispunimo vrijeme molitvom i razmatranjem kako bi trajno ostali u uskrsnom svjetlu, svjetlu Vječne ljubavi jer je naše veselje i radost plod Kalvarijskog križa.

„Tajna vječnog svjetla tajna je moga života. Ja sam Njegovo živo svjetlo, određeno da budem vječno svjetlo. Isus mene treba. On me odabrao za ovu uzvišenu službu: svijetliti, gorjeti, i napokon za Njega izgorjeti u Njegovoj službi, pred životnim oltarom moga predanja Njemu i neumrlim dušama.

Da li sam se ja posve odazvao ovom pozivu? Koliko je duša sred tame bilo privučeno titrajima moga životnog svjetla k Spasiteljevom oltaru? Ovo je životno pitanje. Odgovor je tek jedan: odgovor moga života, potpunog predanja moga života u Njegovoj službi, vječno svjetlo Vječne Ljubavi.“ sluga Božji o. Ante Gabrić

Odgovorimo i mi na ova pitanje.

Jesmo li mi Njegovo živo svijetlo? Unosimo li u živote drugih svjetlo ili tamu?

Prepustimo se Duhu Svetomu da nas vodi i zahvati kako bismo poput oca Ante svijetlili, gorjeli i izgorjeli za Krista. Učimo preko Ante ljubiti Poniznost, Poslušnost i Siromaštvo, sve ono što nam upravo najviše nedostaje u svakodnevnom životu. Poput njega dođimo pred Gospodina raširenih i punih ruku dobrih djela.

Neka Isus, prvi i najveći Misionar, Njegova i naša Majka Marija, Kraljica Mira, po moćnom zagovoru oca Ante obilno blagoslove ovu devetnicu, kako bi donijela što više plodova.

Želimo Vam uspješan, plodonosan i blagoslovljen hod kroz Devetnicu!

Oče Ante moli za nas!

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

PRVI DAN „USKRSNA ZVONA“

Veselo ona zvone nad Vašim domovima, obznanjujući radost novoga života, slavu pobjede, svjetlije dane budućnosti.

Zvuci uskrsnih zvona, bujnost proljeća, Vaša nutarnja radost kako je sve to u lijepom skladu! Uistinu ovo je dan što ga je Gospodin odabrao, veselimo se i radujmo u njemu, Aleluja!

Uskrsli Spasitelj učinio je taj dan danom milosti i nagrade, kraljevskih milosti i kraljevske nagrade. I to ne samo za Vas, naši prijatelji i dobročinitelji, nego i za sve one koji su Vašem srcu dragi. Uza sve oblake, koji se gomilaju obzorjem, bio Vam sretan i veseo ovogodišnji Uskrs!

Želje su to i molitve Vaših sinova u dalekoj Indiji. Težak će njima biti ovogodišnji Uskrs. Sablast gladi spustila se nad velikim dijelom misije. Kolera hara, mrtvačko se zvono svakodnevno oglašuje... Pogani žrtvuju svojoj okrutnoj i gadnoj božici Kali, dok mi sklopljenih ruku klečimo pred Svetohraništem. U boli će proći naš Uskrs. U očekivanju još gorega, još strašnijega. Za Vas ćemo prikazati ove žrtve.

A Vi se molite da uskrsna zvona radosti naskoro zabruje i nad teško iskušanim Bošontijem, nad čitavom misijom, da zabruje u svim srcima! Dakako, osobito u srcima onih koji još ne znaju za dragoga Spasitelja. Još ih je mnogo. Žalost mi i tajna bol obuzima srce kad prolazim poganskim selima naše misije. Nigdje znaka svetoga križa, nigdje Isusa. Ni na raskršćima putova, ni na kućama, ni u srcima. Posvuda naokolo znaci praznovjerja, nakazni likovi poganskih božanstava. I pred njima ljudi u molitvi, klanjaju i žrtvuju... Pa i mala djeca, ti Isusovi miljenici. Ne znaju za dobroga Isusa, za ljubav njegova božanskog Srca. Puni straha i trepeta poljupcima obasiplju krvave ruke Kaline, raskrivljena usta Šivina, ispruženi jezik boga Goneša.

A misionaru srce puca od boli, dok se nad dragom domovinom razliježe sretni i veseli Aleluja. Bošonti, 4. ožujka 1941.

»Tamo gdje palme cvatu«, br. 5.

Molitva

Oče, ti si ljubav i život, naša snaga i naše utočište. Hvala ti što se nad našom domovinom razliježe sretni Aleluja. Daj da po primjeru Svete Nazaretske obitelji i naše obitelji budu ispunjene neizmjernom ljubavlju i primjeru kako se sveto živi. Neka uskrsno svijetlo trajno obasja nas i naše obitelji.

Naš moćni zagovorniče, zaštiti naše obitelji da se mogu nositi sa izazovima ovoga vremena kako bi po tvom primjeru rasla naša ljubav i vjera onako istinski kako je rasla u tebi prema svima kojima si bio dobri otac, zaštitnik i tješitelj. Neka i nama Gospodin udjeli milost da možemo poput tebe pomoći svima onima u potrebi, posebno gladnima i žednima Božje ljubavi.

Posebno te molimo za …. (navesti one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici).

Oče Ante moli za nas!

Molitva

Gospodine, usliši molitvu svoga puka, učini u svojoj ljubavi da svi narodi, svi puci, ujedinjeni Tvojom božanskom ljubavlju, mogu Tebe slaviti, Tebe ljubiti, o Vječna ljubavi!

