Papa djeci: Papa prije svega treba biti dobar kršćanin

Kada je bio dječak papa Franjo je želio biti mesar, a među najtežim je trenucima njegova života bilo uklanjanje jednog dijela pluća, kada je imao 20 godina. Na te se osobne trenutke života osvrnuo papa Franjo, u živahnom razgovoru s djecom i mladima tijekom pohoda rimskoj župi svete Marije Josefe.

Radosni razgovor Svetoga Oca s djecom, koja su se natjecala tko će napraviti više selfieja s Papom, započeo je, kako izvještava Radio Vatikan, pitanjima o izboru pape. Onaj tko je izabran nije nužno najpametniji, možda nije najlukaviji ili najbrži u obavljanju posla, ali je onaj kojega Bog želi u tom trenutku života Crkve, objasnio je Papa, odgovarajući na jedno pitanje.

Kao što vidite, riječ je o postupku čiji je veliki dio molitva, dodao je. Ne plaća se, nema moćnih prijatelja koji pomažu… Koja je stoga najvažnija osoba u skupini koja odlučuje o papi? – upitao je Sveti Otac, potičući djecu da dobro razmisle. Bog, Duh Sveti, koji preko kardinalskih glasova odlučuje tko će biti papa, objasnio je te dodao da budući papa prije svega treba biti dobar kršćanin. Vrijeme prolazi, dodao je. Papa mora umrijeti kao svi ljudi, ili otići u mirovinu kao što je učinio veliki papa Benedikt, jer nije bio dobra zdravlja, i doći će drugi, kojega će, pod svjetlom Duha Svetoga, izabrati kardinali.

Pitanja su potom postala osobnija. Kada si bio mali, što si želio raditi kad odrasteš? – upitao je jedan dječak. Želio sam biti mesar – izravno je odgovorio papa Franjo, jer, kako je objasnio, sviđalo mu se kada je na tržnici gledao mesara kako radi. Potom se osvrnuo na jedan težak trenutak u životu. Kada sam imao 20 godina, zbog infekcije sam bio blizu smrti, uklonili su mi jedan dio pluća… ali Gospodin mi je dao da idem dalje.

Osim toga, svi u životu imamo teških trenutaka, napomenuo je potom Papa te istaknuo: „Život je Božji dar, ali u njemu ima i ružnih trenutaka, ima teških trenutaka koje valja nadvladati i ići naprijed. Ja sam ih imao mnogo, kao svi ljudi." Život mi nije bio lagan, kazao je. Teškoća ima, i svi ih mogu imati, ali može ih se nadići uz vjeru i hrabrost.

Djevojčica Giulia ga je upitala: Kako se osjeća predstavnik Katoličke Crkve? Osjeća veliku odgovornost, odgovorio je Papa te dodao: „Jer, onaj tko predstavlja Crkvu ne smije se osramotiti". Papa je također biskup i otac, i ono što papa ima osjetiti jest to da je otac. Ako nije tako, nešto mu nedostaje, posvjedočio je papa Franjo.

Nakon srdačnoga susreta s djecom, uslijedio je onaj s obiteljima koje primaju Caritasovu pomoć. Papa je preporučio „apostolat uha" te objasnio da nije dostatno nešto dati, valja i slušati. I misliti na to da kada netko zamoli pomoć, ta je osoba Isus. Isus je taj koji je u toj osobi, i kojemu je potrebna pomoć. Netko bi mogao pomisliti: Ali, ta osoba ogovara, ne ide u crkvu, ne vjeruje u Boga, rekao je Papa te istaknuo: Ali ta je osoba Isus.

Mislite na to da je svaka osoba koja treba pomoć Isus koji kuca na vrata mojega srca. Bez obzira je li ta osoba dobra ili nije. Za mene je ona Isus. Stoga ću taj paket dati Isusu. I svoj osmijeh ću dati Isusu. To je vaš put prema svetosti. Ako budete tako činili, postat ćete sveti, istaknuo je Papa i objasnio: Nježnost, naime, uklanja otrov sa zmijskoga jezika koji možda ima neka osoba. I ja kucam na vrata vašega srca tražeći, ne neki paket, nego molitvu, zaključio je papa Franjo.

Označeno u