NAPOKON I U HRVATSKOJ FILM O SV. MAJCI TEREZIJI Svjetlo u tami

»Svitanje u Kalkuti« (Amanece en Calcuta); dokumentarni film; redatelj: José María Zavala; sudjeluju: Majka Terezija, sedmero svjedoka

U zagrebačkom kinu »Metropolis« u Muzeju suvremene umjetnosti 5. listopada održana je svečana hrvatska premijera španjolskoga dokumentarnoga filma »Svitanje u Kalkuti«, redatelja i scenarista Joséa Maríje Zavale. Riječ je o filmu u kojem se svjedočanstvima zahvaljuje na neizmjernom radu, požrtvovanosti i ljubavi svetoj Majci Tereziji iz Kalkute (1910. – 1997.), javlja Glas Koncila.

To je četvrti film koji je redatelj snimio o svetcima, a treći koji u Hrvatsku donosi španjolska distributerska udruga »Infinito +1«. U prepunoj dvorani bile su i misionarke ljubavi iz Zagreba te crkveni predstavnici, posebice iz Papinskih misijskih djela.

Film je vrlo dojmljiv i snažan, a svako svjedočanstvo toliko duboko i jako da gledatelja ne samo da dotakne, nego stvara i potrebu dugotrajnoga prebiranja u srcu. Svaka od sedam svjedočanskih priča prikazana je u cjelini, u nizu s ostalima, te donosi snimke koje potkrjepljuju riječi o čudesnim događajima i ljudskim promjenama. Ono što ih povezuje jesu arhivske snimke i fotografije Majke Terezije, uz njezine snažne, ali ujedno jednostavne životne poruke. U filmu su kamera i pozadinska glazba jako dobre i lijepe, što sve zajedno čini dobru dramaturgiju.

Pokazano je kako se Majka Terezija skrbila o najsiromašnijima, najbolesnijima, onima koji nisu bili gladni samo kruha, nego najviše ljubavi i ljudske blizine. Donosila je svjetlo gdje je bila najveća tama i poticala svoje sestre i bliske ljude da to i oni čine. A Kalkuta nije samo grad u Indiji, nego je simbolično u svakom gradu i mjestu u svijetu gdje se nalaze siromašni i bolesni ljudi potrebiti pomoći i ljubavi.

 

Označeno u