Gospodine, mnogi Te narodi još ne poznaju, ne poznaju Tvoju ljubav, ne znaju za Tvoje milosrđe, taj uzrok naše hvale i slave Tebi.

Primi našu molitvu, primi naše dnevne žrtve, da bi oni naskoro mogli zapjevati onaj divan psalam slave „Hvalite Gospodina svi narodi…“

Isuse Kralju, neka dođe kraljevstvo Tvoje!

Rasvijetli moju pamet, užeži moje hladno srce, da se i ja mognem sasvim žrtvovati za proširenje Tvoga kraljevstva na zemlji.

Otac Ante


MOLITVA za proglašenje blaženim sluge Božjega p. Ante Gabrića

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.

Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.

Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…..
Po Kristu Gospodinu našemu.

Amen

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

Izvor: Životni put jednog misionara (1.,2.,3. i 4. dio), Juraj Gusić, DI
Autor devetnice: Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)
*zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora


VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

DRUGI DAN

»PLANITE, BIJELI OGNJEVI DUŠE!«

Umoran sam jutros, kao da se neka mora na mene sručila. Vijesti novoga rata dopiru opet do nas. Budućnost kao da je crna...

Ne znam kako, dođe mi na pamet pjesma našeg neumrlog, no od mnogih zaboravljenog pjesnika-svećenika, Izidora Poljaka. Pjesma iz prvog svjetskog rata: »Planite, bijeli ognjevi duše!«

Posebno su mi došli sami od sebe ovi stihovi iz te pjesme: »Neću da moji dani proteku Mračni u tihu lijući se rijeku Vječnosti... Kuda koracam Hoću da bacam Snopove zlatne svjetlosti!«

Krasna pjesma, prava svećenička pjesma. Jest, moji su dani dani Božji, dani koji ne mogu i ne smiju propasti, biti zaboravljeni, ne smiju iščeznuti u tami vječnosti.

Neću sjesti od umora, neću očajavati. Junačkim ću korakom ići naprijed k Suncu, Svjetlosti, zlatnoj Božjoj Svjetlosti. Kao silan bogataš te zlatne i žarke ljubavi bacat ću je čitavim svijetom, raspalit ću sva srca.

»Planite, bijeli ognjevi duše, Uzdi se, srce, sijevaj, Vjetrovi mržnje vijore zemljom, Kristovu pjesmu pjevaj!

Pokriti ledom pupove ruža O toplom suncu snuju, Neka ih tvoje ognjene zrake Plamenom svojim zgriju...

Stani nad zemljom, gdje milijuni Sapeti gvožđem trunu, Zvijezdama daždi, s neba im trgni Sunčanu sjajnu krunu!«

Krunu Isusove ljubavi milijunima duša!

Uistinu je naš život krasan. Naprijed za Isusa i duše!...

Vaš otac Ante

Pisano u Bošontiju, god. 1957.

»Hrvatski Kat. Glasnik«, Chicago

Molitva

Gospodine, neka naši dani budu Tvoji dani, dani koji ne smiju propasti, dani koji ne smiju iščeznuti u tami vječnosti.

Molimo te da po moćnom zagovoru oca Ante naše obitelji budu prave kršćanske obitelji iz kojih će se roditi tvoji apostoli mira i ljubavi. Neka poput oca Ante junački idu naprijed, k zlatnoj Božjoj svjetlosti.

U srcima naših mladih raspali želju za svetim svećeničkim pozivom i ustrajnost na sveto započetom putu da služe Gospodinu u potpunom predanju kako je Tebi služio o. Ante.

Daj da po primjeru njegovih posvećenih ruku udijeliš dobre svećenike i misionare, da očuvaš neokaljanima njihove svećeničke ruke koje svakodnevno dodiruju tvoje Sveto Tijelo.

Blagoslovi njihov svećenički rad bogatim plodovima i podari im krunu vječnog života. Umnoži nam vjeru, učvrsti ufanje i usavrši ljubav i neka dođe Kraljevstvo Tvoje!

Posebno te molimo za …. (navesti one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici). Oče Ante moli za nas!

Molitva za svećenike

Isuse, ti se sjećaš onoga dana kad si izabrao svoju prvu dvanaestoricu neuke, slabe i siromašne galilejske ribare. Prvoj dvanaestorici pridružio si i Savla - Pavla, koji te je progonio, i poslije njega još tolike milijune. Među njima i mene najnevrednijeg…
„Ja se nisam ni jedan dan, ni jedan čas pokajao niti sam požalio što sam se odazvao Isusu, što sam se odazvao dušama.

Sretan sam! Tu sreću želim i svima vama. Dajte i vi tu sreću drugim!

Dođite, žrtvujmo se do kraja svoga života.

Gdje će taj kraj života biti, gdje ćemo umrijeti, ne znam.

Neka bude u Srcu Isusovu!“

„Dok tijelo groznicom gori i ruke dršću kod oltara tvoga, ti me čuvaj, Veliki Svećeniče, Bože moj, koji razveseljavaš moju mladost!

Pred tvojim oltarom neka izgori ova uljanica svećeničkog mi života, neka se ugasi daleko od buke svijeta, daleko od ljudske utjehe, sred mojih dragih Sunderbanskih džungla; neka goreći izgori pred ovim živim tvojim hramovima, pred kolibama tvojih sirotana.“

Otac Ante

MOLITVA za proglašenje blaženim sluge Božjega p. Ante Gabrića

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.

Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.

Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…

Po Kristu Gospodinu našemu.

Amen

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

Izvor: Životni put jednog misionara (1.,2.,3. i 4. dio), Juraj Gusić, DI
Autor devetnice: Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)
*zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora


VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

TREĆI DAN

MOLITE, BRACO!

»Molite, braćo, da moja i vaša žrtva bude ugodna Bogu Ocu svemogućemu!« Prikazavši svoju i moju žrtvu, raširenim rukama svećenik te opominje: »Molite, braćo!« Braćo, ne tuđinci, ne tek pospani gledaoci... Braćo, molite se, molite se revno! Radi se o žrtvi, i to o žrtvi za spasenje cijeloga svijeta.

Naš je odgovor: »Primio Gospodin žrtvu iz tvojih ruku na hvalu i slavu svojega imena, i na korist nama i čitavoj svojoj svetoj Crkvi!«

Krasan je to odgovor. Krasan, ako ga pravo razumijemo, ako ga odgovaramo našim životom, našom velikodušnošću. Kod svete mise nema mjesta uskogrudnosti.

Raširenim rukama, raširenim srcem i gorućom ljubavlju obuhvatimo cijeli svijet! Bila ova sveta misa na spasenje cijelog svijeta! Isusova misa, moja misa za spasenje svega svijeta! Nisu to tek prazne riječi. Preko ove svete žrtve mi svijetu možemo dati najveći dar, dar za kojim čeznu milijuni, dar koji je Isus već jednom na Kalvariji prikazao, koji On hoće da preko nas svijetu daruje za njegovo spasenje.

Ja, jadno, nevoljno stvorenje, ujedinjen sa Spasiteljem svijeta, i sam postajem spasitelj tolikih duša.

Dobri Isuse, pouči me tajne svete mise! Daj mi snage da rašire¬nim rukama s Tvoga oltara svojom ljubavlju mogu obuhvatiti sva ljudska srca, da ih mognem privesti k Tvomu Srcu!

Vaš otac Ante
»Hrvatski Kat. Glasnik«, Chicago

Molitva

Gospodine, pouči i nas tajnama svete mise. Raspali naša srca da poput oca Ante revnije molimo kako bismo mogli razumjeti tajnu Euharistije. Dopusti da raširenim srcem i gorućom ljubavlju obuhvatimo cijeli svijet. Potakni nas na veću revnost u molitvi i pokori kako bismo mogli razumjeti Tvoj križ i kako bismo mogli zajedno s Tobom nositi naše križeve.
Naš moćni, veliki zagovorniče izmoli nam milost kod Gospodina da poput tebe žeđamo za Njegovom ljubavlju, ljubimo križ i životom živimo Evanđelje.

Posebno te molimo za …. (navesti one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici).

Oče Ante moli za nas!

Jutarnja molitva

Pozdrav Ti dajem, o Bože, u zoru dana, u zoru života.

U jutarnjem pozdravu ja dobih Tebe, i dobivši Tebe, o što mi više još treba?!

U dubini srca moga ljubavi Svoje oganj upali, srećom ispuni srce nemirno moje, koje žudi za srećom ljubavi Tvoje.

Rijekom milosti srce mi suho poplavi, nadom božanskom beznadni život oživi, ljubavi Tvoje oganj upali, da ljubeći i primivši braću svoju, i Tebe ovoga dana primiti mogu!

Pozdrav Ti dajem, o Bože, jutarnji pozdrav života moga primi!

Otac Ante

MOLITVA za proglašenje blaženim sluge Božjega p. Ante Gabrića

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.
Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.
Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…
Po Kristu Gospodinu našemu.
Amen

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

Izvor: Životni put jednog misionara (1.,2.,3. i 4. dio), Juraj Gusić, DI
Autor devetnice: Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)
*zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

ČETVRTI DAN

SVET, SVET, SVET.

»Svet, svet, svet Gospodin Bog Sabaot! Puna su nebesa i zemlja tvoje slave.

Hosana u visini! Blagoslovljen, koji dolazi u ime Gospodnje! Hosana u visini!«

Od one prve Cvjetnice, prve nedjelje Palma, u Jeruzalemu, kad su kraljevskim dočekom uveli svoga Mesiju u sveti grad, od onoga dana do danas neprestano se ori »Hosana« pobjede i slave »Onome, koji dolazi u ime Gospodnje«.

Grane palma, cvijeće, pa čak i svoja odijela prostiru na ulice jeruzalemske. Sin Davidov, Onaj za kojim su vjekovi čeznuli zauzima danas svoj grad, svoju prijestolnicu.

Svakog dana obnavlja se ona tajna Cvjetnice: Kralj kraljeva dolazi, silazi s neba na svoje prijestolje, na sveti oltar, odakle će svojom ljubavlju zavladati svijetom.

Pripravimo mu put, pjevajmo mu »Hosana!« i uz pjesmu slave i oduševljenja dajmo mu palme našeg junaštva, s palmama tolikih Njegovih mučeničkih prikazaoca misa po zatvorima, gdje je Crkva progonjena!

Prikazujmo mu i cvijeće naše ljubavi i naše čistoće!

Ali ne samo djelomično, nego potpuno mu se prikažimo, da On »Kralj vjekova, kome sve živi«, može zavladati našim srcima i cijelim našim bićem, da bismo mi po posveti kruha i vina mogli postati sveti i posvećeni jedino za Njega!

