Duhovna obnova za obitelju u Međugorju

Obitelj je crkva u malom – ovu definiciju nekako svi teoretski znamo. Koliko smo svjesni te odgovornosti, tog poslanja i te snage – to je već drugo pitanje.

Otkriti, produbiti i oživjeti ovo poslanje obitelji da bude nositeljica tjelesnog i duhovnog života, izvor zajedništva te utjelovljenje ljubavi nekako nam je svima potrebno s vremena na vrijeme. Tome najviše služi obiteljska molitva i obiteljske molitvene zajednice, te po mogućnosti i obiteljske duhovne obnove. Jedna ovakva duhovna obnova za obitelji održala se i ove godine od 26. – 29. studenog u Međugorju. U brižnom i toplom okružju obiteljskog dvorca Nensy i Patrica okupilo se 40-tak obitelji (oko 200-tinjak učesnika, od kojih je bilo 90-tak djece).

Voditelj duhovne obnove, inače i inicijator ovih susreta don Josip Mužić, vodio je prisutne kroz svoja predavanja kako bi još više upoznali istine naše vjere i bogatstvo svog obiteljskog poslanja. Svjedočanstva jednih bračnih parova bila su poticaj drugima da ožive bračnu ljubav i molitveno zajedništvo. Zajednička druženja služila su i kao međusobno obogaćivanje i ohrabrenje da se isplati biti „lud“ u očima svijeta pokušavajući živjeti Gospin poziv ovdje u Međugorju da se obitelji okupe oko zajedničke, obiteljske krunice, odlaska na svetu misu i otvorenosti za život.

Veliko bogatstvo susreta je i prisutnost djece koja su za vrijeme programa koji imaju njihovi roditelji i sama organizirana od strane volontera i starije djece u radionice i edukativne programe. Družeći se između sebe, djeca rastu u odgovornosti prema mlađima, a gledajući svoje roditelje i njihov molitveni hod upijaju zdrave modele obiteljskog zajedništva koje se temelji na Bogu, međusobnom druženju i prihvaćanju, a najviše na žrtvi. Više nego igdje, ovi susreti otkrivaju onu duboku istinu – kako je OBITELJ DOISTA NOSITELJICA ŽIVOTA! U vremenu u kojem je ljudski život tako obespravljen, necijenjen, nepriznat, u svijetu koji čini sve da rastoči obitelj i zajedništvo – tako je lijepo i plodonosno biti dio ovih obitelji koje žive, štite i rađaju životom. I ova duhovna obnova ispunila nam je srca i dala svima novi polet u življenju svog kršćanskog poziva u obiteljima, župama i svijetu, ne zaboravljajući da je temelj svega OBITELJSKA MOLITVA!