Anita Jažo: Bog mi je snaga i nada u bolesti

U nedjelju 11. veljače proslavili smo Gospu Lurdsku i Dan bolesnika. Bolest i križ je nešto što svi obično nastojimo izbjeći, nešto što smatramo negativnim i nepoželjnim. 

Isus nas je naučio da bolest i križ mogu imati veliku vrijednost ako se s ljubavlju i povjerenjem sjedinjuju s njegovom patnjom, onda i one postaju otkupiteljske ne samo za nas, nego za sve ljude za koje molimo. Gošća emisije PUT SRCA Anita Jažo iz Zagore kod Posušja ima upravo ovakvo svjedočanstvo o milostima koje je dobila preko bratove bolesti, obiteljske tragedije te svoje vlastite bolesti.

Anita ima 37 godina, po zanimanju je trgovac. Sve do 2020. radila je u Njemačkoj, ali se vratila kući zbog tužne vijesti da joj je mlađi brat u prosincu 2020. izvršio suicid. Anita također ima još jednog brata koji je zbog poteškoća pri porodu ostao s mentalnim i tjelesnim poteškoćama. U travnju 2021. i Anitu dostiže tužna vijest kako joj je dijagnosticiran zloćudni tzv. Hodgkinov limfom. Hodgkinov limfom, poznat i kao Hodgkinova bolest je maligno oboljenje limfocitnog tkiva koje je karakterizirano bujanjem Reed – Sternbergovih stanica što dovodi do oticanja limfnih čvorova. Od tada pa do danas Anita je u procesu liječenja s vrlo agresivnim metodama kemoterapije, presađivanja matičnih stanica i pametnih lijekova. Ipak, uza svu tu nesigurnost i patnju, Anita svjedoči kako joj je Bog dao veliku snagu, radost i nadu.

Anita je također nedavno s prijateljima koji boluju od sličnih bolesti pokrenula Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma koja trenutno broji desetak članova, a cilj im je međusobno se hrabriti i pomagati i imati psihološku pomoć.

Anitin razgovor s urednicom emisije PUT SRCA Paulom Tomić o tome kako se Bog proslavlja kroz njezinu patnju i životne križeve poslušajte u nastavku: