Na Humcu proslavljen blagdan sv. Ante

Cijele noći i današnjeg dana rijeke hodočasnika i automobila iz cijele Hercegovine i južne Hrvatske slijevale su se u svetište sv. Ante na Humcu, najvećem hercegovačkom svetištu ovoga sveca, gdje su se molili svom nebeskom zaštitniku.

Vjernike je u okrilju ovog franjevačkog drevnog humačkog samostana okupila ljubav i povjerenje prema Svecu koji, u tajnovitom nacrtu Božje providnosti, ostaje i nakon osam stoljeća učitelj duhovnog života, živi primjer kreposti i svetosti, moćni zagovornik kod Boga.

Svete mise slavljene su već od 5 sati ujutro, a svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić u koncelebraciji s humačkim gvardijanom fra Darijem Dodigom, župnikom fra Ljubom Kurtovićem i ostalim svećenicima, a pjevanjem ga je uzveličao Veliki župni zbor sv. Ante pod ravnanjem prof. Zdenka Vištice.

Mons. Uzinić u svojoj propovijedi uputio je svoju pastirsku riječ kazavši da sveti Ante nije bio jedan od mnogih, nego je postao jedinstven kad se otvorio Božjem duhu, te poručio da se ne prepuštamo beznađu i malodušju i da ne upiremo prstom ni u koga nego da preuzmemo odgovornost za svoj život, najlakše je pobjeći, ali smo pozvani biti i ostati na Božjem putu.

Danas slaviti svetog Antu znači gledati u njega kako bismo otkrili mogućnost svetosti u sebi, kako bismo okrećući se njemu i promatrajući njegov primjer, kaže papa sveti Ivan Pavao II, shvatili da Bog i u nama može učinuti sveca. I zato danas dok slavimo svetog Antu ne smijemo se zaustaviti samo na njegovoj svetosti, nego moramo uprti pogled u njega kako ne bismo izgubili vjeru u sebe i svoje mogućnosti, nego bismo gledajući u njega i njegov primjer, ali uz pomoć njegovog zagovora našli put prema vlastitoj svetosti.

Pozvani smo svatko od nas, ne upirući nitko prstom u drugoga, preuzimajući svoju odgovornost nešto napraviti. Zamolimo danas od Boga po zagovoru svetog Ante koji je kao svetac već odavna postao dio naših obitelji a mi njegove, ovu otvorenost duhu Božjemu kako bismo i mi u sebi otkrili potencijalne svece, da u svojoj slabosti i konkretnim okolnostima koje živimo u svoj obiteljima, na svojim radnim mjestima, u školi, u svojoj crkvi i društvenoj zajednici, da poput svetog Ante tu svetost zaživimo i oko sebe širimo svjedočanstvo života obilježenog poslušnošću Bogu, onom što nam Duh Sveti zbori i otvorenošću bližnjima, osobito onima koji su najpotrebniji naše pažnje i ljubavi – zaključio je biskup Uzinić.

Neizostavni dio proslave svetkovine svetog Ante na Humcu je i dernek koji se počinje odvijati još na dan uočnice. Tako su i ove godine postavljeni mnogi štandovi koji velikom broju ljudi, posjetitelja pruža mogućnost izbora kupnje iz širokog asortimana robe. Pored pečene janjetine, koja je jučer prodavala po cijeni od 30 do 40 maraka po kilogramu, raznih vrsta pića i jela, moguće je bilo kupiti i obuću, odjeću, igračke, ali i kućanske potrepštine, kao i meleme i kreme za liječenje raznih oboljenja. Isto tako, mnoga kućanstva ove župe, ali i onih okolnih, jučer su bila domaćini mnogim prijateljima i članovima rodbine, prenosi ljportal.com.

Označeno u