Velika devetnica u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića - PRVI DAN

GODIŠNJICA SMRTI MOJEGA OCA

Sveta je to godišnjica. Svake mi godine taj dan donosi tolike drage uspomene. On mi prođe u molitvenu radu i u razmatranju prijelaza u bolji život dragog mi oca. Taj dan i Prvi petak Gospina mjeseca listopada, kad je moja pokojna majka našla mir i vječnu utjehu u Srcu Isusovu.
Tako mi vjerno ožive sve uspomene mojeg djetinjstva. Godine ne umanjuju roditeljsku ljubav.
Roditeljska ljubav obnavlja djetinjstvo, čini ga vječnim, ono pravo, sveto djetinjstvo.
Rano ujutro, dok su se javljali prvi pijetlovi, otac bi ustajao, naglas se molio. Iz svoje male posteljice ja sam slušao te molitve.
Nisam razumio što je molio, no osjećao sam kucaje očeva srca. Spominjao je i moje ime. Što li je molio za mene? 0, sigurno ono što mu je kasnije bilo toliko na srcu, što mi je toliko puta, držeći me za ruku na putu u crkvu, onako očinski spominjao da bih i ja bio kao fra Leonard, kao fra Jozo, oni naši dragi nezaboravni svećenici u Metkoviću.
On, eto, pjeva »epištolu poslanicu« pri svetoj misi, a kako će to biti lijepo i njemu i majci na ponos i sreću kad ja budem na oltaru kao fra Jozo.
Očev san, a i moj san!
I roditeljskim blagoslovom, roditeljskom ljubavlju, san je postao zbiljom. Godine su tekle iz djetinjstva u dječačko doba, iz dječačkog u mladenačko, iz mojeg dragog zavičaja Metkovića u Malo sjemenište u nezaboravni Travnik pod planinom Vlašićem, zatim u isusovački novicijat u bijelom Zagrebu,
pa onda na filozofiju u Italiju ...
I onda onaj zadnji zagrljaj, zadnji poljubac, zadnje zajedničke suze na polasku u daleku Indiju.
Znali smo da se na ovom svijetu više nećemo vidjeti, jer u ono doba polazak misionara u Indiju značio odlazak zauvijek!
Prošlo je više od 40 godina, no kako su sve te uspomene svježe, kao da je bilo jučer.
Ono jesensko jutro uz rijeku Neretvu. Kleknuo sam. Blagoslovili su me i on i majka. I rekoše mi: »Bio uvijek s tobom Isusov blagoslov! I daj ga svima!«
I taj Njegov blagoslov po rukama i srcu roditelja ostao je nadamnom i nad tolikim meni povjerenim dušama.
I otplovi parobrod niz Neretvu i Jadranom iz drage mi domovine Hrvatske k obalama nove mi domovine Bengalije »tamo gdje palme cvatu«.
Četrdeset i četiri godine u dragoj mi Bengaliji. Uspomene se nižu, roditeljski blagoslov prati me od sela do sela, od kolibe do kolibe...
Godine odmiču, kosa već sijedi, dan sastanka s vama se bliži.
Oče dragi i majko draga, pratio me vaš roditeljski blagoslov i kroz ove zadnje dane mojega života, dok se naskoro ne sastanemo u lijepom nebu.
Vaš sin
Ante

Maria Polli, veljača 1982.
(Članak poslan za Mali Koncil.)


Molitva

Oče, ti si ljubav i život, naša snaga i naše utočište. Po Tvom sinu Isusu Kristu, rođenom od žene, začetom po Duhu Svetom, daruj da svaka obitelj na zemlji ima generacije koje predstavljaju istinsko svetište života i ljubavi. Daj da po primjeru Svete Nazaretske obitelji i naše obitelji budu ispunjene neizmjernom ljubavlju i primjeru kako se sveto živi.
Naš moćni zagovorniče oče Ante, zaštiti naše očeve da se mogu nositi s izazovima ovoga vremena kako bi po tvom primjeru rasla njihova ljubav i vjera onako istinski kako je rasla u tebi prema svima kojima si bio dobri otac, zaštitnik i tješitelj.
Neka i nama Gospodin udjeli milost da možemo poput tebe pomoći svima onima u potrebi, posebno gladnima i žednima Božje ljubavi.
Neka i nas uvijek prati blagoslov naših roditelja da s njim možemo blagoslivljati i našu djecu.
Posebno te molimo za … (navesti one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici).

Oče Ante moli za nas!

Molitva

Gospodine, usliši molitvu svoga puka,
učini u svojoj ljubavi da svi narodi,
svi puci, ujedinjeni Tvojom božanskom ljubavlju,
mogu Tebe slaviti, Tebe ljubiti, o Vječna ljubavi!
Gospodine, mnogi Te narodi još ne poznaju,
ne poznaju Tvoju ljubav, ne znaju za Tvoje milosrđe,
taj uzrok naše hvale i slave Tebi.
Primi našu molitvu, primi naše dnevne žrtve,
da bi oni naskoro mogli zapjevati onaj divan psalam slave
„ Hvalite Gospodina svi narodi…“
Isuse Kralju, neka dođe kraljevstvo Tvoje!
Rasvijetli moju pamet, užeži moje hladno srce,
da se i ja mognem sasvim žrtvovati za proširenje Tvoga kraljevstva na zemlji.

Otac Ante


MOLITVA
za proglašenje blaženim sluge Božjega p. Ante Gabrića

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.
Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.
Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…..
Po Kristu Gospodinu našemu.

Amen

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu