Nastavljeni Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca u Širokom Brijegu pobijeni.info

Nastavljeni Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca u Širokom Brijegu

Program obilježavanja Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca u Širokom Brijegu nastavljen je u ponedjeljak, 5. veljače 2024. molitvom krunice i misnim slavljem, izvijestila je Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“.

Krunicu u 17:30 predvodio je s ministrantima fra Željko Tomić. Misno slavlje u 18 sati predvodio je župnik Župe sv. Antuna Padovanskog na Humcu fra Dario Dodig.

Dvojica ubijenih hercegovačkih franjevaca – fra Leonardo Rupčić i fra Kornelije Sušac – su iz župe na Humcu. U Drugom svjetskom ratu i poraću iz te župe ubijeno je 940 župljana.

Fra Dario je u propovijedi govorio o mučeništvu tijekom povijesti kršćanstva te o mučeništvu ubijenih franjevaca. „Mučenici – po uzoru na Isusa i njegovom milošću – čine da nasilje postane prilika za ljubav u kojoj se ide toliko daleko da se oprašta mučiteljima. Sjetimo se samo sv. Stjepana koji je umro moleći: ‘Gospodine, oprosti im, ne znaju što čine’. To je ona najveća zapovijed što nam ju je Isus ostavio.

Mučenici nam pokazuju da je svaki kršćanin pozvan na svjedočanstvo života pa i kad ono ne uključuje prolijevanje krvi, po uzoru na Isusa Krista. Kroz ove dane spominjemo se franjevaca koji su ubijani po cijeloj Hercegovini. Ovo je bila krvava veljača 1945. Htjeli su Hercegovinu ‘očistiti od vjere’. Franjevci nisu bježali, nisu se bojali, nego su ispovijedali vjeru u Gospodina i hrabro ostali na svojim mjestima. Od onog starca, nepokretnog na bolesničkoj postelji, fra Marka Barbarića s 80 godina do najmlađega fra Ludovika Radoša od oko 20 godina.

To je poruka i nama danas. Istina na drukčiji način, ali nam je poruka da budemo vjerni Gospodinu, Crkvi i hrvatskom narodu. Molimo da se ne umorimo svjedočiti Evanđelje ni u vremenima nevolje. Neka mučenici budu sjeme mira i pomirenja u iščekivanju objave kraljevstva nebeskoga kada će Bog biti sve u svemu“, kazao je propovjednik te dodao: „Duh ovoga svijeta ne podnosi mučeništvo, nego ga nastoji sakriti. A danas mnogi ljudi podnose, rekao bih, ‘tiho mučeništvo’ i to na različite načine. Bilo osobno, u obitelji, zajednicama, u društvenim sredinama. Zato nam je potrebno sjediniti se s našim mučenicima koji su bili duhom jaki i nepokolebljivi, vjerni i posvećeni Gospodinu, koji su živjeli od svetosti Božje i za svetost Božju.“

Misna čitanja i molitvu vjernika čitali su ministranti. Na misi je pjevao dječji zbor „Anđeli“ iz Dobrkovića pod vodstvom Marije Cigić. U sklopu programa, dodijeljene su djeci nagrade za natječaj o temi „Pobijeni hercegovački franjevci“. Prva nagrada pripala je Povijesnoj sekciji IX. razreda Osnovne škole Franice Dall’era s Vira za video uradak „S ponosom čuvajmo uspomenu“. Nicole Glavaš, učenica 8. A razreda Osnovne škole Antuna Branka i Stanislava Šimića iz Drinovaca dobila je drugu nagradu za literarni rad pod nazivom „Komadić hercegovačkog srca“. Treću nagradu osvojila je Anamarija Zovko, učenica 9 E razreda Prve osnovne škole Široki Brijeg za likovni rad „66 križeva“.

Vicepostulator fra Miljenko Stojić u svom je govoru još naglasio kako je danas skupina učenika iz 2. OŠ Široki Brijeg, pod vodstvom prof. Irene Ratkić, pohodila ratno sklonište i samostansku crkvu da bi se bolje upoznala što se dogodilo toga nadnevka 7. veljače 1945. te da bi se pomolili za pobijene franjevce i članove vjernog puka Božjega, izvijestila je Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“.