6 filmova za gledanje ove Korizme

Evo nekoliko odličnih filmova koje ove Korizme preporučuje portal Aleteia.

Molitva, post i milostinja; ovo su tri stupa korizmenog vremena, ali, budimo iskreni, oni obično nisu tematika filmova koje svakodnevno gledamo. No, ako te stupove smatramo duhovnim vježbama samožrtvovanja koje nas odvraćaju od sebe i prema Bogu i tuđim potrebama, onda ponekad možemo naći filmove slične tematike. Evo nekoliko filmova s elementima vlastite žrtve koji se nalaze na usluzi streaminga u ovoj korizmenom vremenu.

1. Jadnici (Les Misérables)

Ova film je adaptacija romana poznatog klasika Victora Huga klasika. Sažimajući većinu djela Hugovog romana o Francuskoj revoluciji, ova televizijska verzija 'gotovo se u cijelosti koncentrira se na 20-godišnju transformaciju Jean Valjeana od grešnika do nesebičnog darivatelja, prvotno potaknutu jednostavnim djelom milosrđa jednog biskupa. To je malo drugačiji pogled na već često ispričanu priču, ali je vrijedan gledanja.

2. The Prince of Egypt (Egipatski princ)

Egipatski princ je američki animirani film iz 1998. godine i adaptacija je "Knjige Izlaska", u kojoj Mojsije izbavlja izraelski narod iz egipatskog ropstva. Mojsije je došao žrtvovati svoje idilični život kako bi postao sluga Božji, a njegov je narod sam postao klasik. Ako ništa drugo, razdvajanje Crvenog mora, scena koja se animiorala pune dvije godine, ostavit će vas bez daha.

3. Malokai

Nije svim vjerskim pričama potreban spektakl. Ponekad je nešto smirenije upravo ono što nam je potrebno, a ako je to slučaj, onda je Molokai ono što vam treba. Glumac David Wenham (Faramir iz Gospodara prstenova) glumi ovog slavnog belgijskog svećenika iz 19. stoljeća, oca Damiena, koji je žrtvovao sve, uključujući naposljetku i svoj vlastiti život, kako bi služio koloniji gubavac koja živi u egzilu na havajskom otok Molokai. Ponekad Bog od nas traži da damo sve, ali kad to učini, rezultati su zapanjujući.

4. Gore (Up)

Kada je u pitanju nesebično davanje, ne moraju sve geste biti tako izvanredne. Uzmite ovaj film za primjer. Iako je najveći dio tog Pixarova napora uzbudljiva avantura smještena u Amazonskoj šumi, njegovih prvih 15 minuta možda je najsavršeniji prikaz ponekad velikih, ali češće malih žrtvovanja bračnih parova koji imaju naviku svakodnevno biti u dobrim odnosima, a ne samo u korizmi.

5. Put (The Way)

Ako niste emocionalno iscijeđeni i ako je ostalo u vama neisplakanih suza, zašto ne biste pogledali film Put. Film prati život oca i sina (Martin Sheen i Emilio Estevez) koji su odlučili prohodati 500 kilometara dug Put svetog Jakova nakon što mu drugi sin umre pokušavajući to učiniti.Dok se upuštaju u naporno putovanje do katedrale u Santiago de Compostela, oni vide da to nisu samo vanjske stvari koje Bog od nas ponekad traži da žrtvujemo, već i one unutarnje. Predrasude, gorki osjećaji, zbunjenost; sve što se nalazi na putu našeg Boga mora nestaje i donosi ploda.

6. Pasija (The Passion of the Christ)

Naravno, na kraju svi putevi vode do Pasije, nezaobilaznog filma Mela Gibsona koji predstavlja najbolji i najautentičniji filmski prikaz Isusove muke i smrti.

Prijevod: Erika Radovic/Medjugorje-info.com

Označeno u