„Iako smo na 'zeznutom' putu života, ipak smo sretni!“

Još uvijek smo u mjesecu travnju koji je posvećen osvješćivanju i upoznavanju sa životom koji donosi dijagnoza poremećaja iz autističnog spektra. 

Prije desetak godina računalo se kako se na svako 100 dijete rađa jedno dijete s autizmom, a sadašnje brojke pokazuju kako se omjer povećao tako da se sada na svako 36 dijete rađa jedno dijete s dijagnozom iz autističnog spektra. Autizam još uvijek ostaje misterij, i svaki roditelj o svom autističnom djetetu može ispričati do neke mjere sličnu priču s ostalom autističnom djecom, ali uvijek postoje i razlike od osobe do osobe.

Gost današnje emisije PUT SRCA koji će s nama podijeliti svoje iskustvo „plavog svijeta“ je Igor Antunović, pravnik i magistar odnosa s javnošću, zaposlen na Sveučilištu u Mostaru. Oženjen je i otac je dvoje djece, od kojih je njegovom sada četrnaestogodišnjem sinu Borni sa tri godine dijagnosticiran poremećaj iz spektra autizma.

Zajedno sa svojom suprugom 2020. osnovao je Udrugu za pomoć djeci iz autističnog spektra „Plava vrpca“ u Mostaru. Udruga danas broji četrdesetak članova od čega je 11 djece sa spektrom iz autizma, a Igor obnaša ulogu predsjednika spomenute Udruge. Više o svom putu sazrijevanja i upoznavanja sa autizmom, izazovima očinstva te o samoj Udruzi, poslušajte u emisiji PUT SRCA koju uređuje i vodi Paula Tomić.