Bog je ozdravio moju kćer od mucanja

Obitelj Mustapić živi u Zagrebu i imaju troje djece, dva sina i kćer Mariju. Marija je od malena imala problem s mucanjem koji se s vremenom pogoršavao, jer su se zbog te govorne mane na djetetovu psihu slagali strahovi i frustracije.

Mucanje je razvojni poremećaj koji se najčešće javlja između 2. i 5. godine i opisuje se kao ponavljanje glasova, slogova i riječi te pojava umetanja, zastoja i produživanja glasova. Zašto se javlja upravo u tom razdoblju? To je razdoblje intenzivnog razvoja jezika i govora, dijete počinje rabiti mnoge nove riječi, rječnik se brzo širi te se počinje koristiti složenim jezičnim strukturama. U tom razdoblju djetetov jezično-govorni sustav posebno je osjetljiv, a istodobno preopterećen novim komunikacijskim zahtjevima. Dakle, počeci mucanja poklapaju se s razvojnom fazom ubrzanog rasta ekspresivnih (govora) i receptivnih jezičnih sposobnosti (razumijevanja govora).

Uzroci mucanja i učestalost njegove pojave

Točni uzroci mucanja još nisu poznati, no postoje razne teorije koje se time bave. Neki istraživači kao uzrok mucanja izdvajaju obiteljsko okružje, neki kasnije sazrijevanje centra za govor u mozgu, neki psihogene uzroke, lošiju percepciju vlastitoga govora i još mnogo toga. Često se spominje i Model zahtjeva i sposobnosti, koji navodi neusklađenost u zahtjevima okoline s djetetovim jezičnim i kognitivnim sposobnostima. To znači da u jednom trenutku dijete, primjerice, može imati mnogo toga što bi htjelo reći (širok rječnik) i veliku želju to prenijeti drugima, ali centar za govor u mozgu još nije spreman to dobro realizirati.

Iz istraživanja koja se bave neurobiološkom podlogom mucanja može se zaključiti da se radi o prejakoj aktivnosti u području mozga za motoričku izvedbu govora, a preslaboj u području za obradu jezika.

Ipak, uz sve ove uzroke mucanja, te uz genetsku predispoziciju, možemo slobodno reći kako znanost zanemaruje mogućnost duhovne pozadine ovog problema.

Ornela Mustapić je gošća emisije PUT SRCA koju uređuje i vodi Paula Tomić, a u emisiji će posvjedočiti kako je njezina, sada desetogodišnja kćer Marija, prošle godine upravo na Blagovijest, na jednoj duhovnoj obnovi koju je vodio fra Ante Barišić ozdravila od bolesti mucanja koji ju je pratio cijeli život. U svemu tome veliku ulogu je odigralo i hodočašće u Međugorje netom prije te duhovne obnove kad su se Gospi molili za Marijino ozdravljenje, a također i Marijina duhovna priprema za prvu svetu pričest i žarka molba njezina čistog djetinjeg srca da je Gospodin ozdravi. Njihovo svjedočanstvo još jednom nam može biti poticaj kako nikad ne treba prestati vjerovati da je Bogu sve moguće!