Poljska agencija „MAGNIFICAT“ treći put ove godine hodočasti u Međugorje

Edward Kociubinski, voditelj turističko-hodočasničke agencije "MAGNIFICAT" sa grupom od 30-tak poljskih hodočasnika boravi u Međugorju. Inače njegova agencija djeluje od 1993. godine u poljskom gradu Rzeszówu i jedna je od onih koja možda najviše puta godišnje organizira hodočašća iz Poljske za Međugorje.

Ove, 2020. godine, unatoč korona krizi, uspio je doći već treći puta, čim su se granice otvorile. Tako je sa povećim grupama od 65 hodočasnika bio na Mladifestu, zatim za Veliku Gospu, i sada od 29. kolovoza pa do 5. rujna. Sljedeće hodočašće (ukoliko ne dođe do neke promjene u propisima) planira za 14. – 21. rujna i kaže da će dovoditi hodočasnike sve dok su god poljske granice otvorene. To radi jer je tako puno Poljaka koji žele doći u Međugorje.

Njegovu izjavu potvrđuje i mlada hodočasnica iz ove grupe: MALGORZATA WALCZAK po zanimanju medicinska sestra. Ona je sada po prvi puta u Međugorju i oduševljena je. Cijeli program hodočašća ju je dotaknuo i jedva čeka svjedočiti sinu i mužu i njih dovesti u Međugorje dogodine. I Edward i Malgorzata tvrde kako se nitko od njih ne boji korone, svi su se testirali prije puta iako nije bilo lako organizirati da i testiranje i put od 20 sati budu u roku od 48 potrebnih sati za valjani test. Uspjeli su naći privatni laboratorij „Medica“ u Poljskoj u kojoj test plaćaju svega 70 zlota (15E).

Sada im dodatnu poteškoću stvara odluka Mađarske vlade da od ponedjeljka 1. rujna zatvori granice za ulazak stranaca, osim za Čehe, Slovake i Poljake koji od sada prilikom ulaska u Mađarsku moraju predočiti negativan test na covid-19 koji nije stariji od pet dana. Još će vidjeti da li se to odnosi i na putnike koji su samo kroz trazit u zemlji, a ako ne, onda će se vratiti kući izmijenjenom rutom preko Slovenije – Austrije – Slovačke do Poljske.

U danima hodočašća, osim posjete zajednicama, molitve na Križevcu, Brdu ukazanja i sudjelovanju u večernjim službama, Edward organizira i izlet na Jadransko more do Makarske rivijere.

Da zaista uživaju u hodočašću i svim milostima Međugorja, pokazuju široki osmjesi na njihovim licima koje smo zabilježili prilikom njihove posjete „Majčinom selu“.

medjugorje-info.com