DEVETNICA SVETOM JOSIPU

U srijedu 17. siječnja 2024. započinje Velika devetnica sv. Josipu. Ona se moli devet uzastopnih srijeda do svetkovine sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske, 19 03. 2024.

U 2024. g. velika devetnica je u ove dane:
1. 17.01.2024.
2. 24.01.2024.
3. 31.01.2024
4. 07.02.2024.
5. 14.02.2024.
6. 21.02.2024
7. 28.02.2024.
8. 06.03.2024.
9. 13.03.2024.
Svatko može prikazati sv Josipu svoju osobnu nakanu i nakanu svoje obitelji, no posebno se preporuča da se na nakanu stavi hrvatski narod, obitelji, mlade, bolesne i nemoćne, hrvatska domovina koja se nalazi u teškoj kušnji i teškoćama.
U nastavku donosimo jednu molitvu devetnice:
DEVETNICA Sv. JOSIPU
Devetnica svetom Josipu jedna je od najpoznatijih devetnica Katoličke Crkve. Sastoji se od uvodne molitve, razmatranja za svaki dan devetnice te litanija. Iako se ova devetnica najčešće moli 9 dana pred spomendan sv. Josipa koji se slavi u ožujku, devetnica se može moliti bilo kada kroz godinu i za sve nakane.
UVODNA MOLITVA (moli se svaki dan)
Sveti Josipe, poočime našega Gospodina Isusa Krista! Ja, siromašni grješnik, položio sam veliko povjerenje u tvoj moćan zagovor i znam da ti ne će biti uskraćena od Isusa nijedna molba. Budući da sada imam posebnu potrebu, odlučio sam se da te tijekom devet dana ustrajno zazivam, da po tvom zagovoru nađem uslišanje kod Boga. Na Njegovu veću slavu i za spas svoje duše, započinjem sada devetodnevnu molitvu..
PRVI DAN
Sa skrušenim srcem dolazim ti, sveti Josipe, dobrostivi poočime Isusa Krista. Pouzdano ti se obraćam za tvoj zagovor kod Boga da se ispune moje molbe, ako se ne protive Božjoj volji. Sveti Josipe, moje je povjerenje tako veliko da smatram kako Bog ne može odbiti moje želje kad mu ih ti preneseš.
Budući da ti je vječni Otac iskazao takvu čast da je tebi ispred svih drugih pravednika povjerio svog jedinorođenog Sina i Njegovu prečistu Majku, ti si visoko umilostivljen.
Sin te Božji časti, dok te je izabrao za svog hranitelja i bio ti je na zemlji poslušan. Zato ti sada na nebu ne će uskratiti nijednu molbu. Duh Sveti konačno te je odredio za zaštitnika svoje neoskvrnjene Zaručnice. Tako ti ni On ne će nijednu milost uskratiti. Stoga mogu naći povjerenje, uslišanje na prijestolju trojstvenoga Boga kad te zazovem. Sveti Josipe, moli za me i ne dopusti da odem od tebe bez utjehe. Amen.
Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…
Moli za nas, sveti Josipe, da dostojni postanemo obećanja Kristovih.
POTICAJNE MISLI
Predivno je razmišljati o tome kako je Bog odabrao baš sv. Josipa da bude zaštitnik Njegovog jedinog Sina i najdraže Mu kćeri, Djevice Marije. Ta Božja odluka jasno nam govori da je Bog u Josipu postavio sve one blagoslove koji su potrebni pravom ocu i suprugu, jer inače on ne bi bio taj izabrani čovjek. Sve to nam ukazuje da je Josip idealan svetac kojemu se možemo obraćati kada je u pitanju bilo kakav problem povezan s ljubavlju ili pronalaskom iste. Tisuće i tisuće katoličkih parova kroz povijest javno su svoju hvalu upućivali upravo svetom Josipu jer im je pomogao u njihovim odnosima, zato vjerujmo u Josipov zagovor i molimo se njemu za sve nakane, a pogotovo one vezane uz ljubav.
(Sada se mole litanije koje su na dnu članka)

