Fra Marinko Šakota – O planovima i očekivanjima u župi

U povodu 39. Obljetnice Gospinih ukazanja, međugorski župnik fra Marinko Šakota u razgovoru za Večernji list BiH iznio je i neke novosti koje se tiču ovogodišnjeg molitvenog programa župe kojeg je pandemija koronavirusa skoro u potpunosti promijenila, te neke druge novosti. Stoga vam ih donosimo u nastavku članka:

Župne obavijesti i molitveni program u Međugorju (22. - 28. lipnja)

Župne obavijesti i molitveni program u Međugorju (22. - 28. lipnja)

U najnovijem župnom listiću crkve sv. Jakova u Međugorju za tjedan od ponedjeljka 22. lipnja do nedjelje 28. lipnja 2020. možete pročitati najnovije župne...

UTJECAJ PANDEMIJE NA DOLAZAK HODOČASNIKA

Pandemija prouzročena širenjem koronavirusa cijelom svijetu poremetila je planove. U Međugorju smo nastavili molitveni program, ali izostali su neki planirani seminari kao što su seminari posta u Kući mira te duhovne obnove za organizatore hodočašća, liječnike i medicinsko osoblje, hodočašće osoba s invaliditetom te duhovna obnova za svećenike.

HOĆE LI SE OVE GODINE ODRŽATI MLADIFEST?

Što se tiče organizacijskog dijela, mi smo spremni za Mladifest, a hoće li se održati i na koji način, to još ne znamo. Ako se otvore granice, moguće je da dođu hodočasnici, a ako ne, onda ćemo se prilagoditi situaciji i uraditi ono što nam bude moguće.

KADA OČEKIVATI HODOČASNIKE?

Nemamo očekivanja. Spremni smo primiti hodočasnike, a hoće li doći i kada će početi dolaziti, to ne ovisi o nama. Hodočasnici iz cijelog svijeta svakodnevno pitaju kada će se otvoriti granice jer svim srcem žele doći u Međugorje. Stalno govore da im Međugorje nedostaje. No, zanimljivost i veličina Međugorja jest u tome što hodočasnici žive Gospine poruke tamo gdje prebivaju pa su na taj način povezani s Međugorjem. U tom smislu Međugorje živi u hodočasnicima po cijelom svijetu.

OVE GODINE JE 20. GODIŠNJICA SMRTI FRA SLAVKA BARBARIĆA. KAKO ĆE SE OBILJEŽITI?

Planirali smo održati međunarodni simpozij u povodu 20. godišnjice otkako se naš fra Slavko Barbarić “rodio u Nebo”, kako je Gospa rekla. No, odgodit ćemo taj simpozij za 2021. godinu kako bismo mogli sve kvalitetno pripremiti.

KADA ĆE SE APOSTOLSKI VIZITATOR S POSEBNOM ULOGOM ZA ŽUPU MEĐUGORJE, NADBISKUP HENRYK HOSER, VRATITI U MEĐUGORJE? RAZGOVARATE LI REDOVITO S NJIM?

U stalnom smo kontaktu s našim dragim nadbiskupom Henrykom Hoserom koji je trenutačno u Poljskoj. On bi već bio u Međugorju, ali zbog pandemije koronavirusa to mu je bilo onemogućeno. Nadamo se njegovu skorom povratku u Međugorje!