Poruka kardinala Stepinca ženama

Svake su osude vrijedni malodušnici i sumnjičavci među katolicima. Kažu, svijet je već poganski, ne isplati se više dirati u to.

A zar je u doba Kristovo svijet drukčije izgledao? Zar se nisu i onda posvuda dizali hramovi Veneri, u kojima se žrtvovala čistoća, zdravlje i duše sotoni? Zar je filozofija tadašnjeg vremena bila za trunak bolja od današnje? Zar nije i onda program ogromne većine čovječanstva bio „panem et circenses“, kruha i igara, ako ne u kinima, a ono pod otvorenim nebom? Zar nije i onda vladao brak „civilni“ i mnogoženstvo? Zar nije i onda cvala diktatura careva i njihovih pomoćnika? Zar nisu i onda iza svakog ugla virili doušnici, da optuže i onda isprate svoje žrtve na stratište? Dakle, nihil novi sub sole, kako kaže mudrac u Svetom Pismu, nego je svijet omlitavio i zaboravio, da snaga milosti Božje nije ni za trunak smanjena danas nakon dvije tisuće godina kršćanstva.

Ako se nađe danas dovoljan broj žena kao što je bila Apija i tolike druge, koje spominje sveti Pavao u svojim poslanicama, ako se velim danas nađe dovoljan broj žena mentaliteta prvih kršćanki, nema ni najmanje sumnje, kako će svijet izgledati za kratko vrijeme. Ja sam uvjeren, da će i danas nicati Samaritanke i Magdalene, to jest, žene, koje, digavši se iz žalosnog stanja grijeha, postaju najrevniji apostoli Kristovi i nadvisit će katkada u ljubavi prema Kristu i mnoge čiste duše, jer će bolje znati cijeniti, što znači iz blata i pakla u kom su do tada živjele, prijeći u puninu mira Kristova po sakramentu pokore, i postati, da se poslužim riječima psalmiste „bjeljim od snijega“ djelovanjem milosti Kristove.

Zanimljivo je, kako je sotona dobro uočio silno važnu ulogu žene, te ju pod parolom lažne emancipacije rabi za svoje svrhe kao nikada do sada u povijesti čovječanstva. Nije li to dovoljan mig za sve plemenite žene i djevojke našeg naroda, koje nisu prodale svog ponosa i svoje časti, da sve svoje sile ulože za proširenje kraljevstva Kristova, onoga Krista, koji je ženu digao natrag iz poniženja u koje ju je bacio istočni grijeh, digao tako visoko, da eto jedna predstavnica ženskog roda nadvisuje svojim dostojanstvom i najviše i najčisće duhove nebeske, Djevica Marija? Iz pisma kardinala Stepinca ustanovi Suradnica Krista Kralja u Zagrebu, 1955.

Zahvaljujemo blogu Imitatio Mariae na objavljivanju ovog teksta.