Kršćanin i kristaloterapija

Donosimo promišljanje vlč. Krunoslava Pačalata koji nakon što je prošle godine doživio dva moždana udara ostao prikovan za krevet, a sada s vjernicima redovito komunicira putem društvenih mreža. Nalazi se u Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici gdje se uspješno oporavlja.

Već sam rekao da bi se dočepali zdravlja svašta su ljudi spremni učiniti i pritom često ne znaju ili ne žele znati da s tim činom odbacuju ili izdaju svoju vjeru. Tako mnogi, uglavnom iz ne znanja, posežu za kristaloterapijom da bi, uglavnom, otklonili bolesti križa i sl. Treba odmah reći da je upotreba kristala u tu svrhu, u svrhu zdravlja krivi potez i da se radi o teškoj prijevari. Naime, kristaloterapija je dio New Age-a.

Temelji se na krivoj pŕedodžbi predodžbi da kristali titraju na specifičnim frekvencijama koje pomažu u preobražavanju sebstva. Vidimo da je u pozadini kriva i magijska predodžba da nematerijalne stvari utječu na naš duhovni razvoj. To je Božja moć. Dakle, kristaloterapija je praznovjerje jer kristali, drago kamenje ili kako neki to još nazivaju amoleti, nemaju nikakvu moć u sebi. Nemaju nikakvu iscjeliteljsku, čudnovatu i magijsku moć. To je dokazano.

Treba spomenuti kako se mnogi izvlače s time što se drago kamenje spominje u Bibliji, točnije u Knjizi Otkrivenja 18, 18-21. Mnogi se od dragih kamenja koristi u liturgiji. Razno liturgijsko posuđe ima na sebi drago kamenje. Pogotovo u nakitu, razne građevine i sl. Treba reći da nema ništa grešnoga u tome. No, kad se kristali koriste u kontekstu New Age-a onda to nije dobro.

Naime, New Age govori o rađanju postkršćanske ere, kraj kršćanstva simboliziranog astrološkim znakom ribe,i pojavu Duha Vodenjaka. Koristi se, taj pokret, religijskim jezikom. Osobnoga Boga zamjenjuju energijama. One nisu osobne. A kršćansku antropologiju potiskuje taktička antropologija na bazi čakrì. Dakle, riječ je o dvije nepomirljive stvari. Koje se međusobno suprotstavljaju.

Treba spomenuti kako se New Age ne koristi dragim kamenjem radi ljepote. Barem nema to u prvom planu. Nego zbog energije. Kristaloterapija se često 'opravdava' i sv. Hildegardom ,crkvenom naučiteljicom. Treba spomenuti kako se ona bavila 'medicinom' svoga vremena. Ali ona nije medicinski znanstveno dokazana. I sv. Hildegarda nije proglašena svetom radi svoje medicine ni kristala i dragog kamenja te Božje objave preko njezine medicine. Nego zbog ljubavi prema Bogu. Zato ju nije dobro u tom kontekstu spominjati. Na taj način stvaramo konfuziju (zbunjenost, miješanje različitih stvari) i skrećemo pažnju neprimjetno s teološkog na medicinsko područje.

Dakle, kako god gledamo, moramo reći da je kristaloterapija velika prijevara jer nije dokazano da kristali i bilo kakvo drago kamenje nema nikakve iscjeliteljsku moći i da je ona veliko praznovjerje.

(Vlč Krunoslav Pačalat, facebook)

Označeno u