Pater Marko Glogović: ‚Zakači‘ se za vjeru! Odluči danas krenuti nekim drugim putom!

U ciklusu obnova prve nedjelje u mjesecu, u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Ludbregu, u nedjelju 6. kolovoza 2023. održana je sedma duhovna obnova koju je predvodio o. Marko Kornelije Glogović, OSPPE.

O. Glogović, hrvatski pavlin koji je 2003. osnovao Apostolat za život, a potom i pavlinski Centar za nerođeni život „Betlehem“, nagovor je temeljio na izvornoj slici Božjega Milosrđa, a tema je bila „Pogledaj u Milosrdnoga!“

Duhovna obnova počela je zazivom Duha Svetoga, nakon kojega je o. Glogović govorio o važnosti svetišta Predragocjene Krvi Kristove. „Ludbreg je uistinu središte naše ovozemaljske Domovine u duhovnom smislu. Gospodin je učinio veliki znak i na vama je velika odgovornost da održavate pobožnost, odnosnu stvarnu zagledanost u Krv Kristovu koja nas čisti od svakog grijeha“, istaknuo je uvodno o. Glogović.

Potom je u nagovoru tumačio pojedine segmente izvorne slike Božjeg Milosrđa iz Vilniusa. Ispričao je kako je slika nastala po viđenjima koje je imala sv. M. Faustina Kowalska. Govoreći o Isusovom licu na toj izvornoj slici, rekao je da je ono identično u milimetar Isusovom odrazu na Torinskom platnu te Isusovu licu na velu u Manoppellu.

Kad je slika na kraju bila završena, podsjetio je na riječi sv. Faustine: „To nije Isus kakvog ja vidim!“ „Nijedna slika ne može dočarati Isusovu ljepotu“, rekao je o. Glogović te istaknuo da vrijednost te „slike nije u potezima kista, nego u milosti koju će Isus udijeliti onima koji će ga po njoj štovati. Kad gledaš ovu sliku, kad moliš pred njom, kad se ujedinjuješ s Njim, onda ćeš osjetiti milost koju ćeš dalje moći drugima dijeliti.“ Dodao je da o toj slici postoji 20-ak kateheza.

„Božje milosrđe je puno više od pobožnosti, to je način života. Možeš izmoliti 50 krunica Božjeg Milosrđa dnevno, ali ako nisi dobra sa svojom snahom… ništa ti to ne vrijedi. Mi kršćani, katolici, ne smijemo samo govoriti o Božjem milosrđu, mi ga moramo živjeti“, naglasio je o. Glogović.

Također, govorio je o dvjema zrakama koje izlaze iz Isusova srca, bijeloj (blijedoj) te crvenoj. „To je eksplozija ljubavi prema čovjeku, grešniku. Grešnici su magnet za Isusa“, naglasio je pavlin.

Rekao je da su one odraz Božjeg milosrđa u dvama sakramentima kojima vjernici pristupaju, a to su ispovijed i euharistija. „Sakrament ispovijedi je sakrament Božjeg milosrđa“, istaknuo je te rekao da se mnogi danas loše ispovijedaju jer ponavljaju jedne te iste grijehe te nerijetko optužuju druge. „Za ovaj sakrament treba održati posebne kateheze“, poručio je. Istaknuo je da se u Božje milosrđe uzdaju grešnici te da su im vrata Crkve uvijek širom otvorena.

Okupljene vjernike je potaknuo da često izgovaraju: „Isuse, uzdam se u tebe!“, u raznim životnim okolnostima, problemima. „Taj krik znači da sve predajemo Isusu, da On sve vodi, ne mi. Ne uzdam se ni u ljude, ni u obitelj, suprugu, zaručnicu, prijatelja… Ništa što je stvoreno ne može nam dati život. To može samo Stvoritelj“, pojasnio je o. Glogović o toj rečenici za koju kaže da je „silna molitvica“. „Ponavljajte ovu rečenicu 100 puta dnevno. Neka bude vaša strelovita molitva“, potaknuo je.

Posebno se osvrnuo na činjenu da danas vjernici spas i rješenje problema traže na krivim mjestima, primjerice u bioenergiji, a da župniku ne žele doći na razgovor, po savjet, na ispovijed. „Kad svećenik slavi misu, kad ispovijeda, dijeli bolesničko pomazanje, tu je i Isus. Svećenik je drugi Krist“, naglasio je.

Predvoditelj duhovne obnove govorio je još i o tami na slici, Isusovom pogledu, položaju ruku, aureoli, albi, itd.

„Kakvih sve slika kršćanin ima u svojim kućama? Razne slike, časopisi, mrtva priroda… Što će ti to? Stavite Isusovu sliku u svoju kuću i gledajte ga, štujte Njegovo milosrđe“, potaknuo je na kraju nagovora te rekao da na zidovima kuća u kojima žive kršćani trebaju biti Isusove slike, Gospine slike, križevi i sl., jer nas oni podsjećaju na otajstva naše vjere, na smisao našega života.

Nakon nagovora uslijedila je krunica Božjeg Milosrđa te misa, a vjernici su imali priliku za slavlje sakramenta pomirenja.

U homiliji, tumačeći evanđeoski odlomak na blagdan Preobraženja Gospodinova, o. Glogović istaknuo je da „vapaj jadnika reže oblake i dolazi pred prijestolje Božje. Tako je snažan vapaj čovjeka koji ne može ništa drugo osim vapiti Bogu. Možda čak šaptom, jer više nema snage u glasu. Ali, svim srcem, sa stopostotnom sigurnošću da me Bog ljubi i da će me uslišati u svoje vrijeme i na svoj način.“

„Isus nas poziva da budemo Petar, Jakov i Ivan, da budemo njegovi prijatelji i da idemo za njim kao njegovi apostoli. Poziva nas da jedni drugima praštamo i da odgovaramo na poticaje Duha. Danas, sad i ovdje, jer sutra je možda prekasno“, istaknuo je.

Dodao je da onaj koji „ide za Isusom, kolikogod put bio naporan i težak, trnovit, kao ovaj put na visoku goru, taj put završava slavom, svjetlošću, vječnošću… takvim stvarima koje nije ljudsko oko vidjelo i uho čulo. To je raj, a mi smo svi pozvani u raj!“

Kazao je da mnogi propovjednici ističu da je bolest kazna, djelo Zloga. „To nije isključivo tako. Bolest je ponekad prilika, putokaz za obraćenje. Ona postaje blagoslov jer nas je obratila, ponizila i skrenula naš pogled s ovozemaljskog na nebesko, vječno.“

O. Glogović na kraju homilije je potaknuo vjernike da se ne boje. „Istina će nas osloboditi. A istina je da Isus ima svu vlast. ‚Zakači‘ se za vjeru! Odluči danas krenuti nekim drugim putom! Vidjet ćeš da ćeš osjetiti Božji blagoslov u svom životu kada Isusa počneš shvaćati ozbiljno, a onda će i on početi tvoju molitvu i vapaj shvaćati ozbiljno.“

Euharistijskim klanjanjem završila je duhovna obnova prve nedjelje u mjesecu u Ludbregu, a iduću je najavio župnik in solidum vlč. Petar Mlakar te pozvao sve okupljene na proslavu ludbreške Svete nedjelje. Također, najavio je nastavak ciklusa duhovnih obnova nakon središnje proslave u rujnu, što znači da će iduća duhovna obnova biti održana prve nedjelje u listopadu.