SVEČANI ZAVJETI 23 MARIJINIH RATNIKA (Wojownicy Maryi)

U subotu 29. lipnja 2024. na svetkovinu sv. Petra i Pavla, tradicionalni dan ređenja novih svećeničkih zvanja, u Međugorju se također dogodilo jedno važno i svečano zavjetovanje. 

Naime, 23 kandidata Wojownicy Maryi iz Splita i okolice koji su završili trogodišnju formaciju i položili sve potrebne kriterije pod nadzorom i vodstvom svoje poljske braće iz ogranka WM Krakow, svečano su prisegnuli i svečano su imenovani punopravnim članovima pokreta Wojownicy Maryi.

Istovremeno 11 muževa iz Hercegovine (Ljubuški, Mostar, Međugorje, Gabela, Široki i jedan iz Ukrajine) započeli su kao kandidati svoj trogodišnji hod formacije Marijinih ratnika.

Ogranaka WM iz Splita ima i svog duhovnika, p Nikolu Tandara. On je rodom iz Ričica pokraj Imotskog, svećenik je monfortanac koji služi Gospodinu kao misionar u Poljskoj. Također je prošao formativni hod MW i u subotu je, skupa sa svojom braćom u Gospodinu, obukao crne majice (umjesto bijelih majica, simbola kandidature), koje označavaju punopravno članstvo Ratnika.

Obredu zavjetovanja prisustvovali su članovi obitelji svakog Marijinog ratnika koji također slijede svoj hod formacije i rasta u vjeri, grupa poljskog ogranka WM iz Krakowa i osnivač pokreta Marijinih Ratnika, P. Dominik Chmielewski SDB, poljski svećenik, salezijanac.

Podsjetimo i kako P. Dominik uvijek naglašava odgovornost očeva da budu odraz Boga Oca svojoj djeci, jer djeca počinju doživljavati Boga kroz to kakav im je otac... Kako sotona želi uništiti obitelj, a uništava preko rušenja očinstva.
Također p. Dominik odgovara na napade na javnu molitvu koju Marijini ratnici mole svake prve subote u mjesecu: - „'Vjera je privatna stvar' - to su komunističke parole koje su u nas usađene u vrijeme komunizma, Vjera NIJE privatna stvar! - Kad bi apostoli tako govorili: Vjera je moja privatna stvar, danas ne bi bilo kršćana. Isus od nas traži da propovijedamo po cijelom svijetu, a ne samo skupljati se u crkvama...“

„Marijini ratnici“

P. Dominik se trenutno najviše posvetio evangelizaciji mladih i muškaraca. U svijetu vidi veliku krizu muževnosti koja je doprinijela brojnoj krizi brakova. Zato je osnovao zajednicu „Marijinih ratnika“ – muškaraca koji su posvećeni BDM. „Ono što me uistinu jako dotiče je gledati što Gospa čini u srcima tih muškaraca. U velikoj većini članovi tih zajednica su muškarci koji su prije bili na „tamnoj strani“ života, činili su loše stvari (ubice, kradljivci, dileri, ali i policajci), a sada se vraćaju Bogu, svojim obiteljima i svojoj djeci. Važan moto i pravilo po kojem žive jest: LJUBAV JE IZRAŽENA PREKO VREMENA KOJEG POSVEĆUJEM ONIMA KOJE VOLIM!

Susrete imaju dva puta mjesečno u svojim župama, a jednom mjesečno se susreću svi skupa, iz cijele Poljske. Glavna nakana ovih susreta je posveta cijelog njihovog života BDM preko tri stvari: evangelizacije, svakodnevne molitve krunice, posvećenosti svojoj obitelji. I štovanje prvih subota u mjesecu kao naknadu za uvrede koje se nanose Srcu Marijinu. Molitve krunice su javne, odnosno javno hodaju ulicama i mole krunicu.

Glavna borba Marijinih ratnika je borba protiv grijeha u samima sebi. Svojim posvećenjem, mijenjaju svoje obitelji, a onda Crkvu, a onda svijet! Nije li to ono na što i Gospa u Međugorju neprestano poziva?