Sadržaj s oznakom: Velika Gospa

Neki srednjovjekovni kršćani slavili bi Gospu 30 dana od 15. kolovoza do 15. rujna.

"Muškarci probudite se za Isusa Krista!"

Poznati hercegovački franjevac fra Mario Knezović održao je snažnu propovijed na blagdan Velike Gospe u Vidošima kod Livna.

GOSPOJINA U MEĐUGORJU: Marija nam je putokaz nadeOd ranih jutarnjih sati u utorak 15. kolovoza na svetkovinu Velike Gospe ili Gospojine na prolaznim cestama prema Međugorju i u samom Međugorju…

Prijateljske zmije svake se godine na blagdan Velike Gospe pojave na grčkom otoku Kefaloniji.

Proslavu svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, u utorak 15. kolovoza 2023., u Svetištu Gospe Sinjske predvodio je apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić.

Danas je svetkovina Velike Gospe. Kod nas je to crkveni i državni blagdan. To znači da je Velika Gospa ostala zapamćeni znak ne samo na putu Crkve, nego i na putu hrvatskog naroda.

Vjerojatno bi malo vjernika hodočasnika moglo točno definirati sadržaj ovog najvećeg blagdana Blažene Djevice Marije.

Objavljeno u Molitve | 15.8.2023.

Molitva Uznesenoj

Molitva Uznesenoj

Objavljeno u Molitve | 15.8.2023.

Molitva Gospi Sinjskoj

Čudotvorna Gospo Sinjska, tvoje slavno ime poznato je nadaleko.

Kroz trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata, kao Kristovi vjernici Hrvati pozdravljaju Mariju:

Marijino uznesenje (ili Uznesenje Djevice) doktrina je koja poučava da je nakon svoje smrti Isusova majka bila podignuta iz mrtvih, bila proslavljena te tjelesno uznesena na nebo.

Marijino preminuće

Jedna od važnih istina katoličke vjere, koje se katolici spominju na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, glasi da je Blažena Djevica Marija u nebo uznesena.

Velika Gospa je svetkovina kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrslim sinom Isusom.

U utorak 15. kolovoza 2023. katolička crkva slavi svetkovinu Velike Gospe ili uznesenje Bl. Djevice Marije na nebo. Svetkovina Velike Gospe spada u zapovjedne blagdane. 

Po staroj ramskoj tradiciji, nekoliko dana pred blagdan Velike Gospe, brojni hodočasnici idu pješice od Rame do Sinja. Neki na put kreću u znak zahvale, neki kao način molitve Gospi Sinjskoj - Majci od Milosti.

Stranica 1 od 3