Sadržaj s oznakom: Sveti Jakov

Jeste li znali da je prvo ukazanje Blažene Djevice Marije bilo zapravo slučaj bilokacije? To se zbilo za vrijeme kad je Blažena Djevica još uvijek bila na zemlji, prije njezina uznesenja na nebo 40. godine

Za proslavu sv. Jakova, zaštitnika župe Međugorje, župa se pripravljala molitvom devetnice pa su krunicu svakoga dana predmolili međugorski župljani.

10 stvari koje možemo naučiti od svetog Jakova

Hodočašće u Santiago de Compostelu – Put Svetog Jakova

Nekadašnja župa Brotnjo (Broćno) sve do 1760. godine obuhvaćala je puno šire područje; od Gabele do kruševskih sela, sve do Grljevića. 1760. godine tadašnji biskup fra Grgo Ilijić Varešanin podijelio je župu na dva dijela: Brotnjo i Ljubuški-Veljaci.

Objavljeno u Molitve | 25.7.2022.

Molitva svetom Jakovu

Sine groma, kako te Isus od milja nazvao,
molimo te, pohitaj nas blagosloviti.
Tebi se apostolu Kristov utječemo u
svojim boljkama…

Jakov stariji, apostol Kristov, mučenik iz vjernosti Kristu i evanđelju, kanonski svetac, narodni svetac, nebeski je zaštitnik Španjolske, zaštitnik reda nazvanog po njemu te zaštitnik hodočasnika, ljekarnika, ratnika i vitezova, jabuka i ostalih poljskih plodova. Jakov je bio sin Jakova Zebedeja i Salome Galilejske, a rođeni brat Ivana apostola i evanđelista.

U Međugorju je u tijeku župna devetnica zaštitniku župe, sv. Jakovu koja se posebno obilježava večernjim molitvenim programom. Unatoč ljetnim vrućinama, podosta je živo.

Međugorska župa se kao i prošlih godina, molitvenom devetnicom pripremala za proslavu svog zaštitnika sv. Jakova apostola.

U subotu 24. srpnja, devetoga dana Devetnice sv. Jakovu apostolu, zaštitniku župe Međugorje, molitvu krunice na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova sa volonterima iz humanitarne udruge „Marijine ruke“ predmolio je…

U petak 23. srpnja, na spomendan sv. Brigite, zaštitnice Europe, bio je osmi dan Devetnice sv. Jakovu apostolu, zaštitniku župe Međugorje.

Mogli bi reći da se Međugorje polako „puni“.

U utorak 20. srpnja bio je šesti dan Devetnice sv. Jakovu apostolu, zaštitniku župe Međugorje.

U utorak 20. srpnja, na blagdan svetog Ilije proroka, uz čije ime se u hrvatskom narodu vežu brojne priče i legende, bio je peti dan Devetnice sv. Jakovu apostolu, zaštitniku župe Međugorje.

U ponedjeljak 19. srpnja bio je četvrti dan Devetnice sv. Jakovu apostolu, zaštitniku župe Međugorje.

Treći dan Devetnice sv. Jakovu apostolu, zaštitniku župe Međugorje padao je na 16. Nedjelju kroz godinu, 18. srpanj.

Stranica 1 od 2