Osmi dan Devetnice sv. Jakovu apostolu, zaštitniku župe Međugorje

U petak 23. srpnja, na spomendan sv. Brigite, zaštitnice Europe, bio je osmi dan Devetnice sv. Jakovu apostolu, zaštitniku župe Međugorje.

Molitvu krunice prije večernje svete mise sa fra Karlom Lovrićem, molili su članovi međugorskog Trećeg Franjevačkog Reda. Svetu misu je predslavio fra Mladen Rozić, župnik u Bukovici.

Njegova propovijed, na kojoj je aktualno povezao evanđelje o Trsu i lozi i primjer današnje svetice sv. Brigitte sa situacijom u današnjem svijetu, trebalo bi svakako poslušati i pustiti je da je čuju svi katolici svijeta.

S puno hrabrosti fra Mladen je kazao kako je danas, na žalost, ovaj svijet odvojen od pravoga Trsa, i zato stvara „divlje loze“ zatupljene ljude koji slušaju svoje „slijepe“ vođe. „Ono što me najviše plaši jest to koliko je u našoj stvarnosti ŠUTNJE od onih koji bi trebali govoriti, a ne govore. Mi danas praktično živimo u svijetu u kojem nema oporbe zlome i njegovim slugama. Mi živimo u svijetu podjela: postoji vlast koja može sve raditi jer nikome ne odgovara i oni „potlačeni“ koji ne mogu učiniti ništa; u ljudima je zatvorena njihova ljudskost. Pitam se gdje je ta snaga koju mi kršćani imamo u sebi? Gdje su te loze koje slobodno crpe svoju snagu od Trsa, koji ne ovise ni o bankama, ni o svjetskim moćnicima, dakle, gdje su oni kojima ne dirigiraju nikakve svjetske organizacije? Jednostavno rečeno: gdje su ljudi koji žele sačuvati dušu?“ - zapitao se far Mladen. Nastavio je dalje govoriti o iskrivljenim vrijednostima i mjerilima koja se hvale, o lažnim sigurnostima, o diktaturi maski, igala i zatvorenih granica, te pozvao vjernike na 'Revoluciju Evanđelja'. Posebno se lijepo osvrnuo na primjer svete Brigitte koju trebamo gledati kao uzor vjernice, žene i majke, baš u današnjem svijetu koji od žena čini plastične lutke, neplodne utrobe; a uzimajući majčinstvo od žene, svijet stvara monstrume – oštro je zaključio fra Mladen, te na kraju propovijedi zaradio oduševljeni pljesak svih prisutnih. Nakon svete mise uslijedilo je 'čašćenje križa' koje je predmolio fra Antonio Primorac.

Velika preporuka da ovu propovijed poslušate u cijelosti na priloženom linku: