MOLITVENI PROGRAM U MEĐUGORJU KROZ SRPANJ Rudolf Baier

MOLITVENI PROGRAM U MEĐUGORJU KROZ SRPANJ

Mjesec srpanj u Međugorju 1. 7. 2023. otvorio se prvom subotom u mjesecu, danom u kojem se slavi Prečisto, Bezgrešno srce Marijino. Tako je na neki način ovaj mjesec posvećen Krvi Kristovoj, opet započeo s Marijom.

Započeo je i s kišom, grmljavinom i potresima (epicentar na području Širokog Brijega i Gruda) koji zadnjih mjeseci kao 'znakovi s neba i zemlje' žele reći nama oholim ljudima kako ništa na ovoj zemlji sigurno nije, kako smo prolazni i kako je sve oko nas što imamo Božja milost.

U Međugorju je manji broj stranih hodočasnika u odnosu na ovo vrijeme prošlih godina. U odnosu na dane 42. obljetnice Gospinih ukazanja, sada se Međugorje doslovno ispraznilo. Nešto je poljskih, slovačkih i ukrajinskih hodočasnika, pokoja grupa Iraca, Talijana i Španjolaca. Mještani zabrinuto odmahuju glavom, jer su u odnosu na prošlu godinu kroz travanj, svibanj i lipanj, posjete hodočasnika znatno smanjene. Da li je to zbog nestabilne geopolitičke situacije u svijetu, sveprisutne prijetnje rata, etničkih nemira ili sve izraženije ekonomske krize koja potresa zemlje EU, ne zna se, ali činjenica je da su smještajni kapaciteti poluprazni, a u trgovinama i suvenirnicama nema neke prodaje.

Što se tiče molitveno-liturgijskog programa koji župa sv. Jakova u Međugorju nudi kroz mjesec srpanj, on je najbogatiji u odnosu na sve mjesece ove godine jer su u srpnju ove godine iznimno dvije najveće duhovne obnove u Međugorju: ona za svećenike i ona za mlade (Mladifest).

DUHOVNA OBNOVA ZA SVEĆENIKE: 3. – 7. 7. 2023.
26. duhovna obnova za svećenike održat će se u Međugorju od 3. do 7. srpnja 2023. Tema duhovne obnove je: „Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49) „U Gospinoj školi“

Koordinator Duhovne obnove biti će fra Zvonimir Pavičić, međugorski župnik, dok je predavač na duhovnoj obnovi fra Miljenko Šteko, bivši provincijal hercegovačke franjevačke provincije a od rujna 2022. godine gvardijan Međunarodnog zavoda Sv. Ante u Rimu – Collegium S. Antonii Patavini in Urbe.

Program duhovne obnove započinje u ponedjeljak 3. srpnja prijavom sudionika do 18, 00 sati te večernjim molitvenim programom. U slijedećim danima svećenici će imati prilike čuti predavanja, imati zajedničko i osobno klanjanje pred Presvetim, u srijedu jutro u 6,00 sati biti će molitva na Brdu ukazanja, a u četvrtak jutro u isto vrijeme je molitva križnog puta na Križevcu. U petak već tradicionalno je zajednička molitva na grobu fra Slavka Barbarića, završno predavanje i podijela iskustava te zaključna sveta misa u 11,00 sati.

DEVETNICA ZAŠTITNIKU ŽUPE SV. JAKOVU APOSTOLU: 16. – 24. 7. 2023.
Godine 1981., kada su počela Gospina ukazanja, život župe se potpuno promijenio. Gospa je, naime, osim njih šestero vidjelaca, odabrala i cijelu župu i hodočasnike za svoje svjedoke i suradnike. To se posebno očitovalo u poruci koju je dala rekavši: „Ja sam ovu župu na poseban način odabrala i želim je voditi.“ (1. 3. 1984.) Crkva sv. Jakova danas je žarište i središte sakramentalnog i molitvenog života ne samo župljana već i hodočasnika.
Kao i prošlih godina župljani će se proslavi svog zaštitnika koji se slavi 25.7.2023. od nedjelje, 16.7. do ponedjeljka 24.7. pripremati u molitvi krunice i večernjom svetom misom.

HODOČAŠĆE DJEDOVA, BAKA I STARIJIH OSOBA: 23. 7. 2023.
Ove godine po prvi puta u Međugorju održati će se Hodočašće djedova, baka i starijih osoba. Hodočašće će biti u nedjelju 23. srpnja 2023. pod geslom ''Od koljena do koljena dobrota je Njegova'' (Lk 1, 50).

Organizatori ovoga hodočašća su Udruženje katoličkih djedova i baka (Catholic Grandparents Association) i župa sv. Jakova u Međugorju.

Program obilježavanja ovog dana u Međugorju počet će u 17 sati katehezom koju će održati nadbiskup Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorju, molitva krunica bit će u 18 sati, a sveta misa koju će predslaviti međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić je u 19 sati.

PROSLAVA sv. JAKOVA, apostola, zaštitnika župe: 25. 7. 2023.

34. DUHOVNA OBNOVA ZA MLADE, MLADIFEST: 26. - 30. 7. 2023.

Ove godine iznimno, zbog datuma Svjetskog dana mladih koji se početkom osmog mjeseca održava u Portugalu, duhovna obnova za mlade, Mladifest pomjerena je ranije i biti će skraćena za jedan dan.

Priča o Mladifestu je priča o mladim ljudima koji su otkrili da je njihova sreća u Bogu i zato dolaze u Međugorje to zajedništvo s Bogom i ljudima svjedočiti i živjeti. Ljeto, sunce, more, razuzdane zabave uz drogu, alkohol i seks… - postavljaju se mladima kao imperativi ljetnog odmora. Nasuprot toj ispraznoj zabavi, fra Slavko Barbarić, na nagovor mladih iz Irske, 1989. godine započinje „molitveni susret mladih“ – današnji MLADIFEST. Cilj je bio pokazati mladima, ali i svijetu, da pravog odmora nema bez Boga, bez molitvenog zajedništva, bez čistog druženja u bratskoj ljubavi i bez žrtve. Čovjek je tako stvoren da ga odmoriti može samo njegov Tvorac. Čovjek je tako potrebit, da ga može ispuniti samo zajedništvo s braćom i sestrama u Duhu Svetom.

Kao i puno drugih stvari koje je fra Slavko započeo, Mladifest nije samo događaj, on je puno više od toga: on je Gospina škola odmora. Fra Slavko je u njega „utkao“ mnoge Gospine i pedagoške smjernice koje su potrebne za pravilan psihološki, duhovni, emocionalni i tjelesni odmor duše i tijela.