Onda ćemo cijelim životom moći pjevati vječni »Hosana!« Onome, koji dolazi u ime Gospodnje, »Hosana« osobito za one milijune, koji ga još ne poznaju ...

Vaš otac Ante

»Hrvatski Kat. Glasnik«, Chicago

Molitva

Gospodine, zavladaj našim srcima i srcima cijeloga svijeta. Daj da ljubeći Tebe osjetimo vječno veselje i radost srca. Molimo te za milost da poput oca Ante novi naraštaji spoznaju da je molitva, žrtva, odricanje, svetost življenja jedini put do Tebe. Neka plod Tvoga Kalvarijskog Križa, plod Tvoje žrtve, koja je zavrijedila onaj pobjedonosni Hosana bude i nama utjeha i radost kako je bila našem ocu Anti.
Gospodine, učini srca naša po srcu Svome!

Posebno te molimo za …. (navesti one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici).

Oče Ante moli za nas!

Molitva Gospodinu

Gospodine Odmori one koji su u brizi.

Blagoslovi umiruće.

Umiri one koje pate.

Smiluj se ožalošćenima.

Zaštiti one koje su u tvojoj slavi poradi ljubavi svoje.

O Isuse, za njih te molim, za te sudionike tvoje kalvarijske žrtve da im dadeš snage i jakosti, i još više, da im dadeš veselja i radosti u njihovim bolima.
Amen

Otac Ante


MOLITVA
za proglašenje blaženim sluge Božjega p. Ante Gabrića

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.
Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.
Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…..
Po Kristu Gospodinu našemu.

Amen

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

Izvor: Životni put jednog misionara (1.,2.,3. i 4. dio), Juraj Gusić, DI
Autor devetnice: Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)
*zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora


VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

PETI DAN

OČE, TEBI U SPOMEN

Iza večernjeg Gospinog pozdrava na blagdan Svijećnice veliko je zvono s tornja crkve sv. Ilije navijestilo da Te je draga Gospa na svoj blagdan pozvala da s Njom u nebu proslaviš tu njezinu lijepu svetkovinu.

Nisam, eto, mogao biti prisutan da Ti zaklopim Tvoje trudne oči, ni Tvoje, ni one drage mi majke, koja se prije Tebe preselila k Isusu. U nadi si živio da ćemo se ipak, možda, još jednoć u životu vidjeti. No, Isus je drugačije htio: želio je On od nas potpunu žrtvu paljenicu.

Nismo se vidjeli, no Tvoj me i majčin blagoslov pratio, pratio neprestano kroz ovih 18 godina, otkako si me ono na rastanku poljubio i pritisnuo svome srcu. Kucalo je Tvoje očinsko srce za mene neprestano. Ona Tvoja divna pisma, pisana još i s ležaja boli, koliko su mi snage davala! Ti se za mene moliš, žrtvuješ. Moje brige su Tvoje brige: Ti misliš na moje vjernike, moju siročad, škole, moja putovanja, poteškoće, pogibelji.

»Sinko, uzdaj se u Njega, žrtvuj se potpuno za Njega i za duše Tebi povjerene«, bio je jedan od zadnjih Tvojih savjeta, onaj isti savjet koji si mi Ti dao, kad sam Ti ono vraćajući se jednoć iz crkve još u djetinjstvu otkrio tajnu svoga srca, da i ja hoću postati »fra Jozo«. Tako se zvao naš tadašnji dobri župnik, fra Jozo Šimić.

I s kolikim si me žrtvama odgojio u teškim poratnim vremenima! Kad si me ono došao pohoditi u Sjemeništu u Travniku, da vidiš da li je Tvoj Ante sretan u novom životu, bio sam ja sretan, veće mi sreće nisi mogao dati na ovom svijetu.

Pa kad je došao dan rastanka, s kojim si ponosom i radošću gledao na svoga sina! Istina, plakali smo obojica kod onog zadnjeg poljupca, no bile su to suze radosnice, da smo riječ zadanu Isusu »potpuno se za Njega žrtvovati« mogli ispuniti.

Kako su sve te uspomene divne i svete! Ti si, eto, k svome cilju stigao. Pod vitkim čempresima gore na groblju sv. Ivana počivaš Ti sada iza dugog putovanja. Neću imati prilike kleknuti na Tvoj grob i na grob drage mi majke, neću imati prilike da položim cvijetak, no više nego cvijetak, koji brzo vene, polažem ja iz daleke Bengalije neuveli vijenac sinovske ljubavi i zahvalnosti pred svim mojim prijateljima i dobrotvorima; vijenac mojih molitava i svetih misa, te molitava tolikih srdaca koja Vas ljube.

Ljubav Tvoga sina, oče, nikada se neće umanjiti. Pa neka i Tvoja očinska ljubav i blagoslov ostane uza me uvijek, pratile me oni iz lijepoga neba u mome apostolskom radu!

Do skora viđenja, dragi moj oče i draga moja majko!

Ljubi Vas Vaš sin
Ante

Bošonti, lipanj 1956.
»Tamo gdje palme cvatu«, br. 38.

Molitva
Gospodine, zahvaljujemo ti za naše roditelje, za njihov blagoslov i žrtve koje su podnijeli poradi nas. Daj da im uzvratimo ljubavlju. Molimo Te da u našim obiteljima bude više blagoslova, a manje psovke.

