Započeo 18. međunarodni seminar za bračne parove u Međugorju

Osamnaesti međunarodni seminar za bračne parove u Međugorju započeo je u srijedu 8. studenog kratkim uvodnim susretom u 16, 00 sati nakon čega je slijedio večernji molitveni program.

U četvrtak ujutro, oko 200- tinjak sudionika pratilo je predavača dana: međugorskog župnika fra Marinka Šakotu kroz molitvu klanjanja i jutarnja predavanja sve do 12,00 sati. Okosnica predavanja bila je misao sv. Pavla apostola: „Dakle, neka svaki od vas LJUBI svoju ženu kao samog sebe, a žena neka POŠTUJE svog muža!“ (Ef 5, 33) Kroz ove dvije tako različite, a tako nadopunjujuće potrebe, fra Marinko je u jednostavnosti i konkretnim primjerima prisutnim bračnim parovima dočarao različite potrebe i načine gledanja i slušanja koje imaju muškarci i žene. Donio je i konkretne primjere kako će žena iskazati poštovanje mužu, te kako će muž pokazati ljubav svojoj ženi. Bilo je lijepo gledati kako se na određene primjere svakodnevnih muško-ženskih bračnih reakcija prisutni muževi i žene pogledavaju, smješkaju i jedni drugima govore: „Eto tako ti radiš!!! Jesi li čula? i Ovo je naš problem“!!! – što je u konačnici pokazalo da je materijal predavanja svakako pogođen.

U stanci do 14, 00 sati kada je u programu molitva na Križevcu, te večernji program u Crkvi; moglo se čuti supružnike kako komentiraju da im je bilo lijepo sve ovo još jedanput čuti i osvježiti si to toliko potrebno međusobno prihvaćanje u različitosti. Ostaje na kraju fra Marinkov zaključak da je zapravo „kriza braka“ u stvari „kriza vjere“ – jer bez vjere u Isusa Krista nemoguće je bezuvjetno ljubiti svoju ženu niti bezuvjetno poštovati svoga muža. I baš zato je ovo vrijeme u Međugorju, s Marijom i Isusom tako važno za supružnike da zajedno prije svega mogu koračati u molitvi i vjeri.

Seminar se nastavlja u petak 10. studenog jutarnjom molitvom, te jutarnjim i poslijepodnevnim predavanjima koja će voditi drugi predavač na seminaru: pater MIJO NIKIĆ, član Družbe Isusove, naš poznati teolog i psiholog te voditelj brojnih duhovno-psiholoških seminara. Seminar za bračne parove završiti će u subotu 11. studenog svetom Misom u 12,00 sati.