Franciskana: Biciklisti krenuli iz Hercegovine prema Bosni

U četvrtak 31. kolovoza 2023. godine u jutarnjim satima ispred Franjevačkog samostana i crkve Uznesenja BDM u Širokom Brijegu startala je biciklijada Franciskana. Biciklisti će kroz 4 dana preći više od 400 km, te tako obići Franjevačke samostane i muzeje kako bi ih uvezali u novi i jedinstveni cikloturistički projekt Franciscana, izvijestila je FENA.

Biciklisti će na svom putovanju obilaziti franjevačke samostane i muzeje, a putem će im se priključivati kolege iz drugih klubova, te prezentirati najbolje dionice za biciklirati i upoznavati ih s turističkom i kulturnom ponudu svoje općine. Naposljetku, svi će zajedno pohoditi Franjevačke samostane i muzeje kako bi skupljali iskustva, informacije i fotografije za novi projekat koji će sutra privlačiti brojne cikloturiste iz cijelog svijeta.

Napomenimo, Franciscana je jedinstvena biciklistička ruta koja vas vodi kroz Franjevačke samostane u Bosni i Hercegovini i s njima povezanu kulturno-povijesnu baštinu. Franjevci su na prostorima Bosne i Hercegovine, Dalmacije i Slavonije prisutni još od 12-og stoljeća. Pored dušobrižništva Franjevci su širili prosvjetu i kulturu i bili su jedini učitelji i začetnici prvih književnih i znanstvenih djela te čuvari kulturno-povijesne baštine. Franciscana uvodi u svijet franjevačkog reda i djelovanja Franjevaca u BiH kao čuvara kulturno-povijesne baštine.

Biciklisti će na svom proputovanju kroz četiri dana bicikliranja preći 400 km i obići franjevačke staze i muzeje u Širokom Brijegu, Posušju, Blidinje (Masna luka), Rama, Guča Gora, Fojnica, Kreševo i Mostar kao konačni cilj.

“Cilj ovog projekta, osim promotivnih aktivnosti, naravno, jeste i istraživanje najboljih dionica i puteva kojim bi smo mogli uvezati ove samostane, a kako bi smo ih kasnije svim našim turistima prezentirali kao izvrsne destinacije za biciklirati, obići samostane i upoznati kulturnu i povijesnu baštinu Hrvata, te prezentirati Bosnu i Hercegovinu kao vrhunsku cikloturističku destinaciju. Cilj nam je Franciscanu predstaviti kao tematsku rutu i uvrstiti je u kulturnu rutu kod vijeća Europe. To bi bila sljedeća razina za cikloturizam u Bosni i Hercegovini i vjerujemo da bi smo time privukli jako velik broj cikloturista iz cijelog svijeta“, kazao je Toni Zorić, predsjednik udruge HerzegovinaBike.

Važnost ovog projekta proizlazi iz činjenice da su svi muzeji u Bosni i Hercegovini nastali i razvili se u okviru Franjevačkih samostana. Naime, prvi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini je muzej Humac u Ljubuškom koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana na Humcu. Također, u ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini razvili su se muzeji u sklopu Franjevačkih samostana a koji su svaki na svoj način posebni.

Projekt se realizira pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a sponzor događaja je i tvrtka HT Eronet. Partneri projekta su franjevački samostani i muzeji u Bosni i Hercegovini, kao i biciklističke udruge kroz koje će prolaziti ruta Franciskana.

Donosi: (kta/fena)