Festival duhovne glazbe „Salve Regina“

Četvrtu godinu za redom u Kninu, ispred Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta održava se festival duhovne glazbe „ Salve Regina“ Dani hvale i slave Božje.

Ove će se godine održati 27.-28.srpnja iza večernje mise. Slavljenička večer je u Subotu 27.srpnja na kojem će nastupiti: Tehillim iz Zagreba,Ignis iz Splita,Vis Snaga vjere iz Kaštel Novog te domaćin Vis David iz Knina.Sama večer slavljenja koja je ujedno i prvi dan devetnice kroz koju će biti vodilja riječi iz Lukina evanđelja "Sveto je Ime Njegovo" okupljeni oko Marije poput Apostola u slavljenu i zahvaljivanju,predanju moliti za blagoslov i izljev Duha Svetoga na cijeli naš narod .Nagovore i molitve kao i prošle godine skupa sa izvođaćima predvodit će članovi KKODS.

Nedjelja 28.srpnja na drugi dan biti će nakon večernje svete mise solistički koncert i predstavljanje albuma Duhovne glazbe Zadarske kantautorice Teje Vidaić.

Vidimo se u Kninu na 4.Danima Hvale i Slave Božje Salve Regina Knin 2019.

Naziv festivala nastao je u Gospinu čast. Naime, najstariji Gospin lik u Hrvata pronađen je u Biskupiji pored Knina u crkvi koju je završio kralj Dmitar Zvonimir.

Potječe iz druge polovice 11. stoljeća a pronađen je u crkvi sv. Marije .

Crkva je bila stolna crkva kninskog biskupa. Gradnja je započela u 9. Stoljeću a radove je dovršio hrvatski kralj Dmitar Zvonimir do 1078. Fra Lujo Marun pronašao je dio kamene trojne pregrade s Pralikom Gospe od Velikoga Zavjeta, 14. svibnja 1892. godine.

Na ravnoj plohi nalazi se Pralik Gospe, koja drži ruke na prsima s okrenutim dlanovima prema van. Oko glave je aureola. Preko ramena prebačen je plašt. Urezan je križ iznad glave i iznad čela. Pralik Gospe nalazi se unutar trokutastog zabata, koji se sastoji od nekoliko kamenih ulomaka .Ispod Pralika Gospe je luk na kojem je latinski natpis: “SALV(e) (re)G(ina) S(alve) V(i)RGO” (hrv. Zdravo Kraljice, zdravo Djevice). Po tom natpisu festival je dobio me. Kninska crkva GVHKZ je također dobila naziv po praliku.

U sklopu proslave 13. stoljeća kršćanstva u Hrvata 1976. godine izrađena je replika Pralika Gospe Velikoga Zavjeta u srebru i zlatu.

Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta ima veliko značenje ne samo za grad Knin već i za cijeli hrvatski narod. Osim hodočašća u Biskupiju i svećane svete mise koja bude svake treće nedjelje u rujnu organiziraju se razna događanja Gospi u čast pa tako i ovaj festival koji se svake godine održava posljednji vikend u srpnju tijekom devetnice uoči blagdana posvete crkve GVHKZ koji je ujedno i blagdan za cijelu župu 04.08 i dana Domovinske zahvalnosti 05.08 .

Označeno u