U nedjelju, 6. kolovoza, u Širokom Brijegu počinje Devetnica Velikoj Gospi

U nedjelju, 6. kolovoza, počinju Devetnice Velikoj Gospi, a tih devet dana te na sam blagdan Velike Gospe Široki Brijeg živne kao nikada u godini.

Vjernici iz cijele Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, ali i iz okolnih župa, pristižu svake večeri u dvorište širokobriješke crkve gdje se slave svete mise. Posebno veliki broj ljudi u Širokom Brijegu bude na Uočnicu 14. kolovoza te na sam blagdan Velike Gospe i Dan Grada Širokog Brijega.

Večernji molitveni program Devetnica počinje u 18.00 sati molitvom krunice, a svećenici budu na raspolaganju vjernicima za ispovijed. U 19.00 sati počinje zavjetna molitva te euharistijsko slavlje. Teme Devetnice u ovoj godini posvećene su razmišljanjima o Deset Božjih zapovijedi.

Svetu misu prve večeri devetnice vodit će župnik vikar iz Mostara Fra Antonio Šakota, a tema homilije će biti ”Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene”. Na kraju svete mise druge večeri devetnice, 7. kolovoza, uslijed će svjedočanstva štićenika zajednice Cenacolo, piše portal Bljesak.info.

Iz programa izdvajamo petu večer devetnice, 10. kolovoza, kada će nakon svete mise uslijediti klanjanje pred Presvetim Oltarskim sakramentom u crkvi od 21.30 sati. Također, vrijedi još izdvojiti i osmu večer devetnice, 13. kolovoza, kada će na kraju svete mise biti blagoslov djece i mladih.

Posljednji dan Devetnice je 14. kolovoz kada se slavi Uočnica Velike Gospe. Tog dana u 17.00 sati ispred crkve Navještenja Gospodinova na Pecari krenut će tradicionalna procesija odnosno molitveni mimohod s kipom Širokobriješke Gospe ulicama grada i sve do crkve na Brijegu. U 19.00 sati bit će zavjetna molitva te euharistijsko slavlje koje će vodit fra Andrija Bilokapić, franjevački profincijal iz Zadra.

”Molimo vas da u svetištu održavate red, da se čedno oblačite i vladate. Vozače molimo da vozila parkiraju na Bakamuši. Ministrante i prakarature molimo da nam budu na raspolaganju”, navode iz Franjevačkog samostana Široki Brijeg.

Na blagdan Velike Gospe, u utorak 15. kolovoza, svete mise bez propovijedi bit će u 5.00, 6.00, 7.00, 8.00 i 9.00 sati, a svečana sveta misa počet će u 11.00 sati koju će također voditi fra Andrija Bilokapić.