DRUGI DAN
Dragi sveti Josipe! Tebe častim pun djetinjeg povjerenja, tebe koji si sve svoje misli i brige upravio da prehraniš i zaštitiš Isusa i Mariju te na najbolji način upravljaš kućom.
Nisi se plašio nikakva posla ni truda, i svoju si snagu zalagao dan i noć za Isusa i Mariju. Zato te molim, sveti Josipe, prikloni mi svoje očinsko srce i pomozi mi u mojim željama.
Usliši moj vapaj i daj da postanem dionikom tvoga zagovora, ako se u tome ispunja Božja volja, kojoj se ja bezuvjetno podlažem. Amen.
Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…
Moli za nas, sveti Josipe, da dostojni postanemo obećanja Kristovih.
POTICAJNE MISLI
Sveti Josip u Crkvi je poznat kao šutljivi svetac. Što to znači? Prvenstveno znači da u Bibliji ne postoji nijedna riječ koju ju Josip izgovorio, ali osim toga jasno se da zaključiti da je bio ponizan i hrabar te je sve svoje zadatke koje mu je Bog dao izvršavao bez prigovora i s velikim ulaganjem truda. Josip tako i danas izvršava svoje ‘zadatke’. Njegovo najveće poslanje otkada je napustio zemlju je zagovaranje svih naših potreba kod Boga. Zato se nemojmo ustručavati tražiti Josipovu pomoć svakog dana, jer ako je bio tako vrijedan i vjeran na zemlji, koliko li je sve to više na Nebu?

TREĆI DAN
Pozdravljam te, sveti Josipe! Štujem te iz svega srca. Tebe je Marija, Majka Božja, nazvala poočimom svoga božanskog Sina i ljubila kao svog djevičanskog supruga. Spomeni se velike milosti što si tako povjerljivo mogao živjeti zajedno s Isusom i Marijom. Kako si rado ispunjavao svoje dužnosti, kakvom li je nebeskom utjehom bilo preplavljeno tvoje srce.
Sigurno ti je bila draža skromna kuća s njezinom radionicom u blizini Isusa i Marije nego veličanstvena palača na zemlji. Kako si brižno pohitao u nepoznato i pobjegao u Egipat da svoju obitelj zaštitiš pred Herodom. Kako je bila velika tvoja strpljivost u žalosti, strahu i nevolji!
Sveti Josipe, zbog svih boli i radosti, molim te da mi ishodiš od svog božanskog Posinka da ispuni moje srce radošću i usliša moje molbe. Ali, posebno te molim, dođi mi u pomoć s Isusom i Marijom, u posljednjoj nevolji, u smrtni čas, i daj da moje posljednje riječi budu: ‘Isus, Marija, Josip!’ Amen.
Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…
Moli za nas, sveti Josipe, da dostojni postanemo obećanja Kristovih.
POTICAJNE MISLI
Kao svaka, pa tako i ti, sveti Josip je bio samo čovjek. Bio je čovjek kojeg je Bog odabrao za veliku stvar, da zaštiti Njegova Sina, Isusa. Josip i njegova obitelj bili su izloženi raznim opasnostima od Isusovog rođenja. Od samog početka gledalo ih se drugačije od običnih ljudi, pa sve do cara koji ih je proganjao. Sveti Josip je znao da je sam slab, ali uz Božju pomoć sve te napade je ne samo izdržao, već i pobijedio – osigurao je Isusu mirno i sretno odrastanje. Neka Josipova vjera bude i tebi pokazatelj kakav čovjek i sin Božji trebaš biti, da se ne bojiš životnih oluja, već hrabro zakoračiš u njih i uz Božju pomoć sve to prebrodiš.

