Sadržaj s oznakom: fra Jozo Grbeš

Euharistijsko slavlje za sve žrtve Bleiburške tragedije i križnih puteva s kraja Drugoga svjetskog rata, u petak 17. svibnja 2024. u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Bleiburgu, predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM fra Jozo Grbeš.

„Život je u trenutcima i u susretima. Ako otvorimo oči vidjet ćemo ono što inače ne vidimo…

Prije deset godina ugašen je život hrvatskog emigranta Zvonka Bušića koji je 32 godine proveo u američkim zatvorima. Za domovinu! Nije zaboravljen, a danas mu je na Facebooku lijepu pjesmu posvetio i njegov prijatelj fra Jozo Grbeš…

Objavljeno u Meditacije | 5.8.2023.

Moja i tvoja Hrvatska

Ti imaš svoju Hrvatsku, a ja imam svoju!

Fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije predslavio je Misu drugog dana 34. Festivala mladih u Međugorju.

Drugog dana Mladifesta, u četvrtak 27. srpnja osvanuo je sunčan i vedar dan, ali zbog bure ugodan, s jutarnjom temperaturom od 19 stupnjeva i dnevnom od oko 30-tak stupnjeva. 

U Međugorju je u toku 26. međunarodna duhovna obnova za svećenike koja je okupila oko 270 sudionika iz 35 zemalja.

Danas je na Vran planini proslavljen Divin dan. Središnjem euharistijskom slavlju u 11 sati prethodile su pučke pobožnosti – obavljanje zavjeta, u molitvi obilazak Divinog groba i spomen kipa, a hodočasnici imali su priliku i za osobnu Ispovijed.

U nedjelju 25. lipnja 2023. u Međugorju je molitveno proslavljena 42. obljetnica Gospinih ukazanja. Tokom noći i jutra brojni hodočasnici su pješice pristizali na Brdo ukazanja ili jutarnje svete mise koje su se u župnoj crkvi slavile od 6, 7, 8, 9, i 11 sati.

Danas, na 42. godišnjicu Gospinih ukazanja u Međugorju uz brojne hodočasnike iz Hrvatske i BiH i skupine hodočasnika iz: Ukrajine, Italije, Poljske, Rumunjske, Indije, Kanade, SAD-a, Škotske, Engleske, Irske, Kine, Francuske, Belgije, Nizozemske, Češke, Slovačke, Slovenije, Malezije, Perua, Čile, Paname, Meksika, Ekvadora, Libanona, Koreje, Austrije, njemačke, Australije, Gvatemale, Španjolske, i Švicarske. Cijeli dan, kao i u danima prije godišnjice, mnoštvo župljana i hodočasnika bilo je na svim međugorskim molitvenim mjestima, kao i u redovima za ispovijed, a tijekom dana slavilo se 20 svetih misa.

Hrvatski filmski institut iz Teksasa objavio je videointervju s fra Jozom Grbešom, provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Nova emisija Vizija Hrvatske koja se snima u Zagrebu, a emitira u Sjevernoj Americi, ugostila je fra Jozu Grbeša, franjevca i teologa koji je posljednjih trideset godina živio i radio u Americi.

Hrvatsku akademiju za znanost i umjetnost u BiH posjetio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš. Provincijala je u prostorijama HAZU-a u BiH primilo izaslanstvo prevođeno predsjednikom, akademikom Mladenom Bevandom u kojem su bili i dopredsjednik, akademik Ante Mišković te glavni tajnik, akademik Frano Ljubić, javlja vecernji.ba.

Objavljeno u Kolumne | 1.1.2023.

Novi dani... Godina nova...

Godina je evo još jedna iza nas. Druga počima. Mijenjamo kalendare. Analiziramo sebe i svoje, događaje i ljude, državu i pojedince.

„Nadam se i vjerujem da će Međugorje biti proglašeno svetištem, mislim da je to samo pitanje vremena,“, kazao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne provincijal Franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Jozo Grbeš.

Fra Jozo u vremenu Adventa govori stoje li kritike da smo plastificirali taj najradosniji kršćanski blagdan. Zašto su hercegovački franjevci provincijala potražili u dalekom Chicagu, a ne u Hercegovini?

Stranica 1 od 2