2. dan Mladifesta: ZAGRIJAVANJE U HODU PREMA ISUSU

Drugog dana Mladifesta, u četvrtak 27. srpnja osvanuo je sunčan i vedar dan, ali zbog bure ugodan, s jutarnjom temperaturom od 19 stupnjeva i dnevnom od oko 30-tak stupnjeva. 

Ova relativna svježina pogodovala je jutarnjem programu Mladifesta koji je započeo na vanjskom oltaru župne crkve sv. Jakova u 9 sati jutarnjom molitvom koju je vodio fra Zvonimir Pavičić. Zagrijavanje je započelo zazivom Duha Svetoga i pripremanjem srca kroz slušanje Božje Riječi.
Mladi su se sakrili u sjenovite predjele oltarnog prostora, ali bi na prvi zvuk nota, spremno izlazili na osunčane praznine uključujući se u pesmu i ples.

JUTARNJI PROGRAM

Iza molitve od dvadesetak minuta, uslijedila je prva KATEHEZA ovog mladifesta koju je imao fra Jure Barišić, župni vikar u Međugorju. On je vrlo lijepo objedinio Gospine poruke, Marijin lik i evanđeosku poruku kako bi pojasnio temu ovog Mladifesta: „Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49) Između ostalog je kazao: „Biti pozorni i pažljivi na Božju Riječ – kao Marija. Biti konkretni za ljude u potrebi – kao Marija. Sve događaje pohranjivati u svom srcu – kao Marija. Ako tako budemo činili postajat ćemo novi ljudi i nova obitelj, obitelj Isusa Krista. Jer to su oni koji vrše volju Očevu, oni su mu i otac i majka i braća. To znači postati i biti nešto puno više od ljudske obitelji!“

Nakon kateheze uslijedilo je prvo svjedočanstvo koje je imao p. Davide Costalunga iz Italije, iz reda pasionista. Prošle je godine zaređen za svećenika nakon susreta sa živim Isusom u Međugorju 2010. godine, a ovaj susret izbavio ga je iz tame teške ovisnosti o alkoholu, bolesti i velikih rana iz djetinjstva.

Drugo svjedočanstvo bila je priča o humanitarnoj organizaciji „Marijini obroci“ koja je jedan od plodova Međugorja. Priču o njima je započeo njihov osnivač Irac Magnus MacFarlane-Barrow, zatim su nastavili voditelji podružnice u Malawiju te jođ neki ambasadori i volonteri koji su pokazali na koliko se načina može pomoći da se u zemljama u kojima je glad osigura preko sustava školovanja jedan besplatni dnevni obrok za djecu.

PLATNO SA MOLITVENIM NAKANAMA: i ove godine na ulazu u prostor vanjskog oltara postavljeno je stometarsko platno na koje sudionici mogu pisati svoje molitvene nakane koje će na misi u subotu biti prikazane na oltaru.

SVEĆENICI NA ZADATKU ISPOVIJEDANJA bili su od samoga jutra, poput vijenca okružujući crkvu i ispunjavajući svako slobodno mjesto na platou oko crkve.

KRUNICA ZA UKRAJINU: na livadi bočno od crkve i ove godine na molbu mons. Jana Sobila, biskupa zaporiško-kharkivske biskupije u Ukrajini, postavljena je košara u koju će se skupljati krunice koje će se blagosloviti i nositi u ratom zahvaćena područja Ukrajine kao poticaj za molitvu za mir!

POPODNEVNI PROGRAM

Popodnevni program nastavio se u 16,00 sati dvijema svjedočanstvima s puno pjesme i plesa na opće oduševljenje prisutnih.
Prvo svjedočanstvo imao je talijan Danielle Maria Rinaldi koji je ispričao o tome kako ga je hodočašće u Međugorje promijenilo i kako mu je zagovor Gospe i sv. Josipa pomogao pronaći svoj put i životni poziv.

Drugo svjedočanstvo je imala časna sestra iz zajednice „Blaženstava“ rodom iz Kazahstana, s. Julija koja je u prvom dijelu svoje priče posvjedočila o krvavoj i teškoj povijesti svog rodnog mjesta OZERNOE i svoje obitelji za vrijeme Staljinove vladavine i kasnije komunističke diktature i kako je jednostavna i ustrajna vjera i hrabra molitva onog puka učinile da danas Ozernoe postane nacionalno svetište Kraljice Mira. A u drugom dijelu svjedočanstva je govorila o svom pozivu na redovnički život koji je došao kao plod njezine molitve za nova redovnička zvanja.

Između ova dva dijela svjedočanstva prikazan je kratki filmić o mjestu Ozernoe, a zatim je fra Zvonimir pročitao poruku koju je ove godine zbog spriječenosti ratom, mons. Jan Sobil, biskup zaporiško-kharkivske biskupije u Ukrajini, uputio mladima pismenim putem:

Draga djeco naše Nebeske Majke, dragi prijatelji!
Rat mi ne dopušta da budem s vama u ovim milosnim danima u Međugorju. Želim zahvaliti Majci Božjoj što se brine za ukrajinski narod, koji je prošle godine bio obdaren krunicama od naše Majke preko vas mladih koje ste prikupili tijekom prošlogodišnjeg festivala mladih i onda smo ih sve odnijeli u Ukrajinu.

Dragi prijatelji, molim vas da, ako je moguće, nastavite ono što smo započeli prije godinu dana na našem susretu. Neka krunica za Ukrajinu bude zaštita naše domovine i blagoslov za sve narode koji okružuju Ukrajinu. Neka nas krunica približi kraju rata i vremenu mira i sloge među svim narodima.

Molim vas da ne zaboravljate moliti za mir, za završetak rata, za pobjedu Bezgrešnog Srca Marijina u svijetu. Neka vas Gospa, Kraljica mira ispuni mirom i radošću za vrijeme Mladifesta u Međugorju te kasnije u Lisabonu.
Neka cijeli svijet doživi duboko obraćenje. U duhu sam s vama.
Utječite se Gospinoj zaštite i sve će u vašem životu biti dobro.

VEČERNJI MOLITVENI PROGRAM
Nakon molitve krunice u 18,00 sati, večernja sveta misa započela je u 19,00 sati, a predslavio ju je fra Jozo Grbeš, provincijal hercegovačke franjevačke provincije u koncelebraciji sa fra Ivanom Marićem, guardijanom samostana Uznesenja BDM u Širokom Brijegu i fra Zvonimirom Pavičićem međugorskim župnikom i ostalih 569 svećenika.

Odmah na početku fra Jozo je cijeli ton slavlja u spontanim riječima „povukao“ na dubinu srca riječima: „Pitamo se zašto smo ovdje? Jedini odgovor koji ima smisao, jedini povod dolaska, jedini cilj našeg putovanja, jedini razlog zbog čega postojimo jest ON. ON čije ime je Krist. Stoga večerašnju večer htio bih provesti s vama razmišljajući o Njemu. On koji nas poziva na kajanje zbog obraćenja, koji nas poziva na ljubav zbog vječnosti – stoga neka nam ovaj dan i ovi dani budu novi počeci putovanja s Njim!“

Iza svete mise bila je procesija s Gospinim kipom i klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu.