Deveti dan Devetnice sv. Jakovu apostolu, zaštitniku župe Međugorje

U subotu 24. srpnja, devetoga dana Devetnice sv. Jakovu apostolu, zaštitniku župe Međugorje, molitvu krunice na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova sa volonterima iz humanitarne udruge „Marijine ruke“ predmolio je fra Josip Marija Katalinić.

Večernju svetu misu od 19,00 sati, uz koncelebraciju 55 svećenika, predslavio je fra JURE BARIŠIĆ, župni vikar na župi Čerin. U svojoj propovijedi na uočnicu svetkovine zaštitnika župe sv. Jakova, komentirao je zgodu koju donosi Evanđelje u vlastitim čitanjima ovoga sveca. Onu u kojoj majka sinova Zebedejevih (sv. Jakova i sv. Ivana), traži za njih prva mjesta u Isusovom kraljevstvu.

U staroj Grčkoj postojala je jedna izreka: „Koga Bogovi mrze, učine ga odgajateljem!“. Željeli su njome naznačiti koliko je težak posao odgajatelja. Isus je svoje apostole tri godine odgajao, a oni opet često puta pokazuju kako nisu ništa razumjeli, poput sv. Jakova i sv. Ivana, jer traže povlaštena, prva mjesta. Pa i mi često puta činimo tako, ne shvaćajući da prava veličina leži u poniznosti i služenju – onom stavu koji nam Isus pokazuje svojim životom. Ovu edukativnu propovijed, u cijelosti možete poslušati na linku: