Sadržaj s oznakom: Svetogrđe

Američka pjevačica Sabrina Carpenter snimila je glazbeni spot za pjesmu “Feather” u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Brooklynu. Uslijedile su reakcije mjesnog ordinarija, ali i brojnih ljudi na društvenim mrežama. Glazbeni spot je svetogrdno narušio crkveni prost, župnik je razriješen službe, a nakon povrede liturgijskog prostora napravljen je čin pokore, prenosi narod.hr.

Jednoga popodneva dolazi župniku mladić kojeg župnik dobro poznaje s vjeronauka jer ga je pratio kroz pripravu za prvu pričest i krizmu.

Sv. Terezija pripovijeda kako se jednom molila, kad najednom opazi, kako se pred njenim očima otvara dubok ponor, sav pun ognja i plamena, i kako u nj padaju premnoge duše, kao snijeg zimi.

Objavljeno u Duhovni kutak | 21.9.2022.

Čuvajmo se svetogrđa

Svetu pričest možemo i smijemo primiti jedino u stanju milosti.

Nastavno na objavljene fotografije sa snimanja dokumentarca „The Colour Nude” u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku Dubrovačka biskupija izjavljuje kako nitko od nje niti od drugih osoba odgovornih za upravljanje tom crkvom nije tražio nikakvo dopuštenje za bilo kakvo fotografiranje u sakralnim prostorima.

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u srijedu, 7. ožujka, dan nakon što su mediji objavili da je u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku održano neprimjereno fotografiranje i snimanje gole ženske osobe, uputio je pismo svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim vjernicima Dubrovačke biskupije u kojem ih obavještava kako, prema crkvenom zakonu, u toj crkvi nije dopušteno bogoslužje dok se ne učini naknada za ovaj čin pokorničkim obredom i ponovnim blagoslovom crkve.

Biskup Mate Uzinić reagirao je zbog fotografija nage žene u dubrovačkoj crkvi u sklopu snimanja jednog njemačkog dokumentarnog filma

Pater Augustin iz Fuzinjana pripovijeda sličan slučaj, koji se dogodio u njegovo vrijeme i on ga je promatrao.

Otac Pellegrino Erneti, rođen je u Rimu 1925. godine. Bio je redovnik (monah) poznate benediktinske Opatije di S. Giorgio Maggiore u Veneciji. Bavio se biblijskim i teološkim spisima. U svojoj knjizi Kateheza sotone (poglavlje: 20. str. 149.-153. i  21. str. 154.-161.) pater Ernetti iz svojeg višedesetljetnog iskustva bavljenja egzorcizmom, piše što se sotoni najviše sviđa, a što mu se ne sviđa.