Gospodine, utisni u naša srca želju da te još više ljubimo, da čeznemo za Tobom i da te još više upoznamo, da prepoznamo prave vrijednosti ovog prolaznog života kako bismo stvorili bolji svijet i pokazali svijetu prave vrijednosti. Daj da ovaj svijet vidimo Tvojim očima.

Oče Ante, naš moćni zagovorniče koji si priveo mnoge duše, blagoslovi i privedi hrvatske obitelji k zdencu žive vode.

Posebno te molimo za …. (navesti one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici).

Oče Ante moli za nas!

Molitva vječnoj ljubavi

Isuse, ti vidiš kako ovaj moderni svijet odvraća ljude od križnoga puta, toga jedinoga puta sreće i spasenja.

Pa i mi tvoje sluge i službenice, moramo ponizno i skrušeno priznati da smo često podlegli tom duhu. Kajemo se i molimo: oprosti nam naše nevjere!

Tvoje Evanđelje, tvoja blaga vijest, jest Križ. Raširenim rukama, rukama probodenima, ti oko sebe okupljaš narode svijeta.

Božanski misionaru, daj, daj rasvijetli naša srca i naše duše da spoznamo tu veliku istinu da je samo Križ jedina nada spasenja svijeta. Čuvaj nas na kalvariji s Marijom, svojom i našom Majkom!

Nju si nam dao za Majku sa svoga prvog kalvarijskog oltara. I sada te molimo, čuvaj nas zajedno s njom, Majkom i Kraljicom mučenika, Kraljicom apostola i misionara!

Čuvaj nas, da ljubeći tebe, uzmognemo poput tebe raširenim i probodenim rukama i srcem, probodenim kopljem ljubavi, moliti svoju životnu misijsku molitvu za čitav svijet.

„Gospodin s vama! Isuse, dođi kraljevstvo Srca Tvoga“. Gospodine, usliši molitvu svoga puka, učini u svojoj ljubavi da svi narodi, svi puci, ujedinjeni tvojom Božanskom ljubavlju, mogu Tebe slaviti, Tebe ljubiti, o vječna Ljubavi!

Amen
Otac Ante

MOLITVA za proglašenje blaženim sluge Božjega p. Ante Gabrića
„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.

Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.

Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…..

Po Kristu Gospodinu našemu.
Amen

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

Izvor: Životni put jednog misionara (1.,2.,3. i 4. dio), Juraj Gusić, DI
Autor devetnice: Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)
*zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

ŠESTI DAN

PODIZANJE

»Od istoka do zapada uzvišeno je moje ime među narodima i posvuda prinosi se kad i žrtva čista imenu mojemu« (Mal 1,11).

Ove riječi proroka Malahije uvijek su mi pred očima, dok po selima Sunderbanskih džungla u Bengaliji podižem svetu Hostiju, tu »žrtvu čistu« Njegovu imenu u malim slamnatim kapelicama, pred siromašnim kolibicama, uz ribarske lađice, pod palminim stablima… Uistinu, posvuda se prikazuje Njegova žrtva.

Podizanje kod svete mise, kako li je svet taj prizor! Kako je duboko njegovo značenje! Bog-čovjek, neokaljana žrtva, podiže se između zemlje i neba. Ne tek kakva predstava, nego prava žrtva. Zemlja se od neba previše udaljila, mi smo na zemlji na nebo bili i zaboravili. I onda, kao sjajno sunce podigla se bijela Hostija, da opet pomiri zemlju s nebom, da nam pokaže put, da nam dade sredstva, koja će nam pomoći da mognemo stići k cilju, u nebo, i da druge mognemo prema nebu podići.

Misijska ideja »Podizanja«. Da li ti kod svakog Podizanja misliš na onog istog Isusa, na onu istu bijelu Hostiju, koju i misionari podižu usred bengalskih džungla, po rižištima Indije i Azije, po mrzlim eskimskim poljanama?
I da li moliš i žrtvuješ za nova »Podizanja« u krajevima gdje još bijela Hostija nije zasjala? Da li si išta žrtvovao, da bi se ispunile prorokove riječi: »Posvuda će se mojemu imenu prikazivati žrtva čista« ...?

Vaš otac Ante

»Hrvatski Kat. Glasnik«, Chicago
»Tamo gdje palme cvatu«, br. 8.

Molitva

Gospodine, pomiri zemlju s nebom. Pomozi nam pronaći put do Tebe da možemo stići u nebo i druge voditi k nebu. Utaži našu žeđ za Tobom kako si utažio i tvom vjernom slugi ocu Anti. Daj da po njegovu primjeru naša duša žeđa i čezne za Tobom u Euharistiji. Potakni nas na svakodnevnu svetu misu i molitvu kako bi ispunili dušu nebeskim plodovima.
Posebno te molimo za …. (navesti one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici).

Oče Ante moli za nas!

Večernja molitva misionara

„ Isuse, sjedim evo sam samcat pred zemljanim oltarom ove male seoske kapelice.

Svjetlo uljane svjetiljke titra i poigrava se na slamnatom stropu.

Već sam mnogo dana na pohodu mojih udaljenih sela.

Umoran sam i gladan danas. I groznica me trese.

Isuse, uhvatila me želja za čašom hladne vode, za jednom narančom, da si utišam žeđ.

Ljudska slabost, Spasitelju. Oprosti mi!

Mala svjetiljka kao da je jače zasjala.

Pogled mi pade na tvoj križ, na tvoje probodeno srce, na tvoje probodene ruke.

Tvoje ruke uvijek raširene, da nas sve zagrliš.

I neka se sreća proli mojim bićem.