ČETVRTI DAN
Sveti Josipe, zaručniče preblažene Djevice Marije, podsjećam te na sedam radosti kojima je bilo ispunjeno tvoje srce: kad ti se anđeo Gospodnji ukazao i navijestio ti da je tvoja Zaručnica začela po Duhu Svetom i da će roditi Spasitelja svijeta; kad si ti u svetoj noći po prvi put zagrlio dijete Isusa; kad si vidio kako su se tri mudraca tom djetetu poklonili i prinijeli mu za žrtvu zlato, tamjan i smirnu; kad ti se u Egiptu ukazao anđeo Gospodnji i zapovjedio ti da se sa svojom obitelji vratiš u svoju domovinu; kad si u Jeruzalemu pronašao u hramu izgubljeno dijete puno milosti i mudrosti; konačno, kad ti je u Nazaretu dječak Isus bio poslušan i u razgovoru ti razveseljavao srce.
Zbog tih sedam velikih radosti, molim te, ishodi i meni radost da jednom zauvijek i vječno gledam Boga. Amen.
Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…
Moli za nas, sveti Josipe, da dostojni postanemo obećanja Kristovih.
POTICAJNE MISLI
Bog je tvoj otac, najveći od svih i jedini pravi. On je taj koji te je želio i koji te je stvorio. Međutim, onog trenutka kada je svetog Josipa odabrao za zemaljskog zaštitnika svoga Sina, Josip je postao na neki način otac zaštitnik svih ljudi na zemlji. Josip je i tvoj otac, otac koji je spreman učiniti sve za tebe i koji će, budi siguran, dati sve od sebe da ono što bi usrećilo tebe bude ispunjeno. Možeš ga zvati svojim zaštitnikom, jer on to i jest, ali što je najvažnije možeš mu uvijek doći kada misliš da te nitko ne razumije i da ti nitko ne može pomoći, jer tvoj otac Josip uz Božju pomoć uvijek će znati kako ti pomoći.

PETI DAN
Sveti Josipe, časni hranitelju našega Gospodina Isusa Krista, spomeni se sedam velikih žalosti koje je osjetilo tvoje srce: kad si pomislio da moraš otpustiti Mariju, svoju ljubljenu zaručnicu; kad si u Betlehemu s Marijom pronašao prenoćište u bijednoj staji; kad si ugledao kako božansko Dijete trpi najveće siromaštvo, a ti mu nisi mogao poslužiti prema Njegovu dostojanstvu; kad je starac Šimun prorekao da će to Dijete i Njegova Majka mnogo pretrpjeti; kad ti se anđeo Gospodnji ukazao i zapovjedio ti da s Djetetom i Njegovom Majkom bježiš u stranu zemlju; kad si u Egiptu morao godinama u oskudici živjeti sa svojom obitelji; kad si izgubljenog Dječaka pun straha tri dana tražio dok ga konačno nisi našao.
Zbog tih svojih gorkih žalosti molim te da budeš moj zaštitnik kod Boga i da mi u mojim patnjama ishodiš u svako vrijeme predanje u svetu Božju volju. Amen.
Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…
Moli za nas, sveti Josipe, da dostojni postanemo obećanja Kristovih.
POTICAJNE MISLI
Biti čuvar Marije i Isusa bio je najteži zadatak koji je Bog ikada dao nekom čovjeku. Samim time Josip je često nailazio na bezizlazne i nemoguće situacije. Iako je bio zemaljski otac Isusa koji je Bog, trpio je križ siromaštva i suočavao se s jako teškim životnim okolnostima. Sigurno je poput svakog oca koji svojoj obitelji ne može priuštiti najbolje životne uvjete često bio potišten, tužan, ali i dalje se nije predavao i uvijek je pronalazio rješenja kako bi prehranio svoju obitelj. S razlogom je sv. Toma Akvinski rekao da je Josip svetac kojem je Bog dao neograničenu moć i kojem uvijek trebao obraćati, a pogotovo kada nešto izgleda stvarno nemoguće, kada je potrebno čudo.

