Ovaj isusovac postao je prvi svećenik svoje nacije nakon što je sjedio pokraj Majke Tereze u zrakoplovu

 Tražio je znak i dobio ga je!

Dok je razmišljao o tome hoće li postati svećenik ili ne, Kinley Tshering - iznimno rijetki katolički obraćenik u svom rodnom Butanu - tražio je od Boga znak, piše Aleteia.

Znak je došao tijekom sljedećeg leta zrakoplova kada je otkrio da sjedi pokraj Majke Tereze (sada Sv. Terezije iz Calcutte). Ubrzo se pridružio isusovačkom redu i 1995. postao prvi katolički svećenik rođen u Butanu – južnoazijskoj zemlji bez izlaza na more, okruženoj Indijom i Kinom, s ukupno oko 800.000 stanovnika, od kojih su tri četvrtine budisti; većina preostale jedne četvrtine su hindusi, a kršćani čine manje od 1% stanovništva.

Tsheringova obitelj ga je kao malog odvela u budistički samostan gdje su se zavjetovali da će postati budistički redovnik. Međutim, Kinley Tshering igrom slučaja obrazovan je u katoličkoj školi budući da u Butanu početkom 1960.-ih nije bilo puno dobrih škola. Zbog toga ga je obitelj poslala na školovanje u katoličku školu u Indiju.

Tshering je posjetio Majku Tereziju 1995. godine u Kalkuti te mu je ona otkrila kako moli za njega 10 godina

Kao srednjoškolac je primio krštenje te je nastavio školovanje u isusovačkoj gimnaziji i na isusovačkom fakultetu. Potom je započeo raditi kao poduzetnik, ali istovremeno nije bio zadovoljan svojim poslom te je dugo molio za Božji znak ako treba postati svećenik.

Znak je stigao na prilično dramatičan način jednog dana 1985., kada je Tshering – na letu koji je krenuo iz Hyderabada u Calcuttu – shvatio da je sićušna starica koja se moli pokraj njega bila nitko drugi do Majka Tereza.

Na kraju je napravila pauzu od svojih molitvi da ga upita odakle je.

Tshering je za portal Aleteiu rekao da njihov razgovor koji je uslijedio, koji se odvijao na engleskom jeziku, nije bio "dug niti brbljav" i da se prvenstveno sastojao od njegove nesigurnosti oko toga hoće li postati svećenik. “Ona me je ohrabrila da kažem da”, dodaje.

Tshering naglašava da njegov susret s Majkom Terezom nije bio "slučajan susret", već prije "providonosni susret koji mu je promijenio cijeli život". Isusovačkom redu pristupio je kao novicijat u Darjeelingu 21. lipnja 1986. godine.

Ponovno je susreo Majku Tereziju, u listopadu 1995. godine, u posjetu Calcutti, nakon što je zaređen za svećenika. “Bila je sretna zbog toga i rekla mi je da se molila za mene posljednjih 10 godina”, priča on.

Tshering je proveo ukupno 33 godine u Darjeelingu, gdje će služiti kao ravnatelj jednog koledža i ravnatelj dviju škola prije nego što postane provincijal provincije Darjeeling isusovačke zajednice. Zbog poslovnog biografija dobio je priliku i predavati biznis, ali je odbio. “Osjetio sam da nije moj poziv vratiti se toj kulturi i klimi”, kaže.

Od tada se vratio u domovinu, gdje se brine za malobrojno katoličko stanovništvo i nedjeljom za njih slavi misu. Ne zna ni za jednog drugog etničkog Butanaca koji se obratio na katoličanstvo, ali kaže da u Butanu ima nekoliko katolika nepalskog podrijetla.

Što se tiče otvorenosti prema drugim religijama, Tshering Butan smatra "'prilično dobrim", posebno "u usporedbi s mnogim zemljama". I dodaje da je Četvrti kralj Butana dao i zajamčio slobodu vjere. Međutim, nijedna kršćanska denominacija trenutno nije priznata kao službena religija. Nada se da će se to promijeniti u budućnosti, ali smatra da određeni "fundamentalistički kršćani" u njegovoj zemlji djeluju na način koji je kontraproduktivan. Oni “i dalje provociraju i pokušavaju lažno evangelizirati”.

Tshering je i dalje jedini domorodac Butana koji je postao svećenik. Kaže da su mnogi ljudi u Butanu "svjesni da postoji katolički svećenik", ali nitko mu se nikada nije obratio da izrazi negodovanje zbog njegovog jedinstvenog statusa. I njegova je obitelj, iako u početku bila iznenađena i pružala otpor naposljetki ipak prihvatila njegov poziv.

Unatoč utjecaju Majke Tereze na svijet i na njega osobno, Tshering kaže da je njegov jedini duhovni mentor sam Isus. “Svi ostali su ljudi.”