I groznica, glad, žeđ i komarci kao da to sve nestaje.

Kako li sam sretan, Isuse!

Kako je divno klečati pred tvojim oltarom sam samcat u ovoj tihoj noći.

Titrati i gorjeti, i na koncu za tebe izgorjeti, kao ona mala uljana lampa na oltaru.

Na svemu ti, Isuse danas hvala! Hvala ti od srca na ovom svetom zvanju!
Otac Ante

MOLITVA za proglašenje blaženim sluge Božjega p. Ante Gabrića

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.

Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.

Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…..

Po Kristu Gospodinu našemu.

Amen

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

Izvor: Životni put jednog misionara (1.,2.,3. i 4. dio), Juraj Gusić, DI
Autor devetnice: Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)
*zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića


SEDMI DAN

»GOSPODINE MOJ I BOŽE MOJ!«

On je uskrsnuo. Radost odsijeva na licima svih apostola. No Toma je žalostan. On nije bio u dvorani Zadnje večere, kad je Gospodin došao. Ne, on nikome ne može vjerovati. Dok on sam ne stavi svoju ruku u brazgotine Učiteljevih rana, srce mu se neće smiriti.

Isus je došao da dade mir srcima. Svim srcima. I srcu nevjernog Tome. I preko Tome tisućama drugih srdaca. Srcima osobito onih kojima će Toma kasnije objavljivati radosnu vijest Evanđelja Indiji i njezinim narodima.

Isus je pred Tomom. Brazgotine Njegovih rana sjaju se kao žarko sunce.

Toma, stavi svoju ruku u njih! Ne, ne treba više!

Pred suncem iščezne sva tama. I tama Tomine nevjere je iščezla. I još više: njegova je vjera izgovorila one divne riječi, koje su bile riječi spasenja za tolike duše: »Gospodine moj i Bože moj!«

Pokajanje, obraćenje, obećanje, predanje života u Njegovoj službi sve do mučeničke smrti pred hramovima maylaporskim.

O uskrsnuli Spasitelju, da bi Te svi koji Te još ne poznaju naskoro upoznali, da bi Ti dali svoju vjeru, svoje srce, svoj život, to je eto naša misijska molitva, to je naš uskrsni dar!

Vaš otac Ante

Pisano u Bošontiju, 3. ožujka 1956.
»Hrvatski Kat. Glasnik, Chicago


Molitva

Uskrsli Spasitelju, predajemo ti naša srca, naše živote i našu nevjeru. Neka zavlada mir u našim srcima i iščezne tama naše nevjere da i mi poput Tome izreknemo divne riječi spasenja „ Gospodine moj i Bože moj!“
Neka Tvoj križ rasvijetli tamu naših srdaca kako bi oko sebe širili mir i dobro, sreću i ljubav.
Oče Ante, naš moćni zagovorniče, množi našu vjeru, učvrsti ufanje i usavrši ljubav kako bi poput tebe mogli širiti radosnu vijest Evanđelja.

Posebno te molimo za …. (navesti one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici).

Oče Ante moli za nas!

Molitva

Za svjetlo mi molimo, za žar i toplinu tvojega svjetla.

Gospodine!

Posvuda je mrak. Hladno je.

Hladno je u našim domovima, hladno u srcima, hladno posvuda.

Zebnja nas hvata dok gledamo današnji svijet.

Bez tebe, o Duše sveti, ne možemo.

Dođi i raspali ovaj svijet čistom i žarkom ljubavlju!

Raspali nas i očisti, da bismo i mi mogli širiti ovaj tvoj sveti žar.

Tvoju milost, Tvoju ljubav.

O dođi, Stvorče, Duše svet!
Amen

otac Ante

MOLITVA za proglašenje blaženim sluge Božjega p. Ante Gabrića

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.

Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.

Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…..

Po Kristu Gospodinu našemu.

Amen

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

Izvor: Životni put jednog misionara (1.,2.,3. i 4. dio), Juraj Gusić, DI
Autor devetnice: Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)
*zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

OSMI DAN

MALI BOLESNI ŠAMOL

Na husari, napravljenoj od plamina lišća, ležao je mali Šamol u selu Pošćim Para. Uz njega su majka i sestrica mu Tara (Zvjezdana). Lice mu je blijedo, ručice kao dva suha štapića. Teškom ih je mukom podigao do čela, sklopio ih i po bengalskom me običaju pozdravio pozdravom »Ðoe Ðišu! Slava Isusu!« Uz njega su me tako pozdravili i njegova majka i sestrica Tara.

Učitelj Romeš javio mi je da je Šamol bolestan pa sam ga došao pohoditi, blagosloviti i primiti njegov blagoslov. Sa mnom su došla i seoska djeca. Vole oni Šamola. Pa kako i ne bi kad se oni zajedno igraju, zajedno love račiće na rijeci Gangesu.

Dakako, najprije molitva i pjesma »Nondito mone Veselim srcem u Božji ću hram«. Tu pjesmu djeca vrlo vole. Pjevaju je i u crkvi, i kod kuće, i na putu. Šamol je sav sretan. Tako je slab da ne može pjevati, no usnice mu se miču... I onda one oči — kao dva mala žarka sunca, puna nečega nadzemaljskog, vječnog.

Imao sam krunicu u ruci. On je polako privuče k sebi i poče ljubiti križ. Daje ga i majci i sestrici Tari da ga i one poljube. Onda smo ga i svi ostali poljubili.