ŠESTI DAN
Svesrdno te pozdravljam, sveti Josipe, i zahvaljujem Bogu što te je izabrao za poočima svoga Sina i za zaručnika preblažene Djevice.
Sveti Josipe, u pomisli na naizrecivu ljubav i radost koje si osjetio u krugu Isusa i Marije, i na sve žalosti koje si nosio u zajedništvu sa svojom svetom obitelji, molim milost da se ni u žalostima ni u radostima ne odijelim od Božje ljubavi, koja je prisutna u Kristu, našem Gospodinu. Amen.
Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…
Moli za nas, sveti Josipe, da dostojni postanemo obećanja Kristovih.
POTICAJNE MISLI
Bog je ljubav, Marija je sama ljubav, a sveti Josip imao je čast brinuti se o njima, čuvati ljubav, kako je to nevjerojatno! To znači da je sv. Josip najveći mogući svetac zaštitnik ljubavi, jer ju je držao u svojim rukama, grlio, ljubio i njegovao je na najljepše moguće načine. S toga ne ustručavajmo se utjecati Josipu u bilo kojoj nakani ljubavi, bio to pronalazak ljubavi, rješenje nekog ljubavnog problema ili nešto treće. Jednostavno ne postoji nakana vezana za ljubav koja je Josipu nepoznata i u kojoj ne može pomoći. Iskušaj ovog predivnog sveca ljubavi i vidjet ćeš koliko je moćan.

SEDMI DAN
Pozdravljam te, hvalevrijedni sveti Josipe, čuvaru najvećeg blaga na nebu i na zemlji, hranitelju Onoga koji hrani sva stvorenja.
Koga su mnogi praoci i kraljevi željeli vidjeti i čuti, a ipak nisu ni vidjeli ni čuli, koga si ti na svojim rukama nosio, njegovao i štitio. Zbog te jedinstvene časti za koju te je Bog odvijeka izabrao, ishodi mi kod božanskog Posinka, našega Gospodina i Sudca, Isusa Krista, oproštenje mojih grijeha, milost i smilovanje. Amen.
Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…
Moli za nas, sveti Josipe, da dostojni postanemo obećanja Kristovih.
POTICAJNE MISLI
Iako svetog Josipa svi sada znamo kao Isusovog zemaljskog oca i jednog od najvećih svetaca svih vremena, dobro je podsjetiti se da je prije svega toga i sveti Josip bio samo Josip, čovjek poput svih nas. Poput tebe imao je svoje borbe, traženja, uspona i padova. Sigurno mu život nije bio lagan, nije se pretjerano ponosio njime sve do onog dana kada ga je Bog dotaknuo, pozvao na pravi put. Zna sveti Josip kako se kao čovjek osjećaš u svojoj koži, zna koliko su bolni padovi i razočarenja koja doživljavaš sa samim sobom. On je idealan svetac koji ti u tome može i želi pomoći. Obrati mu se u molitvi, konkretno ga zatraži što želiš da izmoli kod svog Sina za tebe. On će se pobrinuti da sve krene na bolje.

OSMI DAN
Sveti Josipe, ponosu patrijarha, blistavi potomče doma Davidova, pozdravljam te sa svima svetima na nebu.
Svojim zagovorom uspijevao si mnogo kod utjelovljenog Božjeg Sina već na zemlji, na nebu možeš još više. Jer Onaj, koji ti je na ovom svijetu bio poslušan, ništa ti ne odbija u svom Kraljevstvu, nego ti ispunjava sve tvoje molbe i pruža svoju milost onima za koje ju ti izmoliš. Prikloni mi zato svoje dobrostive oči, ljubazni oče, kad se u svojim željama pouzdano obratim tebi i opskrbi me pobožnim životom i blaženom smrću. Amen.
Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…
Moli za nas, sveti Josipe, da dostojni postanemo obećanja Kristovih.
POTICAJNE MISLI
Crkva je svetog Josipa proglasila i postavila zaštitnikom sveopće Crkve. Jasna je logika Crkve, ako se netko mogao brinuti za Sina Božjega i njegovu Majku, onda se s lakoćom može brinuti i za sve nas. To je tako točno – sveti Josip je pravi svetac zaštitnik. Njegov cijeli život na zemlji bio je u znaku zaštite, čuvanja, borbe protiv zla, a to se je nastavilo i na Nebu. Zapamti ove kratke misli da ti dođu u razmišljanje onda kada dođu dani u kojima se budeš plašio nečega i osjećao nemoćno pred životnim preprekama. Sveti Josip, tvoj otac je uvijek tu spreman da te svojim snažnim zagovorom odmah zaštiti.

