Obraćenje kriminalca

Bog vidi sve što činimo, a sljedeća priča potvrđuje kako On zna i najskrivenije misli. Jedan je čovjek, pripadnik kriminalne bande, 1921. odlučio ubiti svoju suprugu kako bi se mogao oženiti drugom.

Smislio je plan po kojem bi imao dobar alibi. Supruga bila je pobožna žena koja je duboko cijenila Padre Pija. Čovjek je predložio da zajedno otputuju u gradić Gargano, gdje ga nisu poznavali kao kriminalca, i provesti svoj plan. Spomenuo je supruzi kako bi iz Gargana mogla posjetiti svog omiljenog fratra jer je San Giovanni Rotondo bio udaljen samo desetak kilometara. Kada su doputovali u gradić, ostavio je suprugu u hotelu i otišao u samostan kako bi dogovorio termin ispovijedi za svoju suprugu kod Padre Pija. Mislio je kako će učvrstiti svoj alibi ako u vrijeme njene ispovjedi bude viđen sa stanovnicima San Giovanni Rotonda. Dobro je proučio mjesta gdje bi neke lokalne ljude pozvao na piće, a namjeravao se nakratko “ispričati” kako bi otišao ubiti suprugu nakon njezina izlaska ispovijedi, i potom se brzo vratiti u gostionicu. Samostan je u to vrijeme bio okružen poljima i voćnjacima, a slaba svjetlost u predvečerje omogućila bi mu da nitko ne vidi njegovo nedjelo. Po njegovom mišljenju, plan je bio savršen. Kad je ušao u samostan kako bi dogovorio termin, osjetio je poticaj da klekne pred ispovjedaonicu i prekriži se. Iznutra se čuo oštar glas: “Odlazi! Odlazi! Odlazi! Zar ne znaš da je zabranjeno ubiti nekoga?”

Padre Pio izišao je, primio ga za nadlakticu i ispratio van. Čovjek je ostao zaprepašten, u nevjerici i strahu. Čim je izbačen iz samostana, potrčao je poljem, spotaknuo se o kamen i pao glavom u blato. U tom je trenutku postao svjestan kako je čitav njegov život prepun grijeha. Nakon nekog vremena, pritisnut savješću i strahom, vratio se u samostan i zamolio Padre Pija za ispovijed. Svetac je pristao i s izrazitom nježnošću počeo razgovarati s njim, kao da su stari prijatelji. Padre Pio počeo mu je nabrajati sva zla što je učinio; trenutak po trenutak, grijeh po grijeh, zlodjelo po zlodjelo, opisujući sve u najsitnije detalje te završio s namjerom da ubije ženu. Čovjek je, sav u strahu i čudu, slušao točan opis svog “savršenog” plana, nešto što ni sa kim nije podijelio.

Potpuno iscrpljen, ali konačno slobodan, bacio se pod noge Padre Pija i preklinjao ga za oprost. No to nije bio kraj. Prije odriješenja Padre Pio ga je upitao: “Tvoja je želja imati djecu, zar ne? Dobro, više ne vrijeđaj Boga i imat ćeš djecu.”
Godinu dana kasnije, čovjek se vratio u San Giovanni Rotondo, potpuno obraćen i vjeran Gospodinu. Došao je zahvaliti se Padre Piju na svemu jer, osim milosti obraćenja, postao je i otac djeteta koje je rodila ista žena koju je namjeravao ubiti.

padrepio.hr/padrepiofoundation.com