Eto molili smo se mi za Šamola i blagoslovili ga, no i on je nas po Isusu blagoslovio. I kako je moćan blagoslov ovih nevinih srdaca!

No, uz taj blagoslov, po bengalskome običaju, valja goste i počastiti. Oni su siromasi, no ono što imaju od srca će dati. Do hasure je tanjur i na njemu nekoliko komada tzv. oapatija, na tavi pečena kruha. To je pripremljeno za ručak. Jedva bi i njima samima bilo dosta, a u dijeljenju je sreća.

»Ma, majko, daj svima pomalo! Svi će biti veseli!« I opet onaj rajski sjaj u njegovim očima. Pa i bili smo veseli primiti taj dar maloga bolesnog, siromašnog, ne, ne siromašnog, već bogatog Šamola! Kako nas je divno obdario, koliko nas je obogatio taj mali patnik ležeći nemoćan na hasuri od palmina lišća.

Da bude veća sreća, izvadio sam iz torbice slatkiše što su ih djeca skupila za bolesnog Šamola. Veselju nije bilo ni kraja ni konca. Onda sam mislio na sve drage suradnike i suradnice »mozaika dobrote« želeći svima obilje milosti, šaljući vam Šamolov blagoslov da uvijek rastete u siromaštvu i u ljubavi.

Vaš otac Ante

Maria Polli, listopad 1983.

Molitva

Gospodine, ne dopusti da postanemo neprijatelji križeva i kušnji. Daj da nam u životu jedini zalog mira i sreće bude Tvoj križ, kao što je bio našem ocu Anti. Neka s križem svake kušnje budemo bliži tebi.
Oče Ante koji si toliko ljubio siromašne, usamljene, nemoćne i bolesne, molimo te za sve bolesne u našim obiteljima, među prijateljima, da ih Gospodin ozdravi od njihove bolesti duše i tijela. Naš moćni zagovorniče i zaštitniče, moli kod naše Nebeske majke da može posredovati za sve njih kod Svoga Sina. Posebno molimo za one koji su gladni i žedni tvoje ljubavi, one koji je još nisu upoznali. Otvori i nama srce da možemo, poput tebe pripraviti srce za Isusa da poput njega gledamo očima duše i srca.

Posebno te molimo za …. (navesti one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici).

Gospodine, po moćnom zagovoru o. Ante udjeli nam milost da poput njega nikada ne zaboravimo zapuštene, bolesne i gladne ljubavi već da širimo samo tvoju ljubav i radost.

Oče Ante moli za nas!

Molitva za bolesnike

Isuse dragi, Gospo draga!

Duboka je noć. I kako je duga.

I onda se sjetim milijuna koji bolesno leže po bolnicama, po vlažnim kolibama, dršćući od groznice, gladni, zapušteni, bolesni tijelom, bolesni srcem, gladni ljubavi i samilosti.

I kako se malen osjećam pred njima.

O Isuse za njih te molim, za te sudionike tvoje kalvarijske žrtve da im dadeš snage i jakosti i još više da im dadeš veselja i radosti u njihovim bolima, da im dadeš zahvalno srce što si ih izabrao za svoj križni put.

Usliši njihove molitve, obriši njihove suze, bdij uz njih u besanim noćima, pohodi ih svojom ljubavlju!

Osobito se sjeti naših staraca i starica, koje su djeca i unučad izbacili iz svojih kuća, iz svojih srdaca.

Za sve bolesnike čitavog svijeta molimo, Isuse dragi, Gospo draga, čuvaj ih u svojim srcima, učinite ih dionicima kalvarijske žrtve!

otac Ante

MOLITVA za proglašenje blaženim sluge Božjega p. Ante Gabrića

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.

Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.

Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…

Po Kristu Gospodinu našemu.

Amen

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

Izvor: Životni put jednog misionara (1.,2.,3. i 4. dio), Juraj Gusić, DI
Autor devetnice: Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)
*zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

DEVETI DAN

VJEČNO SVJETLO

Bila je kasna noć kad sam se uz nasip Gangesa vraćao natrag na misijsku postaju. Selo je već spavalo. Svuda je vladao mir i tišina bengalske noći. Tek su se veliki listovi kokonata lelijali polako i dostojanstveno pod vedrim zvjezdanim nebom.

Tama, potpuna tama tamne bengalske noći. I onda kao tajanstvena zvijezda i zraka radosti prodre svjetlo male svjetiljke kroz tamnu noć. Pred crkvicom sam svete Male Terezije. Vječno svjetlo, taj vjerni stražar euharistijske Ljubavi, baca titrajuće zrake kroz mali prozor uz oltar u tamu tamne bengalske noći.

Crkvica je bila zatvorena. No, moja su se koljena sama od sebe spustila pred onim malim prozorom ujedinjujući nevrijedne titraje ljubavi rastresenog mi srca s titrajima ove male svjetiljke. Koji li božanski mir, koje li silno svjetlo u onoj polutami crkvice! A selo u tami spava. No On bdije, On ljubi, On prosvjetljuje.

„Tajna vječnog svjetla tajna je moga života. Ja sam Njegovo živo svjetlo, određeno da budem vječno svjetlo.“

Tama je još posvuda. Mrak i hladnoća. Isus mene treba. On me odabrao za ovu uzvi¬šenu službu: svijetliti, gorjeti, i napokon za Njega izgorjeti u Njegovoj službi, pred životnim oltarom moga predan ja Njemu i neumrlim dušama.