DEVETI DAN
Dragi sveti Josipe, tebi sam se utekao, u tebe se pouzdao. Uvjeren sam da ćeš Bogu preporučiti moju želju. Po tvojoj ljubavi, koja te je u radosti i žalosti vezala s Isusom i Marijom, utječem se tebi za zagovor. O, dragi, blagi, dobrostivi sveti Josipe, pohiti mi u pomoć u mojoj nevolji i dopusti mi da ti se izručim tijelom i dušom. Želim živjeti kao ti, posve predan u volju Božju, smjeran, ponizan kao vjerna sluga u skrovitosti. Tako se nadam da ću jednom s tobom postati dionikom i neke nebeske slave, da s Marijom zauvijek hvalim i slavim trojstvenoga Boga. Amen.
Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…
Moli za nas, sveti Josipe, da dostojni postanemo obećanja Kristovih.
POTICAJNE MISLI
Ljubav, snaga, mir, zaštita, mudrost, staloženost, požrtvovnost. Sve su to darovi koje je Bog dao svetom Josipu kako bi zaštitio Njegova Sina. Sveti Josip je te darove iskoristio na najbolje moguće načine, kako bi služio Bogu i njegova Sina osposobio da izvrši svoje poslanje. Uvijek kada zatrebaš jedan od ovih darova možeš doći u molitvu i zamoliti svetog Josipa da ti ih Bog po njemu daruje, jer Josip te darove savršeno poznaje. Ne boj se više ničega, ništa ne smatraj prevelikim ili preteškim, hrabro zakorači prema svojim ciljevima i željama, a Bog će ti po ovom divnom svecu dati sve što ti zatreba. Uz Josipa Bog je uvijek blizu.

LITANIJE SVETOM JOSIPU
Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluje se!
Gospodine, smiluj se!
Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!
Oče nebeski, Bože, smiluj nam se!
Sine, otkupitelju svijeta, Bože , smiluj nam se!
Duše Sveti, Bože, smiluj nam se!
Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se!
Sveta Marijo, moli za nas!
Sveti Josipe, moli za nas!
Slavni porode Davidov, moli za nas!
Svjetlosti patrijarha, moli za nas!
Zaručniće Bogorodice, moli za nas!
Stidljivi čuvaru Djevice, moli za nas!
Hranitelju Sina Božjega, moli za nas!
Brižni Branitelju Kristov, moli za nas!
Glavaru slavne obitelji, moli za nas!
Josipe pravedni, moli za nas!
Josipe prečisti, moli za nas!
Josipe premudri, moli za nas!
Josipe jaki, moli za nas!
Josipe poslušni, moli za nas!
Josipe vjerni, moli za nas!
Ogledalo strpljivosti, moli za nas!
Ljubitelju siromaštva, moli za nas!
Uzore radnika, moli za nas!
Uresu domaćega života, moli za nas!
Čuvaru djevica, moli za nas!
Potporo obitelji, moli za nas!
Utjeho bijednih, moli za nas!
Ufanje bolesnih, moli za nas!
Zaštitniče umirućih, moli za nas!
Strahu zlih duhova, moli za nas!
Pokrovitelju svete Crkve, moli za nas!
Zaštitniče Hrvatske, moli za nas!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se!
Postavio ga je gospodarom doma svojega.
I poglavarom svega imanja svojega.
Pomolimo se:
Bože, koji si se neiskazanom providnosti udostojao izabrati blaženoga Josipa za zaručnika presvetoj Majci svojoj, daj, molimo, da koga kao pokrovitelja častimo na zemlji, zavrijedimo imati zagovornikom na nebu. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

Označeno u