Oslobodimo se straha i depresije

Apostoli ne vide nekog duha, neku utvaru kad im se Isus ukazao. Oni vide Isusa, osobu. Isus je uskrsnuo dušom i tijelom.

To nije neki spiritizam ili prikaza. Isus je stvarnost.

Pokazuje im svoje ruke i rebra da vide povijesne i fizičke znakove svoga raspeća. A evanđelisti će uporno iznositi činjenicu da je grob Isusov prazan. U njemu nema mrtvog tijela jer je Isus uskrsnuo dušom i tijelom.

Uskrs i za nas nije samo lijep blagdan koji nas želi sjetiti nekih povijesnih čežnji, nego je blagdan nove uskrsnule Isusove stvarnosti kojom on i danas obogaćuje naša misna slavlja, naša molitvena i sakramentalna zajedništva.

Uz Uskrs sjećamo se kako je Isus kroz zatvorena vrata došao apostolima i kako ih je oslobodio od svakog straha. Odjednom su osjetili sigurnost i mir. Konačno, Isus ih pozdravlja tim svojim pozdravom: “Mir vama!”

Do maloprije oni su se bojali Židova misleći da će sada na njih doći red da ih uhite. A u času Isusove uskrsnule prisutnosti nestaje tog straha kao da ga nikad nije ni bilo! Isus je njihova i naša sigurnost. I nama Isus poručuje: “Mir vama! Ne bojte se!”

Pa ma kako sve izgledalo nekako nesigurno i zastrašujuće na svjetskom planu, na nacionalnom planu, u obiteljskom i u osobnom životu, Isus nam uskrsnućem donosi svoju sigurnost i mir! Apostoli su bili u dubokoj žalosti. Isus im je oduzet.

Bespomoćno su gledali izdaleka kako su ga odveli, kako su ga predali u ruke nepravednom sucu, kako su se poigravali njime, kako su ga izrugali i kako je konačno raspet da bi umro i bio pokopan. Tada je na neki način bila pokopana i njihova nada. Sve su stavili na Isusa.

Ostavili su sve i pošli za njim. Imali su i svojih osobnih namjera i interesa. No, uglavnom, Isus ih je privukao i oni su osjećali da je to ono pravo u njihovu životu. A evo, sad Isusa više nema. On je pokopan. Sve je gotovo. Kako ne bi bili žalosni?! Dogodilo se ono najgore. I ne vide izlaza. Nalaze se pred zidom. Ne znaju kud će sa sobom.

Neki se čak i osipaju. Desetorica ustraju skupa silom neke tupe inercije, ali ni oni ne znaju što će sada. Njima je ovladala žalost, uhvatila ih depresija. A Isus se pojavljuje snagom koja im ne da sumnjati više. Obradovaše se učenici vidjevši Gospodina.

Sve je novo. Radost je u njima. Život ima smisla. Uskrs je i naš blagdan! Isus je i za nas danas uskrsnuo. On i nama poručuje: “Mir vama! Ne bojte se!” O, neka rasprši sve naše strahove!

Uskrs je i naša radost. Život i danas ima smisla i borba za svako dobro ima smisla! Neka uskrsna radost prodre i u naš život, kao što proljeće ovih dana pobjeđuje mrtvilo zime.