Da li sam se ja posve odazvao ovom pozivu? Koliko je duša sred tame bilo privučeno titrajima moga životnog svjetla k Spasiteljevom oltaru?

Ovo je životno pitanje. Odgovor je tek jedan: odgovor moga života, potpunog predanja moga života u Njegovoj službi, vječno svjetlo Vječne Ljubavi. ..

Vaš otac Ante

»Hrvatski Kat. Glasnik«, Chicago


Molitva

Gospodine, ispuni naša srca božanskim mirom i svojim svjetlom. Neka i nas poput oca Ante ispuni Tvoje svijetlo kako bismo drugima bili živo svjetlo i ljubav.
Po moćnom zagovoru našega oca Ante udjeli nam milost da se izbavimo od svake tame i zla, ove pandemije, potresa, nesreća koje se svakodnevno događaju diljem svijeta. Posebno budi uz našu Hrvatsku, sva stradala područja i sve hrvate diljem svijeta. Budi uz njih i nas da u ovim teškim kušnjama budemo jedni uz druge.
Oče Ante, molimo te da u ovim teškim trenutcima prihvatimo Božje kušnje kao Božji dar i Božji pohod kako si i sam izrekao u olujnoj molitvi. Neka nam križevi i kušnje budu prigoda za još veću vjeru, vjernost Bogu i novo pouzdanje.

Posebno te molimo za …. (navesti one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici).

Oče Ante moli za nas!

Molitva u oluji

Pohodio si nas, o vječni Bože, svojom kušnjom: ovom strašnom olujom, ovim valovima Bengalskog mora, usred zimske noći, dok smo spavali.

Kolibe su se tresle od orkanskog vjetra, zemljani zidovi popustiše, sve se ruši.

Na sve smo strane bježali da bismo spasili svoje živote.

Zazivamo tebe sada. Bili smo te zaboravili.

Živjeli smo previše za sebe, za ovaj svijet, daleko od tebe.

I evo ti si nas pohodio. Odnio si nam ono na što smo se toliko oslanjali.

Ostadosmo sami. Ljudski govoreći: siromašni da se s tobom obogatimo, da se tebi približimo, da na tebe mislimo, da mislimo na druge, na braću i sestre.

I evo, u ovoj nevolji obogatismo se ovom ljubavlju: ljubavlju prema tebi, ljubavlju prema bratu čovjeku.

Misleći na njihovu bijedu, zaboravismo na svoju.

Hvala ti, o vječni Bože na ovoj kušnji!

Hvala ti na ovome daru, na ovom pohodu!

Ostani s nama da bismo mi mogli ostati s tobom, da bismo mi mogli ostati jedni s drugima ljubeći se, pomažući i služeći jedni druge.

Ova oluja, ovi morski valovi, ova opustošenost oko nas tvoj je dar.

Obogatismo se i za ovaj život i za vječni život.

otac Ante

MOLITVA za proglašenje blaženim sluge Božjega p. Ante Gabrića

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.

Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.

Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…..

Po Kristu Gospodinu našemu.

Amen

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

Izvor: Životni put jednog misionara (1.,2.,3. i 4. dio), Juraj Gusić, DI
Autor devetnice: Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)
*zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora

Završno pismo

Dragi molitelji devetnice, došli smo do kraja naše treće devetnice. U ovoj nam devetnici o. Ante stavlja u srce svetu Euharistiju, molitvu, pokoru i žrtvu. Usmjerava nas na izvor života, na uskrsno Svijetlo koje je jedina nada i spas Čovječanstva.

Današnji čovjek i njegova duša sve više žeđa za Bogom, čezne za Njim, vapije za Njegovom ljubavlju, a da ni sam ne zna, jer sve to traži na pogrešnom mjestu, među pogrešnim ljudima i stvarima koje nameće današnje društvo.

Potaknuti njegovim pismima, mislima i molitvama utažimo žeđ, glad i čežnju za Gospodinom. Nastavimo živjeti poticaje koje u nama izazivaju njegove riječi i djela.

Neka nam Gospodin, po zagovoru o. Ante još više osnaži vjeru, učvrsti ufanje i usavrši ljubav, neka nas potakne na razmišljanje komu se jedinom možemo uteći.

Posebno molimo za dobre pastire Crkve da nas vodite kroz ovo nemirno, ali i milosno vrijeme.

„Prikazujmo mu cvijeće naše ljubavi i naše čistoće!

Ali ne samo djelomično, nego potpuno mu se prikažimo, da On »Kralj vjekova, kome sve živi«, može zavladati našim srcima i cijelim našim bićem, da bismo mi po posveti kruha i vina mogli postati sveti i posvećeni jedino za Njega!

Onda ćemo cijelim životom moći pjevati vječni »Hosana!« Onome, koji dolazi u ime Gospodnje, »Hosana« osobito za one milijune, koji ga još ne poznaju ...

Dobri Isuse, pouči me tajne svete mise! Daj mi snage da rašire¬nim rukama s Tvoga oltara svojom ljubavlju mogu obuhvatiti sva ljudska srca, da ih mognem privesti k Tvomu Srcu!“
Otac Ante

Molimo za njega, molimo se njemu za postupak proglašenja blaženim, da poput drugih hrvatskih svetaca i on postane svjetiljka koja će gorjeti na oltaru i koju će Crkva zapaliti da vječno gori i svijetli nama na poticaj.
Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovoj devetnici. Slijedeću devetnicu započinjemo 20. svibnja.

Svako vam dobro i Božji blagoslov!